Madarasi Hargitán a legjobb romániai snowboardosok és síkrosszosok

A Madarasi Hargita ad otthont a Battle Snow elnevezésű snowboard és síkrossz versenynek március 21-24-e között.

A szervező Ride More Sport Klub részéről Kinda Géza és Iszlay Mátyás osztotta meg a rendezvény részleteit. A sajtóeseményen egyben beszámolót hallhattunk a Ride More SK elmúlt időszakban elért eredményeiről.

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Madarasi Hargitán a versenyt, amely Románia legnagyobb snowboard, illetve ski-cross vetélkedése. Az eddigi évektől eltérően idén négy naposra bővítették az eseményt, amelyen négy olimpiai sportág lesz jelen: Snowboard Slopestyle, Ski Slopestyle, Snowboard Cross és Ski Cross ágakban állnak rajthoz a versenyzők. Az esemény rangját emeli, hogy a Snowboard Cross verseny egyben országos bajnokság is lesz.

Az előzetes várakozások szerint mintegy 100 résztvevőre számítanak a szervezők.

A professzionális verseny mellett amatőr és gyermek futamokra is sor kerül a négy nap során. Az idei verseny érdekessége az is, hogy ezúttal 2 Snowparkot, azaz két havas versenypályát építenek ki, ezen kívül alakítják ki a Snow Cross versenypályát.

Remekeltek az idei szezonban a Ride More SK versenyzői. Az ausztriai Pitztalban megrendezett nemzetközi junior versenyen több, mint 100 versenyző között ért el Iszlay Mátyás 8. helyezést. A cerviniai vilagkupán Kinda Géza a 66., Iszlay a 81. lett. Az Amerkai Egyesült Államokban lezajlott világbajnokságon Kinda a 41. lett. Dolni Moravában fis/junior kategóriában Kinda Géza 1., Bartalis Henrietta 11-15 éves lány kategóriában 3., Mandel Kata 6. helyezést ért el. Grúziában, Gaudariban  Európa Kupa futamon Kinda 28., Iszlay 37., Fis versenyben Kinda 2. Iszlay 5. lett. Április első felében junior világbajnokságra utazik Szlovéniába a Ride More két versenyzője: Iszlay Mátyás és Silviu Popa.

Kinda Géza, aki versenyzőként és szervezőként is jelen lesz az eseményen, elmondta, hatalmas energiákat és hótömegeket kellett megmozgatni a pályák kialakítása során. Románia legnagyobb snowboard- és síkrossz fesztiváljára a pályaelőkészítés során több mint 5000 köbméter havat kell termelni, ennek érdekében a Madarasi Hargita sípályáinak tulajdonosai a szervező Ride More rendelkezésére bocsátották a hóágyúkat és a hótaposógépeket.

A kezdeti években nemzetközi versenyként megszervezett esemény szervezői az évek során inkább a fiatal sportág népszerűsítését és a szórakozást tűzték ki legfőbb célként maguk elé. Ahhoz, hogy igazán rangos nemzetközi megmérettetésre kerülhessen sor a Hargitán, a jelenleginél sokkal nagyobb anyagi áldozatokra volna szükség. Kinda Géza elmondta: ennél jelenleg fontosabbnak tartják azt, hogy a hazai klubok és fiatalok számára versenyzési lehetőséget biztosítsanak.

A sportág hazai fejlődését hátráltatja, hogy nagyon kevés a Snowpark, azaz a versenypálya, a Madarasi Hargitán kialakítotton kívül kettő ilyen van Romániában, de mindkettő kisebb annál. Az itteni pálya nemzetközi versenyek, például Európa Kupa futam megrendezésére is alkalmas volna.

Iszlay Mátyás a Ride More SK fiatal versenyzője elmondta, komoly felkészülési időszak előz meg egy-egy szezont. Az ősztől tavaszig tartó versenyszezonra nyáron szárazföldi edzésekkel készülnek: crossfit, erőnléti- és egyensúlygyakorlatok, start-szimulátorok és sok-sok gördeszkázás szerepel a programban. Ezt követi két hónap gleccseren készülés: világszerte 2-3 olyan pálya van, ami már az októberi, novemberi időszakban is fogadni tudja a versenyekre készülő sportolókat. Ilyenkor nagy a tolongás ezeken a helyeken Ausztriában és Svájcban.

A sportág művelése költséges dolog, a jó hazai és nemzetközi eredmények segíthetnek abban, hogy könnyebben kapjon támogatókat a klub. A Snowboard szakág a Román Sí- és Biatlon Szövetség égisze alá tartozik, amely igyekszik felkarolni és anyagilag is segíteni a klubokat.

A március 21-24-i rendezvény tervezett programja
Március 21. - Szabad edzés
Március 22. - Hivatalos edzés
                      Esti party meghívott DJ-kkel
Március 23. - Délelőtt bemelegítő futamok
                     Snowboard / Ski Slopestyle amatőr és gyerekverseny
                    Snowboard / Ski Slopestyle profik versenye
                    Esti party meghívott DJ-kkel
Március 24. - Snowboard / Ski Cross verseny
                      A Battle On Snow esti bulijain négy ismert DJ szórakoztatja majd a jelenlévőket: ANDI MOISESCU, DJ WICKED, ABASC és GRIMTICKS.

Mi is az a Cross és Slopestyle?

A Snowboard Cross tulajdonképpen a hódeszkások által a BMX-től átvett versenyszám, ahol 4-6 versenyző csúszik le egy döntött kanyarokkal, ugratókkal és egyéb elemekkel nehezített pályán. A futamokból általában az első két helyezett jut tovább. A Ski Cross hasonló, de hagyományos síléceket csatolnak fel a résztvevők.

A Slopestyle versenyek során a snowboardosok, síelők különböző ugrásokat mutatnak be az értékelő zsűri előtt az erre kialakított speciális versenypályán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?