Tíz éve gyilkolták meg Veszprémben Marian Cozmát

A Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata pénteken megemlékezést tart a tíz éve elhunyt Marian Cozma tiszteletére.

Mint ismert, Cozmát 2009. február 8-án egy veszprémi szórakozóhely előtt gyilkolták meg. Halálának tizedik évfordulóján a klub együttműködve Veszprém Megyei Jogú Városával és a Veszprémi Szurkolói Egyesülettel, a Veszprém Aréna előtti téren elhelyezett Marian Cozma-szobornál pénteken - romániai idő szerint  - 19 órától megemlékezést tart.

A klub ezt követően a szombati, Telekom Veszprém–Barcelona Bajnokok Ligája-mérkőzés keretében is meg fog emlékezni Cozmáról.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A halálos szúrást Raffael Sándor ejtette rajta, de a bíróság szerint Sztojka Ivánnak is komoly szerepe volt a sportoló halálában. A 18 évre ítélt Raffael akkor szúrta szíven a sportolót, amikor az dulakodott Sztojka Ivánnal és Németh Győzővel, és a két férfi a falnak szorította. A szúrás után Sztojka bele is rúgott a már a földön fekvő Cozmába.

A harmadrendű vádlottként bíróság elé állított Sztojka először 20 évet kapott, amelyet másodfokon mindössze 8 éves szabadságvesztésre módosítottak. A Kúria 2012-ben hozta meg a végső döntést, amelynek értelmében 13 évet kellett volna rács mögött töltenie. Ám tavaly nyáron „kifogástalan magaviseletére" hivatkozva négy és fél évvel büntetése letelte előtt feltételesen szabadlábra helyezték. 

A Cozma-család 250 millió forintnyi kártérítésért indított pert 2012-ben, és a bíróság végül 211 millió forint (fejenként 42,2 millió) megfizetésére kötelezte a sportoló haláláért felelős Raffael Sándort, Németh Győzőt, Sztojka Ivánt, P. Gábort és B. Csabát. Később ezt az ítéletet is jelentősen enyhítették, végül már csak 16 milliót kellett volna fizetniük az elkövetőknek - de a család ebből se látott a család egy fillért sem az elmúlt években. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?