2019-es férfi kézi-vb: a svédek „árazzák be” a magyar válogatottat

Két cserére kényszerült a magyar férfi kézilabda válogatottat vezető Csoknyai István/Vladan Matics edzőpáros a 2019-es német-dán közös rendezésű világbajnokság D-csoportjának Svédország elleni rangadója előtt.

Kihasználja első két cserelehetőségét a magyar válogatott a világbajnokságon. A keresztszalag-szakadást szenvedő Iman Jamali és a szintén sérüléssel bajlódó Ancsin Gábor helyett Schuch Timuzsin és Máthé Dominik kerül a keretbe Svédország ellen.

A csütörtökön 21.30-tól kezdődő összecsapásról a Maszol élő szöveges tudósításban számol be.

„Iman Jamali sajnálatos keresztszalag-szakadása miatt egyértelmű, hogy nem tudja folytatni a világbajnokságot, Ancsin Gábor pedig könyöksérüléssel bajlódik. Gábor becsülettel dolgozott, küzdött, de sajnos nem százszázalékos az állapota. Iman Jamali csütörtökön hazautazik, hiszen operáció vár rá, Ancsin Gábor kezelése itt Dániában folytatódik. Helyükre Schuch Timuzsint és Máthé Dominikot nevezzük be, Balogh Zsoltot pedig a további mérkőzésekre gyógyulását követően várjuk vissza” – mondta el Csoknyai István szövetségi kapitány.

A cserékkel így módosult a magyar válogatott kerete:
Kapusok: MIKLER Roland (Telekom Veszprém), SZÉKELY Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélső: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: MÁTHÉ Dominik (Balatonfüredi KSE), NAGY László (Telekom Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Ferencváros), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), ILYÉS Ferenc (Grundfos Tatabánya), LIGETVÁRI Patrik (Ademar León, spanyol)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: CSOKNYAI István és Vladan MATICS
Kapusedző: SZATHMÁRI János
A D-csoport tabellája
1. Svédország      4   4   –   –    115–84     +31    8    
2. Magyarország  4   2   2   –   121–105  +16   6    
3. Egyiptom          4   1   1    2   99–105    –6     3    
4. Argentína         4    1  1    2   94–104  –10     3    
5. Katar                4    1   –   3   99–111    –2      2    
6. Angola             4    1   –    3   96–124  –28    2  

Bár a második helyet és a továbbjutást szerda este már bebiztosította a magyar válogatott az Egyiptom elleni döntetlennel, egyáltalán nem mindegy, hogy a herningi középdöntős szakaszra hány pontot visz. Jelen állás szerint ez lehet 1 - ha Egyiptom vagy Argentína lesz a harmadik a végelszámolásnál - vagy 2 - ha Katar vagy Angola ér oda a harmadik helyre.

Ezekre a kérdésekre már fogjuk tudni a választ a magyar-svéd mérkőzés előtt, ugyanis a D-csoport rangadója előtt a következő két összecsapást rendezik meg a koppenhágai Royal Arénában:

  • Egyiptom-Angola (16.30)
  • Katar-Argentína (19.00)

​Lépéselőnyben a 3 pontos Egyiptom van, amely Angola legyőzésével bebiztosíthatja a 3. helyet, hiszen ezzel az ugyancsak 3 pontos Argentína hiába verné meg Katart, mert az egymás elleni mérkőzésen afrikai győzelem született.

De most inkább vessünk egy pillantást a csoportot veretlenül vezető Svédországra.

A svédek a 2018-as Eb-n döntőbe jutottak, de a második félidőben lelépték őket a spanyolok. Közben visszatért a keretbe a Kiel korábbi szuperklasszisa, Kim Andersson, aki a 2016-os olimpia után mondta le a válogatottságot. A 36 éves jobbátlövő jelenleg hazájában, a Ystads együttesét erősíti. Ebben az idényben 21 bajnokin 97 gólt lőtt, ezzel 9. a góllövőlistán, az asszisztok listáján pedig első, 93 gólpasszal.

Ennél is hosszabb szünetet követően húz újra címeres mezt Kim Ekdahl du Rietz. A még mindig csak 29 éves balátlövő 2014-ben mondta le a válogatottságot, sőt, a 2016/17-es szezon végén felhagyott az aktív játékkal. A klasszis 2018 márciusában visszatért a Löwenhez, azóta pedig már a PSG-t erősíti. A felkészülés során az oroszok elleni második találkozón összeszedett egy kisebb sérülést, de nincs veszélyben a szereplése a vb-n.

Ugyan csak a legutóbbi Eb-t hagyta ki, de a veszprémi Andreas Nilsson is visszatérőnek számít. Nilsson a horvát kontinensviadaltól családi okok miatt maradt távol. Az újra címeres mezt húzó trióval hatalmasat erősödött az egyébként is remek svéd csapat.

Anderssonék csereként juthatnak majd a legtöbbször szóhoz, hiszen jobbátlövőben a Magdeburg ásza, Albin Lagergen, míg a másik oldalon a kieli Lukas Nilsson az első számú opció. Középen pedig Jim Gottfridsson mozgatja majd a svédek támadósorát. Sokat dobhat a svédek eredményességén Andreas Nilsson beálló játéka, de Jesper Nielsennek is jót tett a klubváltás. A széleken négy biztos kezű opciója van Kristjan Andrésson szövetségi kapitánynak, a kezdőben Niclas Ekberg és Jerry Tollbring rohamozhat. Kapusposzton a Löwen két hálóőre, Andras Palicka és Mikael Appelgrenegyenlő arányban lehetnek a pályán. Klubjukban az ősszel Palicka kapott valamivel több lehetőséget. Védekezésben Jesper Nielsen és Max Darj alkotják a védelem tengelyét. Támadást követően Gottfridsson szokott egyedül leülni, amennyiben Nielsen a pályán van elöl is.

Svédország kerete
Kapusok: Andreas Palicka (Rhein-Neckar Löwen), Mikael Appelgren (Rhein-Neckar Löwen), Tobias Thulin (Redbergslids)
Jobbszélsők: Niclas Ekberg (THW Kiel), Mattias Zachrisson (Füchse Berlin)
Jobbátlövők: Albin Lagergren (SC Magdeburg), Kim Andersson (Ystads IF)
Irányítók: Jim Gottfridsson (SG Flensburg-Handewitt), Linus Arnesson (Bergischer HC)
Beállók: Andreas Nilsson (Telekom Veszprém), Jesper Nielsen (Rhein-Neckar Löwen), Max Darj (Bergischer HC)
Balátlövők: Lukas Nilsson (THW Kiel), Simon Jeppsson (SG Flensburg-Handewitt), Kim Ekdahl du Rietz (PSG Handball)
Balszélsők: Jerry Tollbring (Rhein-Neckar Löwen), Hampus Wanne (SG Flensburg-Handewitt)
Szövetségi kapitány: Kristjan Andrésson

 

Kimaradt?