Nemzetpolitikai lapszemle

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (november 20-26.)

  Megszólalt a héten a vajdasági Magyar Szóban Maglai Jenő Szabadka frissen megválasztott magyar polgármestere és első munkanapján nemcsak terveiről nyilatkozott a lap munkatársának, hanem elmondta azt is: megválasztásával korszakváltás következett be a város életében, hiszen az elmúlt évtizedben először történik meg, hogy mind a négy itt élő nemzeti közösség,– a magyar, a szerb, a horvát és a bunyevác – legitim képviselője jelen van a városi hatalomban.

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (november 13-19.)

  Megszólalt a héten Szűcs Dániel a pozsonyi Felvidék.ma publicistája és a „Soron kívüli fohász a külügyi államtitkárért" címmel megjelentetett „imájában" arra kérte a Mindenhatót, hallgassa meg egy nemzet könyörgését és „mindannyiunk javára” szánja meg végre a magyarságot: ne büntessen többé őket azzal, hogy Németh Zsolt a külügyeink háza táján a jövőben szerepet kaphasson.

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (november 6-12.)

  Markó Béla: „Valójában nem kilométer-számláló, hanem szavazatszámláló szerkentyűt hord magával titokban számos nagy-menetelő politikus?”

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (október 29.-november 5.)

  Megszólalt a héten a Felvidék.mában Polgár Hajnalka és védelmébe vette a Jobbik elnökének, Vona Gábornak és nemzetpolitikai szárnysegédjének, Szávay Istvánnak szerdára, november 6-ára tervezett komáromi látogatását. Polgár Hajnalkát az késztette ingerült cikkének megírására, hogy előzőleg Nagy Richárd, az MKP-hoz közelálló Via Nova Ifjúsági Csoport Országos Ellenőrző és Etikai Bizottságának elnöke határozott hangon tette szóvá szintén a Felvidék.mában, illetve a Paraméterben: a Jobbik jelenléte Felvidéken, különösen a megyei választásokat megelőző napokban nem kívánatos, sőt felér egy provokációval. 

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (október 23-29.)

  Megszólalt a héten a hacsaknem hu blog szerzője és az Indexen is olvasható, A székely autonómia és a nemzetpolitika gázsütője címmel közreadott publicisztikájában értékelte azt, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció a magyar parlamenti pártok közül egyedüliként a Székelyek Nagy Menetelése ellen foglalt állást. 

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (október 16-23.)

  A politikus főemberek, a magyar nagykövetek és a főkonzulok asszisztáltak neki, de a magyar sajtó magára adó része, hovatartozás nélkül, tudomásul se vette Szász Jenő vajdasági és felvidéki bemutatkozó turnéját.

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (október 8-15.)

  Megszólalt a héten Répás Zsuzsanna, a Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkára és a Magyar Állandó Értekezlet gazdaságfejlesztési és önkormányzati bizottságának ülésén bejelentette: elkészült a Külhoni Magyar Értéktár 105 hungarikumot tartalmazó lajstroma, és amennyiben azt jóváhagyja a testület, a „dicsőségtáblát” azonmód a Nemzeti Regiszter révén közkinccsé teszik. Répás az ígéretét betartotta. Bár ne tette volna.

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (október 2–8.)

  Kiket kedvelnek a románok 2013 őszén? Dobogós helyen a szerbek, a németek és a bolgárok. Sereghajtók a romák és a magyarok.

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (szeptember 25.-október 1.)

  Megszólalt a héten, mert minden bizonnyal úgy gondolta, hogy a további hallgatása csak tetézheti a bajt, Wetzel Tamás az Orbán-kormány egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztosa és cáfolni igyekezett azokat a szerbiai, az ukrajnai és a romániai sajtóban megjelent híreket, melyek szerint a könnyített módon történő magyar állampolgárság megadásának sikertörténetét az említett három ország közül kettőben, ahol az uniós tagság még csak álom, gyanús, sőt mi több, korrupciós jelenségek árnyékolják be.

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (szeptember 18-24.)

  Megszólalt a héten a Kárpáti Igaz Szóban Tóth Viktor a napilap rovatvezetője és Brühühüsszel... címmel keserű hangvételű vezércikket írt annak kapcsán, hogy „a kontinens kormánya”, a brüsszeli Európai Bizottság arra hivatkozva, hogy a kisebbségi jog nem uniós hatáskör, elutasította azt az európai polgári kezdeményezést, melyet több partner részvételével az RMDSZ 2013 július 15-én benyújtott.

