Meghonosítanák a városi tájfutást Sepsiszentgyörgyön

A helyi sportélet számára egy új műfaj, a városi tájfutás meghonosításával próbálkoznak Sepsiszentgyörgyön. Április 6-án és 7-én Sepsiszentgyörgyön szervezik a Városi Tájfutás Országos Bajnokság első szakaszát, ahová mintegy 120 sportolót várnak az országból, de helyi futók benevezését is várják, mutatott rá sajtótájékoztatón a kezdeményező Ráduly Róbert. 

Csíkszereda polgármestere emlékeztetett, hogy régebben az iskolák szerveztek tájfutást a környékbeli erdőkben, de ez kiment a divatból. Ugyanakkor a városi tájfutás egy új műfaj, aminek Sepsiszentgyörgyön lesz az első próbatétele. 

A sporteseményt a VSK Csíkszereda kezdeményezte és az Országos Tájfutó Szövetség szervezi. A tájfutásban egy térképen van kijelölve, hová kell eljutni, és a versenyzőnek a lehető leggyorsabban kell megtennie a távot, ehhez a legideálisabb útvonalat kell futás közben kiválasztania, és a számára ismeretlen terepen, egy térkép alapján tájékozódva kell célba érnie. Ráduly Róbert rámutatott: a tájfutás attól más, mint a szokványos futóversenyek, hogy a versenyzőnek folyamatosan gondolkodnia kell, az agyat nem szabad kikapcsolnia, ahogyan az például a maratonfutás esetében történik. A tájfutónak folyamatosan ébernek kell lennie, különben eltéved. 

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester rámutatott, hogy nem az első alkalom, hogy csíkszeredai kezdeményezésre szerveznek sportrendezvényt Sepsiszentgyörgyön, hiszen a Székelyföld Kerékpáros Körversenyét is kiterjesztették Háromszékre. Ráduly Róbert szerint azért is esett a választás Sepsiszentgyörgyre, mert a városban sok a futó, sőt mozgalmak is vannak, így bekapcsolták a tájfutó versenybe a Fitness Tribe egyesületet is.

A versenyre március 31-ig lehet benevezni a radulyrobert@szereda.ro címen. 

Kimaradt?