„Mivel pácolták a Magyar Napok kisütött ökrét? Hát kézzel!”


-A A+

Egy tonna fa égett el szombaton a Kolozsvári Magyar Napok grillezett ökre alatt, amelyet Szomor Dezső szürkemarha-tenyésztő adományozott a kincses városnak. Az örömfőzésen kóstoltunk ökörpofát, szürkemarhapacalt mangalicacsülökkel, mindezt a Kolozsvári Rádió franciás lecsójával tetéztük, majd gránátalmás, ananászos salátával zártuk a sort. Annyira elégedettek voltunk az ízekkel, hogy gyorsan el is kértük a recepteket. Íme.

A Kolozsvári Magyar Napok örömfőzésére, amelyre az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán kerül sor, 11 csapat nevezett be. A CFR-fánok babgulyást főztek szalonnabőrrel, hagymával, paprikával, csülökkel és kájzerrel. 

A Bonanza étterem tepertőt készített. A tepertőhöz vöröshagymát, szilvapálinkát kínáltak. 

A Kolozsvári Rádió a november elsején induló 24 órás magyar adásra fűzte fel az örömfőzést. „A pólókon lévő szlogen szubtilis üzenet: november elsejétől végre a Kolozsvári Rádió 24 órából 24-et magyar nyelven fog szólni. Nem ez lesz a szlogenünk, de a főzésre lazák akartunk lenni” – mondta Papp Levente, a rádió munkatársa. 

Hogy az üzenet ne csak szubtilis legyen. „Hát azért nem lecsót fogunk nyomni a rádióban, de talált azzal, amit ma főzünk. Egy tökös lecsót készítünk a szó szoros és átvitt értelmében. Főzőtökös lecsót, padlizsánnal, cukkinivel” – részletezte Papp Levente.

A Busch öreglebbenccsel készült. A receptet nem árulták el, csak annyit tudtunk meg, hogy a fatüzelés kötelező, ha azt szeretnénk, hogy a fa füstje és az étel gőze összekeveredve különleges ízt adjon. 

A kolozsvári Kőszikla baptista gyülekezet kétféle salátája igazi felüdülés volt az örömfőzésen. A paradicsom, paprika, uborka alapot kétféleképpen tuningolták: egyik feléhez hagymát, telemeát, kukoricát, oregánót és tojást adtak, a másik feléhez almát, ananászt, keménysajtot és gránátalmamagot. Vitték és ették, mint a cukrot. 

Az RMDSZ sátrában borjúpörkölt készült hagyományos recept alapján: hagymával, disznyózsírral, bornyúhússal, zöldségekkel és meg kell kóstolni. 

A Hagymaászok csapata kolozsvári, székelyfehérvári és marosváráshelyi barátokból állt, akik zöldséges ragut főztek gombával, padlizsánnal, fokhagymával. E ragu mellé tejes-bazsalikomos puliszkát készítettek vajjal elkeverve. 

A Tenrom csapata csülkös babgulyást főzött csipetkével. „Nem csiperke, csipetke. Jönnek, mennek az emberek, és azt látjuk, hogy készségesen segítenek nekünk: belekavarnak egy kicsit a gulyásba a kikészített fakanállal, úgyhogy nekünk nincs is sok dolgunk” - mondta a szakácsok egyike.  

„Kérem szépen itt pacalpörkölt fő csülökkel. A receptről csak annyit árulunk el, hogy nagy szenvedéllyel készül, hozzá pedig a bátorság a lényeg, és hogy jól érezzük magunkat. A bátorság pedig azt jelenti, hogy mindent belenyomunk, lesz, ami lesz, de nagyon finom lesz. Négy órát kell főzni, és a végén a szakács be kell, hogy legyen csiccsentve” – osztotta meg a receptet a csapat egy másik üst mellett, a Tenrom ugyanis két étellel készült. 

Az esemény házigazdája, Kiss-Budai Tibor igazi ínyencséget, szürkemarhapacalt készített mangalicacsülökkel. „Szomor Dezső hozta az alapanyagokat, ő hozta az ökröt is, és ez a kedvenc ételei közé tartozik. Gergely Balázs (a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, szerk. megj.) kért meg, hogy Tibikém, legyen pacalpörkölt csülkösen. Van benne hagyma, paprika, egy nagyon pici fokhagyma, sok bors, és egy nagyon pici vörösbor. A vörösbor azért kerül bele, hogy idegesítsem az embereket, úgysem fog éreződni, de azért jó aromát ad” - avatott be a mesterszakács. 

A pacalon kívül ökörpofát is rántottak. Az ökörpofa receptje: az ökör fején lévő húshoz hozzáfőzik a nyelvet, majd összepréselik, felszeletelik és kisütik. Tartásmártással eszméletlen. Az ökörpofa szintén Szomor Dezső ajándéka. 

„1982 május elseje óta sütöm az ökröt. Több mint 1500 ökröt sütöttünk már Kárpát-medence-szerte, meg még egyéb lábas jószágot, vaddisznót, bárányt, malacot, csirkét, pulykát. Az ökörről: kedden pácolták Magyarországon, a pácolt jószágot ma reggel négy órakor tették fel Kolozsváron. A pác a mi titkunk, mindig kérdezik, hogy mivel csináljuk. Hát kézzel” - mondta Iglódi Ferenc ökörsütőmester. Az ökröt 6-8 órán keresztül forgatták, egy tonna fa égett el alatta. 

Mivel az ökör belső részeit nem lehet átsütni, feldarabolás után ismét tűzre került. 

Az örömfőzésen akkora volt az érdeklődés, hogy a hatalmas mennyiségű étel pillanatok alatt elfogyott. Így a főzőversenyen mindenki győztes lett.