Nagy szakmai és közönségsikert hozott az első tájfutó Sepsi Kupa

Évtizedet meghaladó szünet után, Sepsiszentgyörgy méltó módon került vissza a tájfutás országos térképére – jelentették ki a szervezők az április 6-7-én megrendezett futóverseny kapcsán.

Igazi fesztivál-helyszínné változott Sepsiszentgyörgy belvárosa a hétvégi futóverseny alkalmával.

A nagyszámú helyi érdeklődő figyelme mellett lezajlott versenyt „biztató kezdetként” értékelték közleményükben a szervezők. „A városi tájfutásra ideális terep és a Román Tájfutó Szövetség által első alkalommal kipróbált versenyrendszer egyaránt hozzájárult a rendezvény sikeréhez” – írják.

A verseny lebonyolítása során több újítást is bevezettek: a rajtsorrend megegyezett az előző évi bajnokság rövidtávú futamának rangsorával, így elsőként a bajnoki címvédők rajtoltak, csak négy pálya került kitűzésre, így az ifik közvetlenül a legjobbakkal mérhették össze tudásukat, ugyanakkor az országban ez volt az első olyan tájfutó verseny, amelyen az ellenőrző rendszer „érintésmentes” üzemmódban működött.

Ugyan a fiatal nemzedék, különösen a női mezőnyben, közel állt a bravúrhoz, de Ionuț Alin Zincă (Gyulafehérvári Unirea) és Andra Cecilia Anghel (Universitatea Craiova) személyében ezúttal is a felnőtt bajnoki címvédők kerültek ki győztesen. Az elitpályákon 46 férfi és 32 női versenyző állt rajthoz.

14 év alatti gyerekek és a 45 év fölötti veteránok számára tűzött másik két pályán, az első három helyen a férfiaknál Albert Mátyás (M14, Kolozsvári TranSilva), Ioan Iacob (M14, Négyfalusi CS Babarunca) és Tőkés Árpád (M55, Kolozsvári TranSilva), a nőknél pedig Tania Lorena Sabău , Andreea Manu (mindketten Nagybányai Știința Electrosistem) és Ráduly Réka (VSK Csíkszereda) végzett. A két gyerek és veterán pályán 48, illetve 30 induló volt.

Ionuț Zincă – kiváló időeredmény 10.000 méteren

A vasárnapra kiírt 5.000, illetve 10.000 méteres távon zajló versenyre több, mint 120 fő jelezte részvételi szándékát, ami hosszú távú atlétika versenyen rendkívül jelentős érdeklődésnek számít. A nevezések nagy száma miatt a Sepsi Kupa második szakasza keretében a szervezők az eredeti programot módosítva az 5.000 méter mezőnyét két futamra osztották.

A nap igazi szenzációját a 10.000 méteres futam eredményezte. Ionuț Zincă, esélyeshez méltóan, mindössze egyetlen héttel a legutóbbi 50 kilométeres ultratávú verseny befejezését követően, könnyed és rendkívül magabiztos futással 33:19-es időeredményt ért el, ami megegyezik a Román Atlétika Szövetség honlapján feltüntetett 2018-as top 10-es rangsor kilencedik időeredményével.

A Sepsi Kupán 21 sportegyesület 172 sportolója állt rajthoz Bihar, Brassó, Dolj, Fehér, Gorj, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Maros, Máramaros, Neamț és Prahova megyékből, valamint Bukarestből.

Sepsi Kupa– végeredmények:
Nők: Ráduly Réka (W14, VSK Csíkszereda), Divin Judit (W18, Nagyváradi Ady Líceum), Virág Tímea (W21, Kolozsvári TranSilva), Lucia Pop (W45, Nagybányai Electrosistem), Szabó Irénke (W55) és Pál Erzsébet (W65), utóbbiak mindketten a Sepsiszentgyörgyi Gál Lajos Futókör.
Férfiak: Albert Mátyás (M14, Kolozsvári TranSilva), Cătălin Vădean (M16, Nagybányai Știința Electrosiste), Vígh Lóránd (M18, Kolozsvári TranSilva), Ionuț Alin Zincă (M21, Gyulafehérvári), Sebestyén István (M35, Nagybányai Știința Electrosistem), Divin György (M45, Nagyváradi Ady Líceum) és Tőkés Árpád (M55, Kolozsvári TranSilva).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?