Ott voltunk az amatőr pingpongozók székelyudvarhelyi versenyén

Az elmúlt hétvégén Székelyudvarhely volt a házigazdája a mára már profi játékosokat is befogadó A kategóriás asztalitenisz turnénak, amelyen az ország minden pontjáról, összesen 208 versenyző volt jelen.

„2005-ben néhány asztalitenisz kedvelő indította el a romániai országos amatőr mozgalmat. Maroknyi játékos volt az első versenyeken, tizenegynéhányan, huszan, harmincan, majd addig fejlődött, hogy a már három éve megszervezett regionális napon 800 versenyző vesz részt, illetve tavaly a pingpong világnapjának hetén mintegy 3 ezren álltak asztalhoz a versenyeken” – mondta el Tókos Pál, a hétvégi verseny főszervezője.

Sokszor sokan a barátokkal való találkozás, a közös beszélgetések, baráti mérkőzések, tapasztalatcserék céljából mennek el egy-egy versenyre. Persze mindemellett mindenki szeretne minél feljebb jutni, a top 4-nek járó kupa egyikét megnyerni.

Ez a mozgalom az ország minden részét érinti, hétvégente több városban is szerveznek versenyeket, amely egy jól kidolgozott rendszer alapján zajlik le, ma már négy kategóriában. A kezdeti összevont versenyek tanulságait levonva, az Amatur irányítói néhány éve úgy döntöttek mindenkinek lehetőséget kell adni, fejlődési lehetőséget nyújtani. Így jelenleg Kezdő, Amatőr(haladó), Open és Elite(többnyire jelenlegi és egykori profi játékosok) kategóriákra osztva zajlanak a tornák.

„Idéntől az AmaTur versenyeire bárki beiratkozhat. A népszerű versenyeken ellenben a szervező dönti el, hogy olyan kiírást, versenyrendszert használ, ahol a legjobb amatőrökkel játszhat bárki a profik közül, vagy olyan versenyt hirdet, ahol csak amatőrök játszhatnak.

A profik részvétele viszont emeli a verseny színvonalát, s így húzóerőt jelent, vonza a műkedvelőket is. Persze, a változtatás által érintett jobb játékosokat zavarja a döntés. Ez így logikus, a változtatások hatásait egy kevés tesztidőszak után lehet értékelni” – nyilatkozta az újításról Tókos Pál.

Mint megtudtuk, nem kis gépezet az asztaliteniszezők amatőr körversenye. Két adat apró adat csak: ezen a hétvégén Székelyudvarhely mellett létszámban kisebb versenyek voltak még másik öt helyszínen (Nagyvárad, Tulcea, Botoșani, Dornavátra, Ploiești), a körverseny ranglistáján pedig több mint 4 ezer olyan játékos szerepel, akik az utóbbi 12 hónapban szereztek pontot versenyen.

Mintegy két éve a főváros legnagyobb termében két napra húzzák szét a versenyeket (két kategória/nap), és ritkábban vidéken is - a Fit.Feel kokett sportközpontja pedig megadja a lehetőséget, keretet, hogy ehhez igazodhassanak Székelyföldön is.

Így ezen a hétvégén,szombaton az amatőrök és az Open kategória résztvevői mérkőztek meg. Előbbit a csíkszeredai Tamás Szilárd nyerte egy végig kiélezett mérkőzésen a szintén csíki Kovács Istvánnal szemben. Az Open verseny első helye a sepsiszentgyörgyi Márton Ádámhoz került, aki a szászrégeni Cuesdean Rarest győzte le.

Vasárnap a kezdők versenye mellett a nagyágyúk is asztalhoz álltak, igazi pingpong csemege volt ez azok számára, akik nézőként is ellátogattak a helyszínre. A kezdőknél hazai döntő zajlott, Kiss Bence Tőkés Szabolcs ellen diadalmaskodott. Az Elite versenyben rengeteg látványos mérkőzést játszottak, a végén a veterán világbajnokságra készülő, marosvásárhelyi Simon Csaba ért fel a dobogó legfelső fokára, miután 3-2 arányban győzött a verseny első számú favoritja, a brassói Roman Iuliannal szemben.

Az Amatur mozgalomba bárki beszállhat, részt vehet a versenyeken. Tájékozódni a rendezvény fórumán lehet.

Kimaradt?