Bordeaux néhány nap múlva „magyar várossá” változik


-A A+

A mezek és színek találtak, csak a felcsendülő rigmusok és a zászlón levő színek elhelyezése hibádzott ahhoz, hogy teljesen otthonosan érezzük magunkat szombaton Bordeauxban. Egyelőre 30 ezer walesi vette birtokba a Garonne-parti várost, de a brit szurkolók elvonulásával lassan-lassan magyar (és osztrák) várossá változik Bordeaux. A Maszol helyszíni tudósítója a walesi szurkolókkal együtt nézte a Szlovákia elleni mérkőzést.

Már a Párizs-Bordeaux TGV-szupergyors vonaton is sejtettük, hogy egy kicsit Walesben fogjuk érezni magunkat a Garonne-parti városban. Útitársaink azzal dicsekedtek, hogy 30 ezren utaztak Franciaországba, és meg kell mondanunk, hogy a számok nem voltak elrugaszkodottak. 

Bordeaux nagyon készült az EURO-2016-ra. Már a Saint-Jean vasútállomáson kedves, angolul is beszélő hoszteszek „veszik kezelésbe” a vendégeket, akiknek speciális, csak az EB alatt érvélnyes, 3 eurós napijegyet adnak. 

Volt egy kis barátkozás is az esti ellenfelek között a Maszol kedvéért. A szlovákok már itt beletörődtek abba, hogy nekik csak másodhegedűs szerep jut szombaton. 

A Place de la Bourse-on még magunkban lehettünk.

De az első ír kocsmánál már nagy volt a tömeg. Ami szembeötlött, hogy nem csak a szokásos fiatal férfiak kísérték el csapatukat, hanem kisgyerekes családok és idős párok is voltak közöttük.

A walesiek jól megbámulták ezt a, számukra ismeretlen autót. Vajon tetszett nekik a román Duster?

A hangulatról nem csak az elfogyasztott sörök, hanem a wales-i sárkány is gondoskodott.

A helyi gyerekek a körülöttük zajló őrületről tudomást sem véve, önfeledten tapicskoltak a kétujjnyi vízben, amit a Garonne-nal párhuzamosan alakítottak ki.

Nagyon aranyosak voltak ezek a francia lányok is, akik apácának öltözött társuk lánybúcsúztató bulija részeként bolondkodtak a főtéren.

A Nouveau Stade de Bordeaux-hoz a C villamossal lehet eljutni. A walesiek itt sem hagyták békén a szlovákokat, folyamatosan barátkoztak velük. 

Apa és fia együtt tették meg az utat Franciaországba.

A jókedvvel egy pillanatig sem volt gond.

A 42 ezer férőhelyes Nouveau Stade de Bordeaux. Szombaton a Wales-Szlovákia mérkőzést rendezték itt, kedden már az osztrák-magyar testvérharcnak lesz a színhelye. Bordeaux-i szállásadóm, Jeromé mondta, hogy az eredeti költségeket jócskán túllépték, a létesítményt a tervezett 183 millió euró helyett 303 millióért építették fel. 

A stadion belülről is gyönyörű.

A walesi himnusz felcsendülésénél én is libabőrös lettem.

Gareth Bale a walesi kispadhoz sprintelt gólja után.

A szlovákok a saját táboruk előtt ünnepelték egyenlítő góljukat.

Az utolsó szó a briteké volt.

Ünnepel a walesi tábor.

​A rendezők a városba látogató nemzetek nyelvén köszöntik a szurkolókat. A magyar egyik kicsit félresikerült.

Munkatársunk részvételét a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságon a Communitas Alapítvány és a Szerencsejáték Zrt. támogatta.