Nem tudott csodát művelni a Sportklub, a Fradi lett az Erste Liga bajnoka

A Ferencvárosi TC nyerte meg a jégkorong Erste Ligát, azt követően, hogy kedden este 5-2-re diadalmaskodott a Csíkszeredai Sportklub elleni döntő ötödik mérkőzésén és ezzel 4-1-re alakította a párharc állását.

Az erdélyi együttes egy hete 7-3-as sikerével elvette az alap- és középszakaszgyőztes zöld-fehérek pályaelőnyét, a Ferencváros másnap 7-2-es győzelemmel egyenlített. Ezt követően - immár idegenben, a Vákár Lajos Műjégpályán - szombaton hosszabbítás után 2-1-re, vasárnap pedig rendes játékidőben 3-2-re nyert az FTC, így egy győzelemre került a végső sikertől.

Pedig a szeredai alakulatot elkísérő pár tucat szurkoló szemében felvillant a remény a mérkőzés elején, hiszen a 10. percben Vitalij Sulakov révén vezetést szerzett a vendégcsapat. Vaclav Novak tanítványainak sikerül megtartaniuk előnyüket a harmad végéig és ezzel becsületesen ráijesztettek az ünneplésre készülő zöld-fehér szurkolókra.

A második harmad első tiz percében szépen tartotta magát a Sportklub, de a 34. percben minden összeomlott: előbb Lauri Kermeniemi, majd 50 másodperccel később Farkas Lőrinc is mattolta Onodit és ezzel elindította a lejtőn a székelyföldi csapatot. Az utolsó szünet előtt még egyszer betaláltak a házigazdák Tóth Adrián révén és 3-1-es állásnál mehettek a csapatok pihenni.

A hitevesztett Sportklubnak 20 perbe lett volna még arra, hogy megváltoztassa a mérkőzés kimenetelét, viszont a következő gólok is Onodi kapujában estek: előbb Nagy Gergő, aztán Tóth Gergő is gólt lőtt és 5-1-nél aztán tényleg csodaszámba ment volna a székely feltámadás. Öt perccel a vége előtt Vagyim Krasznoszlobocev még kozmetikázott egyet az eredményen, de fordítani már nem tudott a Sportklub.

A Ferecvárosi TC -re megnyerte a mérkőzést, 5-2-re a döntő ötödik párharcát és saját pályáján vehette át az Erste Liga bajnokának járó trófeát.

 
 
Erste Liga, döntő, 5. mérkőzés
Ferencvárosi TC-Csíkszeredai Sportklub 5-2

 

+Egész évben jók voltunk. Visszahoztuk a Ferencvárost a magyar hoki térképére" - értékelt az M4 Sportnak Fodor Szabolcs, a Ferencváros vezetőedzője. A tavaly nyáron kinevezett, felnőtt csapatot először irányító tréner elárulta, eredetileg hároméves terv végén szerepelt célkitűzésként a bajnoki cím elhódítása, ám boldog, hogy ez korábban sikerült. „Maximalista vagyok, hiszek abban, hogy a befektetett munka kifizetődik. A Fradi-szív a titka az egésznek" - fogalmazott.

A találkozót követően átadták a szezon legjobbjainak járó elismeréseket. A legjobb kapus Hetényi Zoltán (DEAC), a legjobb védő Varga Arnold (UTE), a legjobb csatár pedig Nagy Gergő (FTC-Telekom) lett. A finálé legértékesebb játékosának a ferencvárosi Pavuk Attilát választották, aki az öt mérkőzésen két góllal és hat gólpasszal segítette csapatát.

Az elmúlt évek két meghatározó együttese, a tavaly győztes MAC Újbuda és a 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben bajnok DVTK Jegesmedvék gárdája a szlovák élvonalban (Tipsport Liga) szerepelt az idényben. Így 11 csapat vágott neki szeptemberben a szezonnak: az FTC-Telekom és a Csíkszeredai Sportklub mellett a Brassói Corona, a Dunaújvárosi Acélbikák, az EV Vienna Capitals II, a Fehérvári Titánok, az UTE, illetve négy újonc, a Schiller-Vasas HC, a DEAC, a Gyergyói HK és a Hokiklub Budapest.

Az Erste Liga - korábban MOL Liga - eddigi bajnokai:
2008/09: HC Csíkszereda
2009/10: Vasas Bp. Stars
2010/11: HSC Csíkszereda
2011/12: Dab.Docler
2012/13: Dab.Docler
2013/14: HC Nové Zámky (szlovák)
2014/15: Miskolci Jegesmedvék
2015/16: DVTK Jegesmedvék
2016/17: DVTK Jegesmedvék
2017/18: MAC Budapest
2018/19: FTC-Telekom

Kapcsolódók

Kimaradt?