Így néz ki most a novemberben átadásra kerülő Puskás Aréna

Kedden délután az épülő Puskás Arénában helyszínbejárást, valamint közös sajtótájékoztatót tartottak, amelyen az építkezés állásáról tájékoztatták a résztvevő újságírókat. Az eseményen részt vett Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, míg a magyar válogatottat Gera Zoltán pályaedző, valamint Varga Roland és Fiola Attila képviselte.

A bejárás egyik apropóját Puskás Ferenc születésnapja adta, minden idők egyik legjobb labdarúgója, az aréna névadója ugyanis éppen tegnap, április 1-jén lett volna 92 éves. Fürjes Balázs, a stadion építésének irányításáért felelős kormánybiztos beszédében elmondta: az építkezés jelenleg az eltervezett ütemben, költségtúllépés nélkül halad, a szerkezetkész létesítmény építésében naponta 15 ezren vesznek részt a mérnököktől a beszállítókon keresztül a helyszínen dolgozókig bezárólag. 

A 67 ezres befogadóképességű, multifunkcionális aréna Európa egyik legmodernebb ilyen jellegű létesítménye lesz, amely nemcsak a magyar válogatottnak lesz méltó otthona, hanem tökéletes helyszíne lehet koncerteknek, konferenciáknak is. Fürjes Balázs hozzátette: a Puskás Aréna egyfajta tisztelgés a korábbi Népstadion, a későbbi Puskás Ferenc Stadion történelme előtt, ugyanis a lebontott stadion jelentős részét felhasználták az építkezés során, megmaradt az egykori toronyépület, valamint az új komplexum motívumaiban, szerkezetében is megidézi a régi létesítményt.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke beszédében kiemelte: nagyon örül, hogy a kezdeti nehézségeknek, csúszásnak már semmi nyoma, és megfelelő ütemben épül a stadion, amely novemberben megnyithatja kapuit, és jó esetben a magyar válogatott még idén pályára léphet az arénában. Ehhez az kell, hogy a jelenlegi, november 25-i határidőnél tíz nappal korábban, november 15-én megtörténjen a létesítmény átadása, mert ez utóbbi lesz az év utolsó hivatalos FIFA-játéknapja, amikor barátságos mérkőzést játszhat a válogatott. Ha ez nem valósulhat meg, akkor egy kettős rangadót tud elképzelni a Puskás Aréna méltó megnyitójának.

„Az infrastrukturális fejlesztések csúcspontja ez a stadion, és ha a válogatott olyan szintű teljesítményt nyújt a jövőben, mint legutóbbi Eb-selejtezőjén a horvátok ellen, akkor megérdemli, hogy egy ilyen csodálatos helyszínen játssza a mérkőzéseit. Elképzelem, mekkora örömet jelentene a szurkolóknak, ha a jövő évi Európa-bajnokságon a magyar válogatottnak szoríthatnának ebben a stadionban, ezért is reménykedem benne, hogy Marco Rossi csapata kivívja a szereplést a jövő évi tornán. Szeretném, ha néhány éven belül nemzetközi kupadöntőt rendezhetnénk az arénában, és hamarosan eljön az idő, amikor egy férfi Bajnokok Ligája-döntő rendezését is elnyerhetjük itt – fogalmazott a szövetség elnöke.

Csányi Sándor az MLSZ eredményeiről szólva elmondta: a tömegesítésben és infrastrukturális-fejlesztésekben sikeres időszak van a szövetség mögött, de a 6-14 éves korosztály fejlesztésében lemaradásban vagyunk, itt sokat kell tenni még a felzárkózásért, illetve azért, hogy az akadémiák jobb alapokról kezdhessék el a játékosok nevelését. Az MLSZ elnöke hozzátette: a további előrelépés érdekében aktiválni szeretné az utóbbi időben nemzetközi tapasztalatokat szerző volt labdarúgókat, akik a jövőben vezetői szerepben tehetnének a hazai futballért.

Az eseményen jelen volt Gera Zoltán, a magyar A-válogatott pályaedzője, a 2020-as Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek hivatalos nagykövete, valamint két jelenlegi válogatott labdarúgó, Varga Roland és Fiola Attila. Gera Zoltán megszólalásában úgy fogalmazott: nagyon sajnálja, hogy játékosként már nem lesz lehetősége pályára lépni az új Puskás Arénában, viszont nagyon várja, hogy a válogatott 67 ezer néző előtt, fergeteges hangulatban játszhasson a létesítményben, és a szakmai stáb többi tagjával keményen dolgozik azon, hogy jövő nyáron, az Európa-bajnokságon is megtehesse a magyar csapat. Mint ismert Budapest 2020-ban három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő házigazdája lesz minden idők legnagyobb és legkülönlegesebb Európa-bajnokságán.

Tarlós István főpolgármester a saját népstadionbeli élményeinek felelevenítésével kezdte felszólalását a sajtótájékoztatón, és hozzátette: mérnöki szemmel nézve is csodálatos az épülő aréna, melynek elődje megannyi emlékezetes sporteseménynek volt helyszíne.

A sajtóesemény végén az újságírók körbejárhatták a létesítmény egyik szintjét, valamint már elkészült helyiséget is megtekinthettek a stadionban.

Kapcsolódók

Kimaradt?