BL: a Real elintézte a Galatát, Dortmund ikszelt Malagában

Már elődöntősnek tekintheti magát a Real Madrid a labdarúgó Bajnokok Ligája idei kiírásában, miután szerda este 3–0-ra győzött a Galatasaray ellen a Santiago Bernabéu Stadionban. A nap másik összecsapásán nem bírt egymással a Malaga és a Borussia Dortmund, így a továbbjutó kiléte egy hét múlva dől el.real-csoportorom640

A madridiak első helyzetére a harmadik percig kellett várni, amikor Ángel di María vette le gyönyörűen Xabi Alonso pontos ívelését a tizenhatos jobb oldalánál, majd Karim Benzema felé emelte a labdát, aki a kapu irányába fejelt, de – nem sokkal – célt tévesztett. Egy perccel később Felipe Melo egy lövéssel jelezte, a törökök is terveznek támadásokat, a labda Diego López kapuja fölé szállt.

Mesut Özil kapott jó labdát középen, majd kiválóan indította Ronaldót a tizenhatos bal oldalánál, aki nagyszerűen emelte be a labdát a kapuba bal oldalába. ce

Néhány perccel később Didier Drogba mutatta meg, a kapott gól nem törte össze a törököket. Burak Yilmaz engedett el jól egy passzt a tizenhatos előterében, ami így az elefántcsontparti csatárhoz került, aki kiválóan fordult le Raphaël Varane-ról, és lőtt veszélyesen kapura, de a labda fölé ment.

A Galata távoli lövésekkel próbálja meglepni a madridiakat, a 26. percben Diego Lópeznek kellett védenie Drogba erős löketét. A blancók eközben inkább megpróbálják végigjátszani az akciókat – egyelőre egy gólig jutottak ezekből.

Michael Essien senkitől sem zavartatva adhatta be a labdát a jobb oldalról, és a török védőpáros nem volt a helyzet magaslatán a tizenhatos közepén, így a labda a hosszú oldalon érkező Benzemához került, aki le is vehette, majd laposan a kapu jobb oldalába lőtt. Essien első gólpasszát adta a Realban az összes sorozatot tekintve, legutóbb 2011-ben Drogbának készített elő találatot a BL-ben. 2–0benzema

Két perccel később a norvég Svein Oddvar Moen játékvezetőé, illetve Sami Khediráé és Essiené volt a főszerep. Történt ugyanis, hogy a tisztázni igyekvő német középpályás a kezével ért a labdához a hazai tizenhatoson belül, amikor Essiennel „körbeölelték” a labdát, ám a bíró sípja néma maradt.

A 44. percben nagy helyzetbe kerültek a vendégek. Drogba passzolta a labdát Emmanuel Ebouéhoz a tizenhatoson belül, aki jó szögből lőhetett, ám Diego López hárította a középre tartó labdát.

A szünetben cserélt Fatih Terim: Wesley Sneijder helyett a védő Gökhan Zant hozta be. Nem tudni, hogy a csere okozta-e, de a második félidő elején erősen leült mindkét csapat támadójátéka. Tíz perc alatt egyik együttes sem alakított ki nagyobb lehetőséget.

Helyzetek helyett Felipe Melo kemény belépőitől volt hangos a mérkőzés, aztán végre az egyik kapus is szerepet kapott: Fernando Muslerának kellett védenie Ronaldo távoli lövését az 59. percben, nem sokkal később pedig Di María próbálkozásánál is szépen hárított.

A 63. percben Felipe Melo veszélyeztetett, de fölé lőtte a labdát. A másik oldalon nem sokkal ezután csatárcsere történt: Mourinho lehozta egyik gólszerzőjét, Karim Benzemát, és pályára küldte Gonzalo Higuaínt.

Mourinho cseréje megszerezte a harmadikat! Gonzalo Higuaín a kapuba fejelt. Az argentin támadó Xabi Alonso beívelt szabadrúgása után bólintott a kapuba. A török védők alaposan lemaradtak róla a tizenhatoson belül, így szinte felugrania sem kellett a fejesnél. 3–0higian

A 78. percben ismét kétes szituációban ítélt a Real Madrid javára a bíró. Sergio Ramos lépett rá Burak Yilmaz lábára a tizenhatoson belül, aki nagyot esett. A játékvezető szerint a török csatár színészkedett, ezért sárga lapot adott neki. A Galata így lemaradt egy tizenegyesről, míg Yilmaz a visszavágóról marad le.

A 90. percben nagy lehetőséghez jutott a Galata, amikor Xabi Alonso szabálytalankodott a tizenhatos előterében. Sergio Ramos pedig elrúgta a labdát, és ezért sárgát kapott – így ő is kihagyja a visszavágót –, míg a törökök szabadrúgáshoz jutottak. Drogba azonban hiába készült rá alaposan, nem találta el a kaput.

A ráadás utolsó pillanataiban a Real még vezetett egy veszélyes akciót, de gól már nem született belőle, így a madridiak 3–0-ra nyerték meg az összecsapást, és talán nem túlzás kijelenteni: teljesült a spanyol lapok kívánsága, eldőlt a negyeddöntős párharc – legalábbis csodára lenne szüksége a Galatának Isztambulban.

