Nemzetek Ligája: a románok pénteken, a magyarok szombaton mutatkoznak be

Románia pénteken mutatkozik be Ploiești-en Montenegró ellen, Magyarország pedig szombaton látogat Finnországba az UEFA új sorozatában, a Nemzetek Ligájában..

A Nemzetek Ligájában Európa 55 országának válogatottja négy külön osztályban méri össze tudását. Az A-ban a kontinens 12 legerősebb csapata kapott helyet a tavaly októberben befejeződött világbajnoki selejtezőket követő európai rangsor alapján. A B osztályban az akkor a 13-24. pozícióban található csapatok szerepelnek, míg a C (25-39.) és a D (40-55.) osztályok ennél bővebb létszámmal indulnak.

A válogatottak minden osztályban négy csoportban játszanak oda-visszavágós alapon idén ősszel. Az eredmények alapján a B, C és D osztály csoportgyőztesei feljutnak, az A, B és C osztály csoportutolsói pedig kiesnek.Az A osztály négy csoportgyőztese jövő júniusban négyes döntőn vesz részt: 5-én és 6-án a két elődöntőt rendezik, majd a 9-ei fináléban eldől, melyik válogatott lesz az új sorozat első bajnoka.

Románia és Magyarország válogatottja is a C osztályban kapott helyet: a Marco Rossi vezette magyar válogatott a 2. csoportban, a Cosmin Contra irányította trikolórok pedig a 4. csoportban.

A Nemzetek Ligájában négy Eb-helyet is meg lehet szerezni. Alapesetben minden osztályban a csoportgyőztesek 2020 márciusában elődöntő-döntő rendszerben mérkőznek meg a 2020-as Európa-bajnokság indulási jogáért. Valójában viszont azon csapatok szerepelnek majd a rájátszásokban, amelyek az adott osztályban a legelőkelőbb helyen zártak, de a 2019 őszén záruló hagyományos Eb-selejtezők során lemaradtak a részvételt garantáló első és második helyekről. Ez azt jelenti, ha van egy olyan csoportgyőztes, amely sikerrel vette a hagyományos Eb-selejtezőt, akkor a csoportmásodikok közül a legjobb kerül a helyére a rájátszásba. Ott a legelőkelőbb helyen rangsorolt válogatott fogadja a legalacsonyabb besorolásút - a második a harmadikat -, s a továbbjutás egy meccsen dől el. 

A 2020-as kontinensviadalt 12 ország egy-egy városában rendezik, az új Puskás Ferenc Stadion és a bukaresti Nemzeti Aréna is három-három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad majd otthont.

Az A osztály:
1. csoport: Németország, Franciaország, Hollandia
2. csoport: Belgium, Svájc, Izland
3. csoport: Portugália, Olaszország, Lengyelország
4. csoport: Spanyolország, Anglia, Horvátország
A B osztály:
1. csoport: Szlovákia, Ukrajna, Csehország
2. csoport: Oroszország, Svédország, Törökország
3. csoport: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország
4. csoport: Wales, Írország, Dánia
A C osztály:
1. csoport: Skócia, Albánia, Izrael
2. csoport: Magyaroroszág, Görögország, Finnország, Észtország
3. csoport: Szlovénia, Norvégia, Bulgária, Ciprus
4. csoport: Románia, Szerbia, Montenegró, Litvánia
A D osztály:
1. csoport: Grúzia, Lettország, Kazahsztán, Andorra
2. csoport: Fehéroroszország, Luxemburg, Moldova, San Marino
3. csoport: Azerbajdzsán, Feröer-szigetek, Málta, Koszovó
4. csoport: Macedónia, Örményország, Liechtenstein, Gibraltár

Az új sorozat nyitónapján összecsap a legutóbbi két világbajnok

A világbajnok francia labdarúgó-válogatott a 2014-ben vb-aranyérmes német együttes vendégeként lép pályára a csütörtökön elrajtoló Nemzetek Ligája első játéknapján. Az első fordulóból kiemelkedik még az angol és a spanyol csapat szombati találkozója az A osztályból.

A második körben a vasárnapi francia-holland meccs, az Európa-bajnok portugál és az olasz gárda hétfői mérkőzése, valamint a vb-ezüstérmes horvátok spanyolországi fellépése ígérkezik különösen izgalmasnak.

A magyar válogatott szombaton Tamperében a finn együttes vendégeként kezdi meg szereplését a C osztály 2. csoportjában, Románia pedig pénteken a ploiești-i Ilie Oană stadionban fogadja Montenegró válogatottját.

A román válogatott programja
Románia–Montenegró (szeptember 7., 21.45, Ploiești)
Szerbia–Románia (szeptember 10., 21.45, Belgrád)
Litvánia–Románia (október 11., 21.45, Vilnius)
Románia–Szerbia (október 14., 16.00, Bukarest)
Románia–Litvánia (november 17., 21.45, Ploiești)
Montenegró–Románia (november 20., 21.45, Podgorica)
A magyar válogatott programja: 
Finnország–Magyarország (szeptember 8., 19.00, Tampere)
Magyarország–Görögország (szeptember 11., 21.45, Budapest)
Görögország–Magyarország (október 12., 21.45, Athén) 
Észtország–Magyarország (október 15., 21.45, Tallinn)
Magyarország–Észtország (november 15., 21.45, Budapest)
Magyarország–Finnország (november 18., 21.45, Budapest)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?