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (szeptember 10-17.)

  Megszólalt a héten Korhecz Tamás a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke és mérleget készítve az általa irányított délvidéki magyar országos kisebbségi önkormányzatnak az elmúlt három és fél évéről, azt eredményesnek, mi több, sikeresnek ítélte.

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (szeptember 4-10.)

  Megszólalt a héten az Élet és irodalomban Bokros Lajos és közreadva a MagyaRomânia című dolgozatát olyan, nemzetstratégiai alapdokumentumot tett közkinccsé, mely szerintünk – és hisszük, hogy ezzel nem csak mi vagyunk így – megkerülhetetlen lesz mindazoknak, akik számára fontos a magyar nemzet jövője.

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (augusztus 28.-szeptember 3.)

  Megszólalt a héten a Magyar Hírlapban Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Borbély Zsolt Attila jogász, politológus, az EMNP volt szenátor-jelöltje és mindketten válaszoltak Bayer Zsoltnak szintén a Magyar Hírlapban nemrég megjelent Erő a motorban című cikkére, melyben a napilap főmunkatársa, a szerkesztőség álláspontját is tükrözve, ledorongolta az EP-képviselőt, illetve Toró T. Tibor EMNP elnököt: Tőkést a tusnádfürdői emlékezetes, az erdélyi magyarság számára védhatalmi státust igénylő kérése miatt, Torót pedig a borzonti EMI-táborban való szerepléséért és az ott megfogalmazott kijelentéseiért.

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (augusztus 14-20.)

  Dorosz Dávid: „Miért kergeti bele a román közvéleményt a verbális izmozásba Orbán, miközben tudja, hogy ezzel nem hogy egyhelyben jár, hanem visszafele halad.”

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (augusztus 21-27.)

  Megszólalt a héten Kelemen Hunor RMDSZ elnök és az Origo hírportál Nemzethalál elhalasztva című cikk szerzőjének, Vorák Anitának elmondta: „Én már nem tudok jóhiszemű lenni a román politikusokkal, és azt gondolni, hogy ez (a kormány régióátalakítási terve – n. n.) nem tudatos, ellenünk irányuló lépés volt. Ezzel több legyet is ütnek egy csapásra. A nyilatkozataikból az derül ki, nagyon zavarja őket, hogy a többségében magyarok lakta megyékben erősek vagyunk az önkormányzatokban”.

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (augusztus 7-13.)

  Megszólalt a héten Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes és a „Csak azért is lovon!" címmel megjelent nagyinterjújában, melyet az FN 24 portál adott közre.

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (július 31.-augusztus 6.)

  Tusnádfürdői gyorsmérleg a 168 órában: „bár sok-sok ígérettel érkezett az Orbán-kormány Erdélybe, ennél is több reményt vitt el a kormányfői beszéd.”

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (július 23-30.)

  Megszólalt a héten a pozsonyi Új Szóban a Pozsonyi Magyar Intézet és ismertette annak a felmérésnek az eredményeit, melyet egy helyi  társadalomtudományi intézettel együttműködve végzett, azt kutatva: hogyan vélekedik a pozsonyi átlagember a város múltjáról, a magyarokról és más közösségekről?

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (július 17-23.)

  Megszólalt a héten a pozsonyi Új Szóban a főszerkesztő és arról morfondírozva, hogy nem múlik el nyári tábor anélkül, hogy terítékre ne kerülne a szlovák-magyar kiegyezés kérdése, sommásan megállapítja: „Mindig olyanok ülnek le beszélgetni, akik vagy szeretnék a tényleges megbékélést, vagy szeretnének olyannak látszani, akik szeretnék a megbékélést."

 • Egy hét magyarságpolitikai írásaiból (július 9-16.)

  Megszólalt a héten az Élet és irodalomban Elek Tibor és attól a  Görömbei Andrástól búcsúzik, aki „nemcsak a legkülönbözőbb poétikájú értékekkel számoló, elfogultságain is felülemelkedni képes, tisztességes tudós, de tiszta ember is volt, rendíthetetlen morális tartással.”