Gól nélküli iksz Málagában

Az első percekben a Dortmund birtokolta többet a labdát, a németek főképp a bal szélen próbálkoztak, de jól tömörültek a hazaiak, így nem alakult ki gólhelyzet a Málaga kapuja előtt. Nem úgy a másik oldalon – Javier Saviola ugrott meg a jobb szélen, majd jó csel után éles szögből az oldalhálóba lőtt. A találkozó elejét amúgy mindkét oldalon apró technikai hibák, pontatlan passzok jellemezték.grosskreutz

Az első igazán nagy gólszerzési lehetőségre a 14. percig kellett várni, amikor a leshatárról kiugró Mario Götze lépett be egy hosszú indítással a hazai védők vonala mögé, egyedül iramodott meg a kapu felé, a tizenhatos vonaláról lőtt, de Willy Caballero védett.

Most a Málaga ellen öt percen belül csak két kihagyott helyzetig jutott. A fent említett kísérlete után nem sokkal, Marco Reus labdaszerzéséből indulhatott meg ismét a kapu felé, ezúttal jobbról, nyolc méterről lőtt, de Caballero megint védett.

A Dortmund ekkor már egyértelműen fölényben játszott, ezt jelezte Marco Reus tizenhatról, ballal elengedett lapos lövése is, bár ez kevésbé volt veszélyes.

Felpörgött a meccs. A 28. percben egy ellentámadással a Málaga is jelezte, ott van a pályán, de a kapujából kifutó Roman Weidenfeller megelőzte a kiugró Saviolát. A másik oldalon Robert Lewandowski vezérletével a Dortmund is vezetett egy veszélyesnek induló akciót, de végül nem lett igazán nagy helyzet belőle.

Fél óra elteltével ismét Lewandowski próbált kitörni, ezúttal középen, miután lefordult Weligtonról, de a brazil védő a tizenhatos vonalánál lerántotta a lengyel csatárt. Weligton sárga lapot kapott, emiatt a visszavágón nem játszhat. A megítélt szabadrúgást Reus a jobb felső mellé lőtte.

Amilyen tilitoli futballal kezdődött a meccs, olyannyira felpörgött az első félidő második felére. A szünet előtt a hazaiak Weligton, majd a kipattanóból Jérémy Toulalan fejesével veszélyeztettek, míg a dortmundi Sebastian Kehl 22 méteres bombáját Caballero a levegőben úszva hárította.gotze2

Az uefa.com statisztikája szerint – a játék képe alapján némileg meglepően – az első félidőben a Málaga birtokolta többet a labdát, ám ennek ellenére a Dortmund állt közelebb a gólhoz. A németeknek több ígéretes akciójuk is volt, többször csak Caballero kapus bravúrjain múlt – a statisztikák szerint öt védése volt az első félidőben, ennél többször ebben a BL-szezonban csak a Zenit elleni meccs első játékrészében hárított –, hogy nem született gól. Ennek ellenére a Málagát sem lehetett leírni, a hazaiaknak is volt lehetőségük, gólt azonban ők sem szereztek, egy félidő után 0–0-s döntetlent mutatott az eredményjelző.

A második játékrész újabb dortmundi helyzetekkel indult. Előbb Götze erőtlen kísérlete kötött ki Caballerónál (ezt megelőzően Reua passzánál Vitorino Antunes kezére pattant a labda a tizenhatos vonalánál), majd Lewandowski nem találta el a labdát a kapuval szemben tiszta helyzetből. Az 55. percben ismét Lewandowski kerülhetett volna helyzetbe, ezúttal Grosskreutz bal oldali beadására érkezve. A labdáról lemaradó lengyel azt reklamálta, hogy Martín Demichelis megfogta a mezét.

A Dortmund jól látható fölénye ellenére sem tudta megszerezni a vezetést. A 65. percben például Götze lőtt a jobb oldalról centikkel a hosszú alsó sarok mellé. A német válogatott támadónak ez már a harmadik nagy helyzete volt a meccsen.gotze

A találkozó hasonlóan alakult, mint az első félidőben: a Dortmundnak voltak nagyobb helyzetei, majd kis híján a Málaga szerezte meg a vezetést. Előbb Isco lövését védte bravúrral Weidenfeller, majd Toulalan távolabbi kísérletét is hatástalanította. 

A 70. perctől kissé leült a meccs, nem forogtak veszélyben a kapuk. Ekkor a hazaiaknál már pályán volt a Júlio Baptista helyére beálló paraguayi Roque Santa Cruz is, aki még a Bayern München játékosaként – 1999 és 2007 között – három gólt szerzett a Dortmund ellen.

A hajrában már egyik csapat sem kockáztatott, inkább a biztonságra törekedtek. Antunesnek volt ugyan távoli lövése, de nem találta el a kaput.dort

Újabb helyzet már nem alakult ki, maradt a 0–0-s döntetlen, visszavágó jövő kedden Dortmundban.

Kimaradt?