FRISSÍTVE - Liga 1: nem remélt ajándékot kapott a Kolozsvári CFR


-A A+Több csapatnál is komoly következményekkel járhat a következő időszakban a labdarúgó Liga 1 hétvégi fordulójában történtek. FRISSÍTVE: a listavezető Kolozsvári CFR nem remélt ajándékot kapott a Concordia Chiajnától.

Két forduló van még hátra a román élvonal alapszakaszából, ezért a felsőházi rájátszásért versenyben levő csapatok számára minden egyes pont értéke megsokszorozódik. A forduló előtt elméletileg még 11 csapatnak volt esélye arra, hogy az első 6 hely valamelyikét elcsípje. Ez a szám 8-ra csökkent, ugyanis a Nagyszebeni FC Hermannstadt, a Medgyesi Gaz Metan és a Bukaresti Dinamo a 24. fordulóban elszenvedett hazai vereségének köszönhetően immár matematikai esélyét is elvesztette a felsőházi rájátszásban való szerepléshez. 

Elsőként a Vasile Miriuță vezette nagyszebeniek „szálltak el” azzal, hogy kikaptak a bajnoki címért harcoló és emiatt rettenetesen hajtó CSU Craiovától. Vasárnap délután a másik Szeben megyei csapat, a Medgyesi Gaz Metan is búcsút mondott a felsőháznak azt követően, hogy Tandia büntetőből szerzett találatával a Sepsi OSK elvitte stadionjából a 3 pontot.

A legnagyobb név, amelynek idén immár második alkalommal a kiesés elkerüléséért kell harcolnia a Bukaresti Dinamo. A fővárosi „Kutyák” vasárnap este 2-1-re kikaptak a győzelmével 6. helyre feljövő FC Botoșanitól. 

Öt csapat harcol 3 helyért

Jelenleg csak a dobogó első három helyét elfoglaló csapatok - Kolozsvári CFR, CSU Craiova és FCSB - biztosították be rájátszásbeli helyüket, a következő három helyért 5 alakulat harcol: elméletileg a 36-36 pontos Astra és Sepsi OSK lépéselőnnyel vág neki a hátramaradó két fordulónak a 35 pontos FC Botoșani-nyal, illetve a 34-34 pontos Poli Iasi-sal és a FC Viitorul-lal szemben, viszont a valós esélyek latolgatásához azt is figyelembe kell vennünk, hogy kikkel találkoznak felsorolt csapatok a 25. illetve 26. fordulóban.

A 36 pontos csapatok közül az Astra Giurgiu programja ígérkezik kedvezőbbnek, a Duna-partiaknak egy könnyű (Hermannstadt) és egy nehéz (Craiova) meccsük lesz. Ezzel szemben a Sepsi OSK programja talán a legnehezebb az összes versenyben levő csapat közül. A háromszékiek hazai pályán fogadják a direkt ellenfélnek számító FC Viitorult, majd pedig zárásként Kolozsvárra látogatnak a címvédő CFR-hez. A 35 pontos FC Botoșani előbb hazai pályán fogadja a motivációját vesztett Gaz Metant, viszont az alapszakasz utolsó összecsapásán élet-halál harcra van kilátásuk a FC Viitorul elleni meccsen. Gheorghe Hagi csapatának is rettentően nehéz dolga lesz a hátramaradó két fordulóban, hiszen pontlemaradását két direkt ellenféllel szemben kellene ledolgoznia: a FC Viitorul a Sepsi OSK-hoz látogat majd a FC Botoșanit fogadja. Az ugyancsak 34 pontos Poli Iași is révbe érhet, ha a következő két fordulóban pontokat tud szerezni a Kolozsvári CFR és az FC Hermannstadt ellen. 

A dobogósok sorrendje is kérdéses

Mivel az idén lejászott  három forduló elég volt arra, hogy a Kolozsvári CFR elszórakozza az őszi szezon végéig összegyűjtött 5-8 pontos előnyét a FCSB-vel és a CSU Craiovával szemben, a hátralevő két forduló abból a szempontból is izgalmas lesz, hogy hány ponttal és milyen sorrendben vághat neki e három csapat a rájátszásnak.

