Hokisztorik: újra felszálló ágon a gyergyói jégkorong

Újra felszálló ágon van az idén fennállásának 70. évfordulóját ünneplő gyergyószentmiklósi jégkorong. A felemelkedéshez hozzájárul, hogy a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) beruházásának köszönhetően hétfőn üzembe helyezték a sátortetős műjégpályát, amelyet főként a „korisuli” programban részt vevő több száz gyerek és a korosztályos jégkorongcsapatok vesznek birtokba.

A felnőtt csapat számára is új kezdetet jelent, hogy a piros-fehér hokicsapat működtetését már nem a Progym SK, hanem egy új klub, a Gyergyói Hoki Klub viszi tovább. A felnőtt jégkorongcsapat pedig egyszerre három fronton áll helyt: a hazai bajnokságban, a hazai kupában és az Erste Ligában is.

Megtanítanak korcsolyázni minden a Gyergyó-medencei gyereket

A tesztidőszakokat követően hétfőtől már korcsolyázni is lehet a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) által biztosított sátortetős műjégpályán, ahol ezen a héten nyílt napok keretében a gyergyószéki falvakban élőknek mutatják be az új létesítményt és a „korisuli” programot. A teljes napi program majd december 3-tól indul és idéntől a korcsolyaoktatás programot kiterjesztik a környező települések diákjaira is, amelynek keretében a Városi Sportklub (VSK) és az akadémia szakképzett edzői tanítják korcsolyázni a gyerekeket.

 

Mivel a gyergyószentmiklósi önkormányzat határozatban mondta ki, hogy a város csak egy jégpályát tud fenntartani, a környező községek hozzájárulására van szükség, hogy a VSK fedezni tudja a sátorborítású műjégpálya működtetési költségeit. Tervek szerint Újfalu, Csomafalva, Alfalu, Szárhegy, Ditró és Remete önkormányzatai pályabérletet fizetnek, hogy a településeik tanulói is részt vehessenek a „korisuli” programban, így minden község heti 5-6 órás jégidőt kap.   

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia edzője, Farkas Csaba a Maszolnak elmondta: a két évvel ezelőtt indított „korisuli” programban jelenleg 650 gyergyószentmiklósi nagycsoportos, előkészítős, első és második osztályos tanuló jár hetente ingyenes korcsolyaoktatásra. Idéntől ezt a programot kibővítik a gyergyószéki falvak diákjai számára is, így jövő hétfőtől további 1000 fiatal áll jégre és tanul meg korcsolyázni az akadémia által foglalkoztatott 6-7 edzőtől.   

Farkas Csaba szerint a sátorborítású jégpálya azért is nagyon fontos, mert a nagypálya várható felújítása esetén a gyerekeknek lesz ahol korcsolyázzanak, hiszen korábban a fedett jégpálya palánkjainak cseréje idején több kisgyereket is elveszítettek, mivel a szülők már nem vállalták, hogy több órát eltöltsenek azzal, hogy Csíkkarcfalvára utaztassák csemetéiket. „Úgy lehet feltámasztani a jégkorongot, hogy a Gyergyói-medence minden fiatalja megtanul korcsolyázni, így néhány éven belül újra beindulhatnak a térség nyitott jégpályái is”, mutatott rá Farkas Csaba.

Jó körülmények megteremtésével megfékezték a külföldre vándorlást

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia tevékenysége arra is jótékony hatással volt, hogy az elmúlt két évben egyetlen gyergyószentmiklósi fiatal se ment külföldre jégkorongozni, itthon ugyanis látják a fejlődést, lényegesen jobbak a körülmények, szakképzett edzők jöttek, metodikai központ épült. „Most már itthon is van jövőképe a jégkorongnak, a fiatalok számára is jobb a szülők mellett maradni”, mutatott rá Farkas Csaba. Korábban évente tucatjával hagyták el a szülőföldet 12-14 éves gyergyói nevelésű jégkorongozó gyermekek, abban bízva, hogy máshol - többnyire Magyarországon - többre viszik a sportolással.

Farkas hozzátette: Gyergyószentmiklóson a Székelyföldi Jégkorong Akadémia a Városi Sportklubbal (VSK) együttműködve biztosítja az utánpótlás nevelést, jelenleg az U8-tól az U18-as korosztályokig 170 leigazolt sportoló van. Az akadémia biztosítja az edzőket, a felszereléseket, a táboroztatást, a magyarországi bajnokságban és kupában való szereplés költségeit, a hazai bajnokságban való részvételt a sportiskola fedezi.

