Farkas utca a Magyar Napokon: a korondi fazekat kopogtatott, a bukaresti kanalat hajlított


-A A+

Meg merjük kockáztatni, hogy az eddigi legizgalmasabb kézművesvásárt hozták össze a Kolozsvári Magyar Napokon. Székelyföld, Szék és Kolozsvár mellett Bukarest is képviselteti magát egy olyan ékszerész személyében, aki gyönyörű karkötőt varázsol régi ezüstkanálból. Mutatjuk.

Ha már nem lehet többnyelvű helységnévtáblája Kolozsvárnak...

Az infósátornál megtudjuk, hogy elég kevés a román érdeklődő idén, a magyar programfüzet pedig úgy elfogyott péntekre, mintha nem is lett volna. Reméljük, lesz még utánnyomás. 

Idén irdatlan mennyiségű KMN-póló fogyott, abból is a bordó színű.

A hűtőmágnesnek legalább ekkora a keletje. 

Figyelem, figyelem!

A székelyvarsági Kovács Anna vászonkellékei nemcsak az otthont és a falusi levegőt juttatják eszünkbe, hanem azt is, hogy milyen jól isszák ezek a törölközők, konyharuhák a vizet. 

A nagygalambfalvi Kányádi Lenke Vilma a szövőszékét is elhozta, amelyen ezek a munkák készülnek. És igen, ilyen környezetben csak kürtőskalácsot szabad enni. 

A kolozsvári Jakab Orsolya egyedi, színes, vidám, cool táskái. Egyszer elárulta nekünk, azért kezdett el táskákat tervezni és varrni, mert elege lett abból, hogy a boltban nem talált kedvére valót. A barátok bíztatására szerencsére most már nem csak magának készíti.

A magyarvistai Szallós Eszter gyöngybabáinak készítésébe valaki besegít. Mutatjuk, kicsoda.

Aki ismeri a mesterség csínját-bínját. 

A kolozsvári Irsai László Zsolt üvegdíszítésű fabútorai. Amikor megjegyeztük, hogy szerintünk ezek a mestermunkák egy kúrián mutatnák igazán jól, csak annyit mondott, szerinte mindenhová valók, ahol jól mutatnak. 

A sepsiszentgyörgyi Demeter Miklós hangszerkészítőnél folyamatos az érdeklődés. 

A román ajkúakat főleg a fúvós hangszerek érdekelték. 

A sepsiszentgyörgyi Demeter Piroskánál fedezzük fel, hogy mi mindent lehet készíteni nemezből. 

A Farkas utcában közhasznú tevékenység is folyik. 

A bukaresti Mircea Crăciun ékszereket javít és készít. Büszkén mutatta, hogy milyen szép karkötőt tud faragni egy régi ezüstkanálból.

Testfestés gyerekektől gyerekeknek. 

A kolozsvári Török Tünde üvegre festett félkész órája.

A csíkszeredai Sólyom Zsuzsanna kezelt alumíniumból készít ékszereket. 

A korondi Fábián Dénes a vásárlóinak kérésre minden egyes cserépfazekat megkopogtat.  

A széki Balla Károly büszke a házi áldásaira. 

Van, aki ennyire élvezi az olvasást. 

A Kolozsvári Állami Magyar Színház ezúttal is ötletes akcióval vonult ki a Farkas utcába. Bolhapiacukon a színészek turikollekciójukkal gyűjtenek adományokat az Életfa Családsegítő Egyesület Én is szeretnék játszani projektjére. A projekt célja, hogy teret adjanak a közös játékra azoknak a gyerekeknek is, akik sajátos vagy eltérő nevelést igényelnek. Ha fontosak számodra a mozgáskorlátozott, hallássérült, Down-szindrómás gyermekek boldogsága, turkálj minél többet. 

Kulisszatitok: Lackó Vass Róbert könyvei Hawaiira kerültek.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar matematika és informatika intézete ördögi tervvel, párdon, ördöglakatokkal készült. 

Ha Szépművészeti Múzeum, akkor csakis a festés. 

Vajon mit adnak elő a lányok az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet sátránál? A válaszhoz kénytelen leszel elsétálni a Farkas utcába. És ne feledd a kézművestombolát. Jó szórakozást.