Idén is lesz Székely Vágta, bár a román tanácsosok tartózkodtak

Idén is kétnapos lesz a Székely Vágta, amelyre több mint 50000 látogatót várnak. A szervező sepsiszentgyörgyi önkormányzat számításai szerint 372000 lejbe kerül a Székely Vágta harmadik kiadása, ebből mintegy 150000 lejt pályáztak a magyarországi Nemzeti Kulturális Alaptól, de a sepsiszentgyörgyi és a háromszéki tanácsok saját költségvetésükből egyenként 78650 lejt szánnak az esemény finanszírozására.

Emellett a versenyen résztvevő székelyföldi önkormányzatok részéről nevezési díjként befizetett összegek is gazdagítják a költségvetést, ismertette a terveket Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester. A háromszéki megyeszékhely költségvetésének elfogadásakor a magyar tanácstagok egyöntetűen megszavazták a Székely Vágtára szánt összeget, viszont a négy román tanácstag tartózkodott.vagta

Az idei Székely Vágtára a már hagyományos helyszínen, a maksai Óriás Pincetetőn kerül sor július 13-14-én. Székely Vágta első napját várhatóan lovasbemutatóknak, hagyományőrző és szórakoztató előadásoknak, kézműves és székely termék vásárnak, lovagoltatásnak szánják. Második nap lesznek a vágta futamai, és a döntő előtt megszervezik a hírességek vágtáját is. Mint ismert, a Székely Vágta a Budapesten sorra kerülő Nemzeti Vágta egyetlen határon túli előfutama, amelyről három település lovasa jut majd tovább a magyarországi versenyre: két lovas teljesítmény alapján, illetve hivatalból meghívást kap a szervező Sepsiszentgyörgy lovasa. A háromszéki eseményt a Duna TV élőben közvetíti majd.

Kimaradt?