Amikor beköltözik a falu a városba – Csíkszeredában fotóztunk


-A A+

Csíkszeredában már beépült a köztudatba, hogy ha október eleje, akkor Falu a városban. A negyedik alkalommal megszervezett fesztivál iránt minden évben egyre többen érdeklődnek. Az elsősorban a városi gyermekeket megszólító kétnapos rendezvény lehetőséget biztosít találkozni a falusi élet egy-egy szegmensével. Az állatokkal való barátkozás mellett mezőgazdasági gépeket próbálhatnak ki, hagyományos mesterségekkel ismerkedhetnek, illetve hagyományos módon készített ételeket is kóstolhatnak. (FOTÓK: Mihály László)A szervezők a környékbeli falvak gazdálkodóit keresték meg, hogy saját jellegzetes standot állítsanak fel. A tusnádiak a kapu előtti padon ülőkkel, valamint a pityókaterméssel illusztrálták az otthoni hangulatot.

A szénabála mindig biztonságos kiindulópont. Gólyalábakkal teljesen más szemszögből látják át a teljes fesztivált.  

Azért a traktor magaslata sem semmi kilátást nyújt, arról nem is beszélve, hogy milyen élmény egy ekkora gépet kezelésbe venni.

Hiába na, a pityókának van igazán Csíkban becsülete. Ezt a tudatot Vacsárcsi is erősíti például azzal, hogy megmutatják milyen finom az egyszerű héjában sült krumpli egy kis sóval.

Szelíd állat a szarvasmarha, de azért nem adja olyan könnyen magát, ha barátkozni szeretnél vele.

Van, akinek mégis sikerül, csupán annyi kell hozzá, hogy elrugaszkodj a földtől és habkönnyűnek érezd magad. 

Jó dolog a kukoricásban elvegyülni, és az is jó benne, hogy ezt mindenki úgy értelmezi, ahogy neki jól esik. 

A Székely Sajtkészítők Egyesületének tagjaitól bárki elleshette a sajtkészítés csínját-bínját, persze nem akárkinek elérhető napi szinten az alapanyag, ezek a termékek ugyanis bivalytejből készültek helyben.

Akárki kipróbálhatta a hagyományos fejést. Egyre ritkábban találkozhatnak testközelből a „tejforrással”.

A nyuszik valamelyest népszerűbbek voltak a galamboknál. 

Nem akarunk vulgárisak lenni, csak annyit fűzünk hozzá, hogy bizony, aki belekezd az állattenyésztésbe, annak fülitől farkáig ismernie kell a jószágokat.

A szamaragolás nem elterjedt sportág. Nehezményezik is a gyerekek, mert szerintük az élmény mindent megér. 

A barkácsolós sátor volt a Falu a városban legzajosabb pontja, csak úgy zengett a tömbházrengetegben a kalapács és fűrész.

Az erdő- és vadgazdálkodás is része a falusi életnek. Az ijesztőre kitömött medve ellenére ez volt a Falu a városban egyik legnépszerűbb helyszíne. 

Fontos a jó egyensúlyérzék, mert a lovat és a traktort is meg kell ülni. A lábmunka sem elhanyagolható ebben, ezért, ha a golyót a labirintuson át a célba tudod juttatni, akkor már majdnem rátermett vagy.