Legjobb pozícióban még mindig a 48 pontos vasutasok vannak, ám amennyiben a FCSB hétfőn este a 24. forduló utolsó mérkőzésén a papírformát érvényesítve legyőzi a tabella végén kullogó Concordia Chiajnát, akkor a CFR előnye a fővárosiakkal szemben 1 pontra apad. A CSU Craiovának jelenleg 45 pontja van, így elméletileg az oltyánoknak is van esélyük előrébb lépni a tabellán a hátramaradó két fordulóban.

Edzőváltással „ébresztik” fel a vasutasokat?

A rossz tavaszi kezdés - 9 lehetséges pontból csak 2-t sikerült begyűjteni - állásába kerülhet a Kolozsvári CFR edzőjének, a prosport.ro című szakportál arról cikkezett hétfőn, hogy a tulajdonos strómanjai menesztették Toni Conceicaót. A lap úgy tudja, hogy a bajnokcsapat vezetősége már az utódot is megtalálta az ugyancsak portugál José Peseiro személyében, aki tíz évvel ezelőtt már megfordult a román labdarúgásban, akkor a Bukaresti Rapidot irányította. A portugál mester legutóbb hazájában edzősködött, ahol a Sporting Lisszabont vezette 2018 novemberéig.

Nem kizárt, hogy épp erre, vagyis edzőváltásra van szüksége a bajnokcsapatnak, amely szombaton este úgy játszott hazai környezetben 1-1-es döntetlent az Astra Giurgiu ellen, hogy a 30. perctől emberelőnyben futballozhatott. A vezetést ugyan megszerezték a vasutasok Andrei Mureșan révén, viszont a Duna-partiak a kitűnő napot kifogó Denis Alibec vezetésével egyenlíteni tudtak és ponttal távoztak a Fellegvárról.  

FRISSÍTÉSmint írtuk, a forduló utolsó mérkőzésén a fővárosi FCSB a Liga 1 tabellájának utolsó helyén álló Concordia Chiajnához látogatott. Papírforma szerint Gigi Becali csapatának simán be kellett volna húznia ezt a mérkőzést, viszont - focis klissével élve „a labda kerek” - a rendkívül motiváltan játszó Ilfov megyeiek 0-0-s döntetlenre kényszerítették sokkal nevesebb ellenfelüket és ezzel óriási segítséget nyújtottak a...Kolozsvári CFR-nek. Amely így annak ellenére meg tudta őrizni 3 pontos előnyét a FCSB-vel és a CSU Craiovával szemben, hogy szombaton este csak 1-1-es döntetlent játszott az Astrával.

 Labdarúgó Liga 1, a 24. forduló eredményei

  • Viitorul-Poli Iaşi 0-1
  • Nagyszebeni FC Hermannstadt-U Craiova 0-1
  • Kolozsvári CFR-Astra Giurgiu 1-1
  • FC Voluntari-Dunărea Călăraşi 0-0
  • Medgyesi Gaz Metan-Sepsi OSK 0-1
  • Dinamo-FC Botoşani 1-2
  • Concordia-FCSB 0-0
A Liga 1 tabellája 24. fordulója után
1. Kolozsvári CFR          24     13     9     2     37–16     48
2. U Craiova                    24     13     6     5     40–19     45
3. FCSB                           24     13     6     5     44–25     45
4. Astra Giurgiu               24      9      9     6     33–22     36
5. Sepsi OSK                   24      10     6     8     32–24     36
6. FC Botoșani                 24        9      8      7      30–31    35
7. 
FC Viitorul                   24      10     4    10    25–27     34
8. Poli CSM Iasi              24      10      4     10     28–35    34
9. FC Hermannstadt         24        8      5     11     23–27    29
10. Medgyesi Gaz Metan 24        7      8      9       24–31   29
11. Bukaresti Dinamo      24        7      7      10      27–36   28
12. Dunărea Călărași        24       4       10     10     16–25    22
13. Concordia Chiajna      24       4        6      14      17–40    18
14. 
FC Voluntari               24       3        8      13      25–43   17
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X