5. Electric Castle Bonchidán: még robotbár is van


-A A+

Szerdán a nulladik nappal elkezdődött az 5. Electric Castle Bonchidán (július 12-16.). Csütörtök délben mi is kilátogattunk.

Déli két órakor vágunk neki az útnak, úgy döntünk, autóbusszal megyünk ki Kolozsvárról a fesztivál helyszínére, a Bánffy-kastélyhoz. Jól döntünk: a vonathoz képest nem kell 20 percet gyalogolnunk az állomástól a falu, Bonchida központjába, és a parkolás miatt sem fáj a fejünk. Spórolunk is a busszal, a parkolás 30 lejbe kerül, 20 lejből megússzuk az oda-vissza autóbuszjeggyel. A buszok 15-20 percenként indulnak Kolozsvárról a Horia Damian sportcsarnoktól, illetve a Iulius Malltól. A sportcsarnoknál a biztonsági őr a lelkünkre köti, hogy írjuk meg, a kerítés két kilométer hosszú. Megírtuk.

Csekkolunk. Motoznak, belekukkintanak a táskákba, fémdetektorral is ellenőrzik, nincs-e nálad kés és egyéb vágószerszám. A fesztivál területére a szabályzat szerint nem lehet bevinni többek között pirotechnikai eszközöket, üveget, alkoholt, állatokat, esernyőt, biciklit. Történetesen van nálunk egy kis esernyő, mégis gond nélkül bemehetünk vele. Hm…

Kimondottan tetszik, hogy nagyon tisztán tartják a fesztivál területét, a köztisztasági vállalat alkalmazottai sürögnek-forognak. Szelektíven is lehet gyűjteni a szemetet, használjátok bátran.

Az Electric Castle-len második éve lehet karkötőkkel is fizetni a bankkártyák mellett. Kezdetben a tokenekkel próbálkoztak, majd a külön, feltölthető kártyákkal, a karkötős megoldás viszont több szempontból is bejött: nem veszíthetjük el, a rendszerbe minden egyes bani bekerül, amely után rögtön leveszik a részesedésüket a szervezők.

A fesztivál nevében az „electric” tényleg nem vicc: az első dolog, amit közelebbről szemügyre veszünk, az Európa első robotbárja.

A koncertek délután 3-4 óra tájban még nem igazán kezdődtek el, így marad időnk nézelődni, játszani.

Vagy belenézni a jövőbe.

A nagyszínpad. Idén extra nagy, 600 négyzetméteres LED-képernyővel szerelték fel. A fesztiválon összesen 9 színpadot állítottak fel, igazán változatos a zenei felhozatal, kukkints bele a programba.

A hangár a fesztivál új zenei helyszíne. Összesen hatezer embert képes befogadni.

Nem olcsó mulatság az Electricen enni-inni, de aki jól körülnéz, talál elfogadható áron értékesített hamburgert. A Lidl kajás sátránál például 12 lejért kaptunk egy marhahúsos hamburgert sült krumplival. Egy limonádét pedig 7 lejért is be lehet szerezni. A sör 9 lej.

Nem hiába mondták a szervezők, hogy valódi kis várost építenek négy napra a kastély köré: a telefonok sem fognak lemerülni.

A séta sem unalmas az EC-n, a fák között különböző installációkba botlunk, ez például az egyik Daniel Popescu három kockája közül, amelyek az aktuális fényviszonyoktól függően más és más arcot mutatnak.

Ez a világ legkisebb diszkója, ahol nyugodtan szabadjára engedhetjük a ritmusérzéketlenségünket, úgysem lát senki. Fotót azért készíthetünk emlékbe.

Több fesztiválozó is pozitívumként emlegette az angol vécéket, tusolókat és azt, hogy a mobilvécéknél is van kézmosó.

A szervezők folyamatosan kommunikálnak a fesztiválozókkal, most épp így. Ne feledjétek, a fesztivál egyik legfontosabb célja, hogy anyagi lehetőséget biztosítson a bonchidai Bánffy-kastély felújítására. A fesztiválon adományokat is várnak erre a célra, úgyhogy vásároljatok bátran "téglát".