Férfi kézi: Tatabányára igazol, és lemond a román válogatottságról Szász András

A Bajnokok Ligájában való szereplés lehetősége sem bírta Bukarestben tartani a székelyudvarhelyi születésű Szász Andrást, aki 2 éves - a nyártól érvényes - szerződést kötött a Grundfos Tatabánya KC csapatával.

Mint a magyarország csapat fenti Facebook-bejegyzéséből kiderül, a 25 éves beállós július elsejétől válik a kék Tigrisekként ismert Tatabánya csapatának tagjává. 

Azt már a Nemzeti Sportnak mondta el 198 centis, 110 kilós játékos, hogy a klubváltással országváltást is szeretne, a magyar válogatott kedvéért kész vállalni azt az áldozatot is, hogy 2,5 évig ne szerepeljen válogatott szinten - ennyi időre tiltja el a Nemzetközi Kézilabda Szövetség azokat a játékosokat a válogatott mérkőzésektől, akik korábban egy másik nemzeti válogatottban játszottak. Szász András 2016 óta a román válogatott tagja, legutóbb épp Kolozsváron lépett pályára a vb-bronzérmes Franciaország ellen. 

Tatabányán komoly „székely zászlóalj” alakul ki Szász érkezésével, hiszen a csapat tagja már az ugyancsak székelyudvarhelyi Ilyés Ferenc és Fekete Dániel, valamint a székelykeresztúri felmenőkkel rendelkező Sipos Adrián.

Szász András meglehetősen későn, 15 évesen kezdett kézilabdázni, és termetének megfelelően hamar beállót faragtak belőle. Egy évvel később, 16 évesen már behívót kapott a román ifiválogatottba, vezéregyénisége volt a két világbajnokságra és egy Európa-bajnokságra is kijutott trikolóroknak. Az időközben már megszűnt Székelyudvarhelyi KC felnőtt csapatában 17 évesen mutatkozhatott be, ahonnan Bukarestbe csábították, előbb a CSM-ben, majd a Dinamóban vált alapemberré. A BL idei kiírásában a Dinamo óriási meglepetésre megnyerte a D-jelzésű csoportot, a bukarestiek a Wisla Plock, az Elverum és az Ademar León együttesét utasították maguk mögé.

„Szívem szerint kelet helyett már két éve nyugat fele vettem volna az irányt, de úgy véltem, egy szintet még lépnem kell ahhoz, hogy Magyarországon is a jók közé soroljanak. Sok magyar játékost ismerek, folyamatosan követem a magyar kézilabdát, Bánhidi Bence ellen például sokat játszottam ifiként. Nagyszerű beálló, szívesen harcolnék vele a magyar válogatottban” – mondta el az NSO-nak. Szász András a magyar sportlapnak azt is elárulta: lemondja a román válogatottságot a magyar kedvéért. Hogy előbbi mennyire fontos számára, arról tanúskodjon a „hányszoros román válogatott vagy?” kérdésre adott székelyes válasza: „Tudja a rossznyavalya.”

Mint mondja, egyetlen cél lebeg a szeme előtt: magyar címeres mezben játszani. A nemzetközi szabályok szerint erre egyhamar nem kerülhet sor, de Szász optimistán áll a dologhoz: „Már csak két és fél évet kell kibírnom.”

A Maszol is megkereste csütörtökön Szász Andrást, aki portálunknak elmondta, a Román Kézilabda Szövetséget még nem értesítette szándékáról, de reméli, hogy megértésre talál a részükről. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?