FRISSÍTVE – Fed-kupa-elődöntő: drámai küzdelemben kaptak ki Halepék a franciáktól

FRISSÍTVE: Drámai küzdelemben, a páros mérkőzést hátrányból megnyerve a franciák jutottak a női tenisz Fed-kupa döntőjébe, miután összesítésben 3:2 arányban jobbnak bizonyultak a Simona Halep vezette románoknál.

Két játéknap után döntetlenre állt a Franciaország–Románia párharc a Fed-kupa világcsoportjának elődöntőjében. A világranglista-második Simona Halep mindkét egyéni meccsét megnyerte, de a franciák kétszer is egyenlítettek, így a párosok meccsére maradt a döntés.

A vasárnapi második, összességében a negyedik meccsen Irina Begu 6:3, 2:6, 6:2-es vereséget szenvedett Rouenben Pauline Parmentier-től. A világranglista 53. pozícióját elfoglaló francia több mint két órán át tartó találkozón győzte le Irina Begut (a WTA-listán a 83.), így a párosok mérkőzése dönt arról, hogy melyik csapat jut a Fed-kupa döntőjébe.

Parmentier egyértelműen uralta az első játszmát, 4:1-re és 5:2-re is vezetett, majd 6:3-ra nyert. A második szettben jobban teljesített Begu, elhúzott 4:1-re, aztán 5:2-re, majd 6:2-re hozta a játszmát. A döntő szett elején a francia brékelt, majd 4:2-nél ismét elvette a román adogatását. Ebben a játékban Begu bokarándulást szenvedett, így a francia könnyedén, saját szervajátékával zárta le a játszmát és ezzel a mérkőzést.

A Franciaország és Románia közötti Fed-kupa-elődöntőnek a 4976 fős befogadóképességű roueni Kindarena ad otthont. A párharc első összecsapásán, szombaton Simona Halep 6:3, 6:1-re legyőzte Kristina Mladenovicot, majd Mihaela Buzărnescu 6:3, 6:3-as vereséget szenvedett Caroline Garciától. A vasárnapi játéknap első egyéni találkozóján Halep drámai mérkőzésen 6:7 (6), 6:3, 6:4-re legyőzte Garciát.

A döntőbe való továbbjutásról a párosok összecsapása döntött. Ezen Romániát Monica Niculescu és Simona Halep, Franciaországot pedig Kristina Mladenovic és Caroline Garcia képviselte. A vendégek az első szettet 5:7 arányban megnyerték, a másodikat viszont a francia duó hozta 6:3 arányban, tehát a harmadik játszmára maradt a döntés.

Ebben a Halep, Niculescu duó irányított, felválta "cipelte egymást a hátukon", de a hajrában valami megszakadt, mert hiába fordultak 4:3-as román vezetéssel a felek, Mladenovicék három játékot is hoztak, így 6:4-re megnyerték az utolsó játszmát, s ezzel összesítésben 3:2-re a párharcot.

A franciák ellenfele a döntőben a Fehéroroszországot szintén 3:2 arányban legyőző Ausztrália lesz.

Románia második alkalommal játszott Franciaország ellen a Fed-kupában. Az első találkozóra 1976-ban került sor, amikor a Virginia Ruzici, Florenţa Mihai összetételű román csapat 3:0-ra nyert Franciaország ellen Philadelphiában, az Egyesült Államok–Ausztrália döntőt követő vigasztornán.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?