Semmi sem tudja megállítani a menekülteket


-A A+

Egyelőre úgy tűnik fölöslegesen húzta fel a magyar kormány a magyar-szerb határon a kerítést, ugyanis a naponta érkező 1500-2000 fős menekültáradatot ezzel nem tudja megállítani. Képriportunkat az MTI fotóiból állítottuk össze.

Kedden ismét rekordot döntött a migránsok száma Csongrád megyében; 2230 illegális bevándorlóval - köztük 555 gyermekkel - szemben intézkedtek a rendőrök. A legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületén fogták el a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.

Azt, hogy másnap hajnalban hány menekült akad fenn a magyar rendőrök hálójában már előző este meg lehet saccolni abból, hogy hányan érkeznek meg a vajdasági Magyarkanizsára.

Vagy Szabadkára. A helyiek szerint naponta több százan érkeznek a Belgrád irányából jövő távolsági buszokkal.

A kimerült emberek egyszerűen elalszanak a síneken.

Majd folytatják útjukat a magyar határ felé.

Itt átvágják a gyorstelepítésű drótakadályt és a kukoricáson keresztül próbálnak kereket oldani.

De végül horogra akadnak és megadják magukat a magyar rendőröknek, akik buszokra ültetik őket és elszállítják a röszkei gyűjtőközpontba.

Személyi adataik felvétele után a menekülteket valamelyik tranzitállomás felé irányítják. Budapesten a Keleti és a Nyugati pályaudvaron is megteltek a tranzitzónák.

A hazájuktól több ezer kilométeres távolságra levő menekültek közül soknak nincs türelme kivárni, amíg a magyar hatóságok "intézkednek", ezért saját szakállra próbálnak továbbutazni. Ebben embercsempészek és opportunista "segítők" működnek közre. A menekülés sokszor rossz véget ér.

A rendőrökön és az embercsempészeken kívül más magyarokkal is találkoznak a menekültek. Önkéntesek százai próbálják kellemesebbé tenni életüket alapvető élelmiszerekkel és egy jó szóval.