Derekasan helytálltak a sítájfutó-vb-n a Csíkszeredai VSK sportolói

Az észak-svédországi Pitea városa adott otthont a kétévente szervezett sítájfutók világbajnokságának. A lapföldi világversenyen húsz ország képviselői álltak rajthoz, köztük Románia képviseletében a Csíkszeredai VSK sítájfutói.

A Csúcs Klaus, Simion Suciu, Szép Zoltán összetételű csapat szépen helytállt. Különösen annak fényében tekinthetünk elismeréssel a romániai versenyzők szereplésére, hogy míg a legtöbb részt vevő ország válogatottját komoly szakmai stáb segítette, Szép Zoltánékat ezúttal edző sem kísérte el.

Három egyéni versenyszámban (hosszútáv, sprint és középtáv), valamint váltóban mérettek meg a résztvevők.

A klub közleménye szerint több tényező is nehezítette a versenyzők dolgát. A világbajnokság kezdő versenyszámának rajtja előtt például közel egy méteres friss hó hullott a pályára, ezért a sportolóknak nehéz dolguk volt a puha nyomokon, ahol a síbot gyakran elmerült. A svéd szervezők ráadásul az eredetileg tervezett 28 km helyett 33 kilométer hosszúra építették a versenypályát.

A hosszú távú futam másnapján következett a sprintverseny, amit a kemény emelkedők és a gyors útvonalak kiválasztása tettek igazán nehézzé.

Szoros és végig kiélezett versenyt hozott a tömegrajttal induló középtávú verseny 15 kilométeres távja, amit három térképcsere és a keskeny, mindössze egy méter széles széles nyomok nehezítettek.

A váltóversenyre nagy szélben került sor, mely komolyan megnehezítette a versenyzők dolgát. Akárcsak két évvel ezelőtt Krasznojarszkban, a romániai váltót ezúttal is a VSK Csíkszereda csapata adta. A csíki fiúk végig versenyben voltak a 10. helyért, sőt egy adott pillanatban a 9. helyen álltak, de végül a 11. helyen értek célba és olyan országokat utasítottak maguk mögé, mint Ausztria, Japán, vagy az Egyesült Államok. Az aranyérmet egyébként az oroszok szerezték meg a svédek és a norvégok előtt.

Hosszútáv
Andrej Lamov (Oroszország)
Lars Moholdt (Norvégia)
Tero Linainmaa (Finnország)
...33. Csúcs Klaus
...37. Suciu Simion
...40. Szép Zoltán
Sprintverseny
Erik Rost (Svédország) és Szergej Gorlanov (Oroszország), holtversenyben!
3.Eduard Hrenniykov (Oroszország)
...34. Csúcs Klaus
...35. Suciu Simion
...44. Szép Zoltán
Középtáv:
Erik Rost (Svédország)
Audun Heimdal (Norvégia)
Gion Schnyder (Svájc)
...36. Suciu Simion
...39. Csúcs Klaus
...47. Szép Zoltán

Kapcsolódók

Kimaradt?