2019-es férfi kézi-vb: skandináv belügy lesz a világbajnoki cím

A társházigazda Dánia meglepően nagyarányú vereséget mért (38-30) pénteken délután a címvédő Franciaországra a 2019-es férfi kézilabda világbajnokság első elődöntőjében. Az esti mérkőzésen a hazai nézők által hajtott Németországnak nem sikerült ugyanez, ugyanis a hihetetlenül gyors kézilabdával előrukkoló Norvégia szétfutotta Gensheimeréket.

A 2019-es férfi kézi-vb elődöntőit a hamburgi Barcaycard Arénában játszották le. A délutáni mérkőzésen az olimpiai bajnok Dánia a címvédő Franciaországgal csapott össze. 

Némi meglepetésre szinte az egész mérkőzésen nagy különbség volt a csapatok között a védekezés és a támadás hatékonyságában, a játék sebességében és az egyéni teljesítményekben is. Az első félidőben egy francia gólra számos alkalommal kettővel válaszoltak a dánok, így már a szünetben fölényesen vezettek.    

A második felvonásban sem változott a játék képe, a 44. percben már tíz találat volt a különbség, és a hatszoros világbajnok francia válogatott a hajrában sem tudta számottevően csökkenteni a különbséget.    

A dánok negyedik alkalommal jutottak vb-döntőbe, az eddigi mérlegük három vereség.    

A mezőny legeredményesebb játékosa és a meccs legjobbja a dán Mikkel Hansen volt, aki 15 lövésből 12 gólt szerzett. A Telekom Veszprém légiósa, Kentin Mahé volt a franciák legjobbja, mivel tíz kísérletből nyolcszor volt eredményes.    

Az esti mérkőzésen a németek 6-5-nél vezettek utoljára Norvégia ellen, de ezt követően még rendkívül szoros volt az állás. Hatékonyabb támadójátékának és kemény védekezésének köszönhetően a norvég csapat a 37. percben már négy találattal jobban állt, és bár a hazaiak az időkérésüket követően némileg felzárkóztak, a rendkívül taktikusan kézilabdázó skandinávokkal szemben nem volt esélyük az egyenlítésre.

A mezőny legeredményesebb játékosa a német Uwe Gensheimer és a norvég Magnus Röd volt egyaránt hét góllal.

Így aztán vasárnap délután, romániai idő szerint 18.30-tól Dánia és Norvégia csaphat össze a herningi döntőben. A két csapat a csoportkörben is megmérkőzött egymással, akkor 30-26-ra a dánok győztek.

A dánok a negyedik vb-döntőjükre készülnek, a norvégok a két évvel ezelőtti finálé után a másodikra, de győznie még egyik válogatottnak sem sikerült, vagyis vasárnap biztosan új világbajnokot avatnak.

Eredmény, elődöntő:

  • Dánia-Franciaország 38-30 (21-15)
  • Norvégia-Németország 31-25 (14-12)

Kapcsolódók

Kimaradt?