Farkas Csaba szerint a korisuli program révén évente 30-40 fiatalt vonzanak a korosztályos hokicsapatokba. Bár jelenleg kivétel nélkül mindenkit befogadnak és esélyt adnak, hogy kipróbálják magukat a jégkorongozásban is, de szeretnék a toborzások révén annyira megnövelni az érdeklődők számát, hogy beindulhasson egy szelekció is a kiemelkedő képességű fiatalok körében. Az edző szerint az lenne ideális helyzet, ha a gyerekek már 3-5 éves korukban elkezdenének jégkorongozni, így lehetne hosszú távon legjobban fejleszteni készségeiket.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia edzője rámutatott, hogy az elmúlt években több helyről is kaptak adományba vagy pályáztak felszereléseket a korosztályos csapatok számára. Farkas Csaba szerint kaptak felszereléseket az akadémiától, de a régi klub a Progym is átadta a maradék felszereléseit, a jelenlegi felnőtt klub a Gyergyói Hoki Klub is rendszeresen segít és a Lendület SK is pályáz a szükséges felszerelésekre. Hozzátette: az újításra folyamatosan szükség van, hiszen hetente törnek a botok és szakadnak a kesztyűk. Farkas Csaba szerint vizsgálják annak lehetőségét, hogy egy hokibot javító műhelyt hozzanak létre, amelyben egy új technológiának köszönhetően fel lehetne javítani az elhasználódott ütőket.

Gyergyóban új alapokra helyezték a felnőtt jégkorongot

Gyergyószentmiklóson a Progym már a múlté, idéntől a Hoki Klub (GYHK) vette át a zászlót, amely leginkább munkát és erőfeszítést jelent mint dicsőséget, mutatott rá a Maszol érdeklődésére Bereczky Szilárd. A profi jégkorong klub menedzsere szerint a csapatban egyaránt jelen vannak a helyi nevelésű játékosok és a nagynevű idegenlégiósok.

A Gyergyói Hoki Klub egyszerre három fronton áll helyt, hiszen a hazai bajnokság és kupaszereplés mellett az Erste Ligában is játsszanak. „Célunk a tisztes helytállás és a családias hangulat megteremtése”, mutatott rá Bereczky Szilárd, aki szerint idei célkitűzésük, hogy mindkét bajnokságban a playoff-ba kerüljenek, a hazai kupában pedig döntőbe szeretnének kerülni.

Bereczky Szilárd az utánpótlás nevelés szempontjából kiemelkedően fontosnak tartja a „korisuli” programot, hiszen nem titok, hogy a korcsolyaoktatáson részt vevő gyerekekből szeretnének meríteni a korosztályos jégkorong csapatok számára, de ebből merít a gyorskorcsolya és a szárnyait bontogató jégtánc is. „Cél, hogy a vidékre jellemző téli sportokat versenyszerűen is űzzék a gyergyószéki gyerekek és, hogy negyedik osztályos korára minden fiatal megtanuljon korcsolyázni”, összegzett Bereczky Szilárd.

Hetvenéves a gyergyói hoki

Gyergyószentmiklóson 1882-ben alakult meg a Korcsolya Egylet, amely a Békény pataknak két ága között pályával, melegedővel és öltözőházzal is rendelkezett. 1948 végén pedig Basilides Tibor testnevelő kezdeményezésére megalakult az első gyergyói csapat, az UAR. Az 1949-ben megalakult a Vasutasok csapata is, a két csapata 1952-ben Spartak néven egyesült, majd 1955-től Haladás néven szerepelnek.

A Gyergyószentmiklósi Haladás 1958-ban az országos harmadik helyet szerezte meg, amit negyven év után 1998-99-es idényben sikerült megismételni. 1961-ben a gyergyói jégkorong támogatását a fafeldolgozó üzem vette át és Lendület néven működött a csapat, amely 1963-64-ben újra bekerül az élvonalba, ahol két évet töltött el. A Lendület 1980-ban jutott ismét az első osztályba. A nagy változást az 1982-es év jelentette, amikor megépült a gyergyószentmiklósi fedett jégpálya. Az 1994-ben megalakul Progym Sportegyesület, amely jó eredményeket ért el az ifjúsági bajnokságban és több játékos is került a felnőtt bajnokságban. A gyergyói jégkorong történetének legsikeresebb szezonja volt a 2001-2002-es idény, amikor a Progym-Apicom először szerepelt hivatalos nemzetközi megmérettetésen. A Kontinentális-kupán a csoport harmadik helyén végzett.

A 2004/2005-ös szezonban megszerzett bronzérem ellenére veszélybe került a gyergyói jégkorong, hiszen a klub szponzor nélkül maradt, másrészt a magas adósságok a jégpálya bezárásával fenyegetettek, így ez a sportág elindult a lejtőn.

Az idén fennállásának 70. évfordulóját ünneplő gyergyószentmiklósi jégkorong újra felszálló ágon van, hiszen a piros-fehér hokicsapat működtetését már nem a Progym SK, hanem egy új klub, a Gyergyói Hoki Klub viszi tovább. A felnőtt jégkorongcsapat pedig egyszerre áll hely a hazai bajnokságban és az Erste Ligában is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?