Királyok és királynők varázsoltak a kolozsvári jégen


-A A+

Egyik ámulatból a másikba esett pénteken este az a 7432 néző, aki zsúfolásig megtöltötte Kolozsvár multifunkcionális sportcsarnokát a Jevgenyij Pljuscsenko és Edvin Marton nevével fémjelzett Kings on Ice jégrevün.

Marton és Pljuscsenko egy, az évek során jól befuttatott produkciót hozott el a kincses városba. A páros az elmúlt négy évben Bukarestben lépett fel, ez volt az első „kiszállása” Erdélybe.

A karácsonyi hangulatot Paula Seling és Marcel Pavel biztosították, a két román énekes az évszakhoz igazított műsorral melegítette be a nézőket.

Mielőtt bárki is azt hinné, hogy egy macsó, nőket kirekesztő „királyos” rendezvény volt a Kings on Ice, gyorsan leszögezzük, hogy Kiira Korpi személyében női fellépője is volt a show-nak. A versenyszerű műkorcsolyázástól idén nyáron visszavonult ötszörös finn bajnoknő és háromszoros Eb-díjazott (2007-ben és 2011-ben bronz, 2012-ben ezüst) nem csak szépségével hódított.

Hajmeresztő mutatványokat a párosoktól is láthattunk, a lelátókon ülők komolyan aggódtak a lányok testi épségéért.

A meleg mivoltát nyiltan felvállaló Johnny Weir világbajnoki bronzérmes és háromszoros amerikai bajnok tabudöntögető előadással érkezett. A ruházatával (egyik kűrjét egy hosszú fekete ruhában adta elő) és korcsolyázásával is sokkolta a nézőket, a műsorvezető meg is jegyezte, lám-lám nem csak a nők tudnak kecsesek lenni.

Teljesen más stílust képviselt a cseh Tomás Verner, aki egyszerre volt energikus, férfias és mókás. Országa bajnokságát tízszer nyerte meg és a 2008-as Európa-bajnokságon is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára. A fenti képen éppen a hölgynézők kedvéért vetkőzött Superman-bugyira.

Edvin Marton 7 millió eurós Stradivarius hegedűn kísérte Jevgenyij Pljuscsenko kűrjét.

A 43 éves Philippe Candeloro korát meghazudtoló előadással jelentkezett Kolozsváron. A profi korcsolyázástól 17 éve visszavonult francia bajnoktól háromszor is láthattuk a névjegyévé vált hátraszaltót és az egyenes lábbal guggolásból bemutatott „pattogást”.

A korcsolyázók minden kűrre átöltöztek, a műfajra jellemző csillogó-villogó kosztümöket öltöttek magukra.

Az est leglátványosabb műsorszáma a „Négy Király”-kűr volt, ebben Pljuscsenko, Weir, Verner és Candeloro fergeteges iramban egymást túllicitálva szédítette el a nézőket.

Az orosz ifjúsági bajnok jégtáncospáros romantikus hangulatot varázsolt a csarnokban. Amúgy ők mutatták be a jégrevü legnagyobb ...esését is, a páros férfi tagja nagyon szerencsétlenül dobta el törékeny partnerét, aki a levegőben hármat piruettezve nagyot suppant a jegen. Nagy baleset nem történt, az orosz szőkeség felpattant és folytatták az előadást.

A műsor vége Pljuscsenkóra volt „kijátszva”, aki a társai körében ismét megmutatta legszebbik oldalát.

Jevgenyij Pljuscsenko a modern műkorcsolyázás talán legnagyobb személyisége, tízszeres orosz bajnok, hétszeres Európa-bajnok, háromszoros világbajnok, a 2006-os torinói téli olimpia aranyérmese, 2002 és 2010 második helyezettje.

Edvin Marton a kárpátaljai Tiszaújlakon született Csűry Lajos néven. 9 évesen 500 jelentkező közül választották ki a világhírű Csajkovszkij zeneakadémiára. Tizenhét éves volt, amikor szüleivel Budapestre költözött. Mint a „korcsolyázók hegedűse” vált ismertté, elsősorban Jevgenyij Pljuscsenko révén, de többek között Pavuk Viktória, Stéphane Lambiel és a Totmianina–Marinin páros is korcsolyázott már a zenéjére. Hírnevét a Stradivarius hegedűnek is köszönheti, amelyet Kolozsvárra is elhozott.

A végére hagytunk két videófelvételt a végjátékról