2019-es férfi kézi-vb: babaáldás, álomcsoport és tokiói célok - Koppenhágából tudósítunk

Múlt csütörtökön, amikor a magyar férfi kézilabda-válogatott 14 góllal (33-19) kikapott Aarhusban a házigazda Dániától, már azon töprengtünk, hogy lemondjuk-e a kínkeservesen megszerzett akkreditációt a csütörtökön kezdődő német-dán közös világbajnokságról. Mi sem vagyunk mazochisták, hogy a magyar válogatott vergődésére pénzt, időt, fáradtságot szánjunk.

Ilyen előzmények után aggódó szeretettel vártuk a két csapat újabb, vasárnap lejátszott találkozóját, immár Odensében. A Csoknyai István és Dragan Matics vezette gárda teljesen új arcát mutatta, a szünetig (16-8) úgy nézett ki, hogy a „kölcsönkenyeret” kamatostól visszaadja a házigazdának, ám a végén kiengedtek a fiúk, és „csak” 3 góllal (28-25) győzték le az olimpiai bajnokokat. A magyar  válogatott megmutatta, hogy ezen a vébén bárkivel szemben van keresnivalója, ha a kés csontig hatol.

Kövesse a német-dán közös rendezésű férfikézilabda világbajnokságot a Maszolon. Kiküldött munkatársunk Koppenhágából tudósít az eseményről.

Van már tapasztalatunk arról, hogy a magyar férfi csapat „mire képes”, hiszen a fiúk a horvátországi Európa-bajnokság varasdi csoportjában tavaly ilyenkor kergették őrületbe az őket elkísérő több ezres szurkolótábort. És többnyire nem pozitív értelemben, hiszen mindhárom meccsét elvesztette a Ljubomir Vranjes vezette válogatott. Előbb az olimpiai bajnok dánok, majd a spanyolok ellen „fogytak el”  35-40 perc után. A csoport harmadik meccsén aztán a papíron gyengébb játékerőt képviselő Csehország is legyőzte Lékaiékat, akiknek ezzel véget is ért az Eb.

A sikertelen szereplés után a levegőben volt Vranjes menesztése, a világsztár edző viszont előbb még megnyerte a Szlovénia elleni vb-kvalifikációs párharcot, és ezzel kijuttatta a magyar válogatottat a német-dán közös rendezésű világbajnokságra.

A sorsolás végül a D jelű koppenhágai hatosba juttatta a magyar válogatottat, amely sorrendben Argentínával, Angolával, Katarral, Egyiptommal és az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországgal találkozik. A csoport első három helyezettje az ugyancsak dániai Herningben folytatja a középdöntős küzdelmeket, az ottani hatosból az első kettő jut a hamburgi elődöntőkbe, majd azok nyertesei visszamennek Herningbe a döntőért.

Az első hétbe kerülés a hivatalos cél

A magyar csapat játékerejét és az ellenfeleket ismerve jogos elvárás a csoportból való továbbjutás, vagyis az első három hely valamelyikének a megszerzése. Ennél is egy kicsit ambíciósabb a magyar szövetség célkitűzése, amely az elutazás előtti utolsó sajtótájékoztatón deklarálta: az olimpiai selejtezőt érő első hét hely egyikének megszerzésére hajt a csapat.

„A vébével kapcsolatban az első hét hely egyikének megszerzése a cél, a prémiumot is ennek megfelelően állapítottuk meg. Az út végén természetesen az olimpia lebeg a szemünk előtt, ez a torna nagyszerű lehetőség arra, hogy közelebb kerüljünk hozzá. Így minimális elvárás a selejtezőn való részvétel kiharcolása, ehhez szerintem minden lehetőségünk adott” – fogalmazott Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke. Hozzátette: az aranyérem 120 milliós prémiumot jelentene, a második helyért 90, a harmadikért 60, a negyedikért 40, az ötödikért 30, a hatodikért 20, a hetedikért pedig 10 millió forint járna.

Álomcsoport?!

Marosi László alelnök arról beszélt, hogy ugyan sokan álomcsoportként aposztrofálják a hatosunkat, de nagyon jól kell játszanunk ahhoz, hogy elérjük a kitűzött vélt. „Ahhoz, hogy odaérjünk az első hét helyre, az águnkon az első négyben kell lennünk. A másik csoportban ott vannak a házigazda dánok és a vb-ezüstérmes norvégok, míg nálunk a svédeket lehet biztos továbbjutónak tekinteni, így a maradék egy helyet kell megszereznünk. Ha nem tudunk bravúrt végrehajtani, akkor nem is hibázhatunk, szóval kemény a feladat. A másik nehézség az első hét nap alatt lejátszandó öt meccs, miközben összesen három csere lehetséges.”

