Így hangol Párizs az EURO-2016-ra


-A A+

Nagyszabású koncerttel avatták fel csütörtökön este a párizsi Mars-mezőn a péntek este kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság (EURO-2016) szurkolói zónáját. A Maszol helyszíni tudósítója ott volt, s ha már ott volt, akkor nem csak a zenét hallgatta.

Az irodai órák végeztével a munkából kijövő párizsi fiatalok nem sietnek haza, hanem megisznak még egy pohár bort a Montparnasse sugárút gyepesített részén, vagy játszanak egy-két menet pétanque-t. 

Ezt a tipikus francia golyós játékot már a középkorban elkezdték játszani, neve a „mozdulatlan lábak” jelentésű francia pieds tanqués kifejezés szavainak összevonásából származik.

Életemben először láttam ilyent, ezért a Wikipédiából „puskáztam ki” a szabályokat: a játékban először az Öcsit dobja el a kezdő csapat, nem érhet semmihez és senkihez, és úgy kell megállnia, hogy a dobókörből legalább hat, legfeljebb tíz méter távolságra legyen, a pálya szélétől és bármilyen akadálytól pedig legalább egy méterre. A cél a saját golyót minél közelebb juttatni az Öcsihez. Mindig a rosszabb helyzetben lévő csapat (vagy játékos) következik, ha még van hátra golyója. A csapat a kör végén annyi pontot kap, amennyi golyója közelebb állt meg az Öcsihez, mint az ellenfél legközelebbi golyója. A verseny akkor ér véget, ha az egyik csapat eléri a 13 pontot és ezzel győz.

Átellenben az Invalidusok házának aranyozott kupolája csillan meg a lemenő nap fényében. Ebben a történelmi épületben, amely a francia hadsereg múzeumaként szolgál, még most is fenntartanak egy szárnyat, amely az építtető eredeti szándékát látja el: háborús veteránokat és idős katonákat kezelnek.

Az Eiffel-torony csúcsát már látjuk a háztetők fölött, egyelőre nem nagy kunszt. Annál inkább felfigyelünk arra, hogy mennyi rendőr van az utcákon. Ilyen kaliberű és ekkora tömeget megmozgató rendezvénynél ez nem is csoda, nálunkfelé sem lenne ez másképpen. Talán a puskával posztoló rendőrök ütnek el a képtől.

A beléptetésnél kedvesen, de rettenetesen alaposan motozott meg egy éjfekete biztonsági őr. Ezt a munkát nem rendőrök, hanem főleg feketékből verbúválódott biztonságiak végzik. Amúgy itt jegyezném meg, hogy a rendőrök között is nagyon magas volt a feketék és arab származásúak aránya.

A tömeg óriási és minden szempontból vegyes. Fiatalok és idősek, helyiek és vendégek, fociszurkolók és csak a zenéért érkezettek alkotják. A hangosbemondó a francia válogatott csatakiáltásával (Allez les Bleus - Hajrá Kékek) tüzeli a nézőket, akik veszik a lapot és ettől zeng a Mars-mezeje. Egy kisebb csoport elkezdi a Marseillaise-t is, de lokálisan kifullad. 

Az EURO-2016 alaphangját megadó esti koncertet a Mars-mezőn (Champ-de-Mars) kialakított, 110 ezer ember befogadására alkalmas Fan Zoneban tartják. A legnagyobb név David Guetta (aki nem egészen két hónap múlva Kolozsváron is fellép az Untold fesztiválon - szerk. megj.), de a francia pop és elektronikus zene krémje is lehetőséget kap.

Ez a szám volt a kedvencem, a véleményszabadságról énekelt Florent Pagny.

Amikor ellaposodott a koncert, elindultam a másik oldaláról is megnézni az előttem magasodó, de a színpad miatt megközelíthetetlen Eiffel-tornyot. Újságíróigazolványom sűrű lobogtatásával kaptam csak engedélyt arra, hogy ne a fő beléptetőkapun, hanem egy oldalsó, csak a koncert szervezésén dolgozó alkalmazottaknak fenntartott kijáraton hagyjam el a Faz Zone-t. Így kerültem egy olyan utcába, ahol „kettesben maradtam” a toronnyal.
 
Közeli képeket is tudtam készíteni a valóban óriási építményről, amit most alkalomhoz illően egy focilabdával díszítettek.
 
Idillikus meghittségünk nem tartott sokáig, ugyanis a Szajna partjára érve belefutottam a másik, Párizst ellepő tömegbe, a turistákéba, akik - első látásra - azért jöttek a francia fővárosba, hogy lefényképezhessék magukat az Eiffel-toronynál.
 

A lezárt hídon állva, ülve, feküdve keresték a legjobb szöget, hogy mindenki beleférjen a képbe.
 
Ha már a nagyot nem adhatják el, akkor miniatűr másával kereskednek a feketebőrű utcai árusok. Százával lepik el a teret és tolakodóan kínálják portékájukat. Kettőt 5 euróért. Én nem vettem.
 
A piac fel van osztva. Az arabok jéggel töltött vödrökkel járják körbe a teret és kínálnak sört, bort a fűben heverésző és megszomjazó turistáknak. Ez már drágább mulatság: lehet, hogy „speciális” EURO-2016-os árak, de egy negyed literes borért 10 eurót is elkérnek. A sarki Carrefourban ez 1 euróba kerülne.
 
Az Eiffel-toronnyal szemközt egy dombon magasodik a Trocadero. Innen nyílik a legjobb kilátás a toronyra, ezért a vendégszerető franciák kilátót is építettek ide. A megközelítése sem egyszerű ennek a helynek, turisták százai tapossák egymást egy jobb képért, amibe aztán valahogy mégis belelóg a szomszég fotózkodó haja, keze, lába.
 
Már éjfél is elmúlt, amikor szállásom felé gyalogolva a fogyasztói társadalom árnyoldalával is találkoztam. Hegyekben áll a szemét. És ez minden nappal nagyobb és nagyobb lesz.

 

Munkatársunk részvételét a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságon a Communitas Alapítvány és a Szerencsejáték Zrt. támogatta.