Így épül az Untold hatalmas főszínpada


-A A+

Még egy nap és startol Kolozsváron az Untold fesztivál (augusztus 4-7.). Szerdán kilátogattunk a nagyszabású esemény helyszínére, a Sétatérre, hogy megnézzük, hogyan dolgozik több száz munkás azért, hogy hatalmasat bulizhassunk a hét hátralévő részében.  

A Főtér sarkánál botlottunk bele először ebbe az útmutató táblába. Még 500 méter az Untold helyszíne...

... még 400 méter...

... még 200 méter...

… és tádám, megérkeztünk. Rögtön szembesülnünk kell, hogy az Untoldon idén nem lehet készpénzzel fizetni. A Festipay rendszert a Transilvania bank működteti. A szervezők 50 000 érintőkártyát és 15 000 chipes karkötőt készítettek elő. A fesztivál területén hatvan feltöltőállomást helyeztek el. A fizetési eszközöket egyenesen a VISA kártyáról is fel lehet tölteni. Akik kézpénzzel szeretnék feltölteni a RFID karkötőket és az érintőkártyákat, használhatják a fesztivál területén levő Transilvania bankautomatákat. A fizetési eszközön maradt pénz a fesztivál után készpénz formájában igényelhető vissza a CREDIT POINT állomásoknál, legkésőbb augusztus 8-ig (22:00 óráig). Minden CREDIT POINT állomás nyitva tart 12:00 és 06:00 óra között, a fesztivál legnépszerűbb helyszínein pedig éjjel-nappal elérhetőek lesznek. A fesztiválozóknak lehetőségük van a Festipay alkalmazással regisztrálni érintőkártyájukat vagy a karkötőjüket, így a tranzakciók követhetők a Festipay applikáció segítségével. Az applikáció Android és iOS operációs rendszerekre fejlesztették ki. A kártya vagy karszalag elvesztése esetén az applikációval le lehet állítani a tranzakciókat.

A karszalagokat a fesztivál előtt egy nappal, szerdán már ki lehet váltani a Sétatér magyar állami színház felöli bejáratánál. Ez az egyedüli helyszín, ahol jegyek és bérletek vásárolhatók. Azok, akik egynapos belépőt szeretnének, a fesztivál bejáratánál található 5 pénztárnál szerezhetik be. 

Szerdán a déli órákban már több méteres sorban álltak a fesztiválozók, hogy megkapják a karszalagokat. 

Ők gondoskodnak arról, hogy a karszalagok a megfelelő helyre, a karra kerüljenek. A fesztivál területére tilos a belépés a következő tárgyakkal: nagy hátizsák, kábítószerek, üvegek, palackok, lézerek, sprayek, kések, veszélyes fegyverek, pirotechnikai eszközök, ételek vagy italok, állatok, esernyők (eső esetében ajánlott az esőköpeny), tűzveszélyes vagy robbanékony anyagok, fényképezőgépek, bármilyen DSLR gép. A fesztiválra orvosi igazolás kíséretében lehet bevinni gyógyszereket, inzulint, orvosi cseppeket, asztma sprayt. A tárgyak teljes listája itt található.

A sajtósok, szponzorok, meghívottak a karszalagokat a Sétatér másik felén felállított beléptetőnél vehetik fel. Mivel az egész parkot lezárták - a fesztivált körülvevő kerítés meghaladja a 8 kilométert -, kénytelenek vagyunk kikerülni a Sétateret, ami elég sok gyaloglással jár. 

A biztonságra több mint 600 rendőr és 400 csendőr felügyel az Untold ideje alatt. Ezenkívül több mint 500 biztonsági őr dolgozik azért, hogy tényleg biztonságban legyünk. A szervezők napi 60 000 résztvevőre számítanak, emiatt a sportcsarnok, a stadion és a Sétatér bizonyos részeiről átirányítják a közlekedést. Hogy milyen utakat, utcákat zárnak le a több napos esemény ideje alatt, itt böngészhető.

Ekkora sor fogad a fesztivál másik beléptetőjénél. 

Pofátlanok vagyunk, így csupán egy kérdést szeretnék feltenni alapon előrenyomulunk, és kiváltjuk a karszalagokat. Később meg is kapjuk a szemrehányást a sort kiálló sajtós kollégáktól. Jogosan. 

Végre a kordonokon belül. A fesztivál helyszínén hét színpadot állítanak fel, ezeket a térképen a sárga buborék jelzi. Érdekességképpen: a katasztrófavédelmi felügyelőség két mozgókórházat is biztosít a fesztivál helyszínén, és a mosdók számát 350-re bővítették. 

A fesztivál helyszíneinek megépítésén több mint 5000 személy dolgozik, ezek közül több mint 1200 személy önkéntes. 

A máramarosiak autentikus falusi szagokkal, látvánnyal és tánccal készülnek. Szerda este hat órától műsorral izzítják be sátrukat.

A Kaszinóban a divatbemutatóké lesz a főszerep. 

Fejtágítót tartanak az önkénteseknek. 

A legvégére hagytuk az Untold legnagyobb színpadát, a főszínpadot, amely az URSUS UNTOLD ARÉNA nevet viseli. 

A főszínpadot sokkal nagyobbra tervezték, mint tavaly: 28 méter magas és 120 méter széles. A színpad áramellátása 5 kisebb falu havi fogyasztását teszi ki, több mint 35 kilométer kábelt használtak fel. A dizájn és grafika elemein 800 órát dolgozott 15 szakember.

A nagyszabású eseményen olyan nagynevű lemezlovasok lépnek fel, mint Armin Van Buuren, Tiesto, Hardwell, Dimitri Vegas & Like Mike és Martin Garrix. Augusztus 4-7. között több mint 150 nemzetközi művész fordul meg a fesztivál színpadain: többek között DIMITRI VEGAS & LIKE MIKE, AFROJACK, ARMIN VAN BUUREN, HARDWELL, MARTIN GARRIX, TIESTO, FAITHLESS, PAROV STELAR, Chase and Status DJ Set, Dannic, Dubfire Live: Hybrid, Dub Fx, Ella Eyre, James Arthur, Jamie Jones, Jeru the Damaja, Kwabs, Lost Frequencies, Mazde, Nahko and Medicine for the People, Netsky DJ Set, Pendulum & Verse DJ Set, Route 94, Rudimental DJ, Sasha, Scooter, Sharam, The Asteroids Galaxy Tour, Y’akoto. A teljes program itt böngészhető