Kikre hárul a feladat

Az utazó keretben 19 játékos kapott helyet, így Nagy László is ott lesz Dániában, hogy mikor vetik be, arról a két szövetségi kapitány fog dönteni. A január 10-én kezdődő világbajnokság rajtjára 16 fő nevezhető, a torna alatt három cserére van lehetőség.

Csoknyai István szerint egyik Dánia elleni meccs sem mutatott reális képet, az igazság valahol a kettő között lehet. A szövetségi kapitány sem ért egyet azzal, hogy gyenge a csoportunk, hiszen mint ahogy fogalmazott, „csak Angola nem jelentette ki, hogy tovább akar jutni.”

„Aki látta a két dán meccset, annak nem lehet meglepő, ha azt mondom, jobbátlövőben Nagy Laci szerepe felértékelődhet a ki-ki meccseken. Ott lesz, segíteni fog, az élet majd eldönti, mikor kapcsolódik be a konkrét munkába.” Nagy László erre úgy reagált, hogy a két kapitány az elképzelésének megfelelően számíthat rá. A felkészülési időszakban egyéni program szerint készült, és jó formában érzi magát.

Vladan Matics annyit tett hozzá, hogy a regeneráció különösen fontos lesz az első héten, főleg beállóban és balátlövőben, ahol nagy termetű játékosaink vannak.

A magyar válogatott kerete
Kapusok: Mikler Roland (Telekom Veszprém), Székely Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélső: Hornyák Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: AncsinGábor (Ferencváros), Balogh Zsolt (Mol-Pick Szeged), Nagy László (Telekom Veszprém), Máthé Dominik (Balatonfüredi KSE)
Irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Schuch Timuzsin (Ferencváros), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők: Bodó Richárd (Mol-Pick Szeged), Ilyés Ferenc (Grundfos Tatabánya), Jamali Iman (Telekom Veszprém), Ligetvári Patrik (Ademar León, spanyol), Szita Zoltán (Balatonfüredi KSE)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Csoknyai István és Vladan Matics
Kapusedző: Szathmári János

Babaáldás kavarhat be

Ritka, de annál kellemesebb helyzet kavarhat be a magyar válogatottnál, ugyanis egyszerre három játékos párja, felesége mindenórás: Balogh Zsolt, Bodó Richárd és Lékai Máté is alig várja, hogy végre apa lehessen. „Az élet úgy rendelte, hogy januárban, akár a világbajnokság idején jönnek világra a kicsik. Speciális helyzet, ilyennel még nem találkoztam a pályafutásom során, de tegye fel a kezét, aki hallott már ilyenről” – mondta Mikler Roland. A MKSZ vezetőúsége megerősítette, amennyiben a vébé alatt jönnek világra a kisbabák, akkor az az újdonsült apukákat elengedik egy-egy napra. "Ettől csak akkor térünk el, ha döntőt játszunk" - tette hozzá huncutul az egyik érintett, Lékai Máté. 

Nézőcsúcs dőlhet meg

Nézőrekordot remél a nemzetközi szövetség (IHF) a csütörtökön kezdődő, német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokságon. A német sportági szövetség elnöke, Andreas Michelmann úgy nyilatkozott: jelenleg azzal számolnak, hogy körülbelül 800 ezer szurkoló tekinti majd meg a meccseket a helyszíneken. Az eddigi nézőcsúcsot a 2007-es németországi vb tartja 750 ezer drukkerrel. Németországban Berlin, München, Köln és Hamburg rendez mérkőzéseket, míg Dániában Herning és Koppenhága lesz helyszín. A magyar válogatott utóbbi városban kezdi meg szereplését a 13 ezer néző befogadására alkalmas Royal Arénában.

Csoportbeosztás

  • A-csoport (Berlin): Franciaország, Oroszország, Németország, Szerbia, Brazília, Korea
  • B-csoport (München): Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán
  • C-csoport (Herning): Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia
  • D-csoport (Koppenhága): Svédország, Magyarország, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 11., 19.00: Argentína–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben a Maszolon)
Január 13., 19.00: Magyarország–Angola (Tv: M4 Sport, élőben a Maszolon)
Január 14., 16.30: Magyarország–Katar (Tv: M4 Sport, élőben a Maszolon)
Január 16., 19.00: Magyarország–Egyiptom (Tv: M4 Sport)
Január 17., 21.30: Svédország–Magyarország (Tv: M4 Sport)

Kapcsolódók

Kimaradt?