Melltartók röpültek a színpadra a Sziget Fesztiválon


-A A+

Szombaton belekóstoltunk mi is Budapesten a Sziget Fesztivál (augusztus 10-17.) hangulatába. Elöljáróba csak annyit, hogy a The PinUps koncertjén a színpadra két melltartó is felröpült, a sexy punk-rockban utazó női együttes buliján egy nőrajongó puszit is lopott Nagypál Orsi énekesnőtől. Pussy Riot magyar kiadásban. 

Szombaton a déli órákban csekkoltunk be az eddigi történetének legnagyobb sikereit elérő Szigetre. Szombaton már harmadszor lett teltházas a fesztivál, a Kings of Leon, a Major Lazer - és megannyi más zenekar és előadás - ismét 90 ezres teltházat vonzott. A hőség ellen a Sziget több területén, így bejáratnál is vízpermet fogadott.  

Gerendai Károly főszervező az MTI-nek vasárnap este elmondta, több mint 430 ezren látogattak ki az idei Sziget Fesztiválra, ami rekordnak számít. 

Rögtön az első kanyarban megpillantottuk a sátortábort, melynek területén ingyenes volt a wifi. Sziget Fesztivál szervezői arra kérték a szigetlakókat, hogy a feleslegessé váló sátraikat, felszerelésüket ajánlják fel a menekülteknek, és távozáskor adják le azt a recepciókon vagy a Sziget hivatalos helyiségeiben. Rengetegen éltek ezzel a lehetőséggel, a korábbi évek tapasztalata is azt mutatta, hogy a Szigeten bulizó, zömmel nyugat-európai fiatalok nagy része a rendezvény után nem kívánja hazacipelni az egyszer használatos felszerelést. A fesztivál egyébként nem zajlott le tragédia nélkül: faág esett egy, a Sziget zárása után tiltott helyen sátrazó fiatal német férfire, aki a helyszínen életét vesztette. A Sziget sajtófőnöke, Vető Viktória tájékoztatása szerint fél tizenkettőkor, több órával a fesztivál zárása után az éjszakai esőzés miatt leszakadt az egyik fa ága, és egy alatta lévő sátrazóra esett. A fesztivál orvoscsoportja azonnal a helyszínre érkezett, és megkezdte az újraélesztést, de már nem tudtak segíteni a fiatalemberen.

A Sziget Fesztiválköztársaság egyik alapszabálya, hogy készpénzzel senki sem fizet, csak kártyával. Erre azért van szükség - tájékoztattak a kártyafeltöltőpontoknál -, hogy sokkal gyorsabban menjen a vásárlás, és minden elköltött fillér bekerüljön a rendszerbe. Készpénzünket tehát zöld kártyára pakoltuk, amelyet elég volt vásárláskor csak odatartani a leolvasókészülékek elé. Pillanatok alatt elfogyott a pénzünk. 

A napok óta tartó kánikula miatt a Sziget egész területén óriási volt a por, a cipőnk nap végére felismerhetetlenné vált. A rondán poros cipőnk helyett újat is vehettünk volna, kedvünkre ki is színezhettük volna, de nem láttuk értelmét. A por elől semmi és senki nem menekülhetett. Gerendai Károly főszervező úgy tájékoztatott, a hatalmas hőség, a végig 35 Celsius fok feletti napi hőmérséklet nem okozott nagyobb bajt, és a Sziget szempontjából kedvező volt, hogy nem esett az eső. Nem volt kiemelkedő számban napszúrás vagy rosszullét. A fesztivál egyik alkalmazottját egy infarktus miatt szombaton újra kellett éleszteni, de szerencsére ez azonnal megtörtént és három perc alatt kiért a motoros egészségügyi szolgálat, majd nem sokkal később már a mentő is ott volt, és sikerült megmenteni az életét.

Idén a változások jól működtek, a nagyszínpad előtti területen a korábbi 55-60 ezer ember helyett 75-80 ezren fértek el, a mintegy 6000 négyzetméteres A38 sátorban pedig akár 17-18 ezren szórakozhattak egyszerre – tájékoztattak a szervezők. A mínusz egyedik napi Robbie Williams-koncert költségei emelkedtek, így 4,7 milliárd forintra duzzadt a fesztivál költségvetése, ennek ellenére a szervezők úgy számoltak, hogy a látogatócsúccsal nyereséges lett az idei Sziget.

Bár az egyhetes fesztivál napi maximális befogadóképessége 90 ezerre emelkedett, és soha ennyien még nem voltak benn a Szigeten, háromszor is telt ház volt (hétfőn Robbie Williams, pénteken Avicii, szombaton a Kings of Leon miatt), nem voltak különösebben problémás vagy tumultuózus jelenetek. Gerendai Károly a keddi Florence + The Machine koncertet is a legsikeresebbek közé sorolta, és fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a nem zenei programhelyszínek szintén remekül működtek, például a különböző színházi és cirkuszi előadásokat nagy érdeklődés mellett tartották. A déli órákban azért még mindenki pihent, menekült a tűző nap elől.

A szorgos takarítók aránylag tisztán tartották a fesztivál területét. 

A rekkenő hőségben bekukkantottunk a Civil Szigetre, amelyen Kolozsvár is képviseltette magát.

Néma Tanúk Kiállítása a Nane, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület szervezésében.

A drogprevenciós sátorban megkérdeztük, miért liberális szemmel, amire azt a választ kaptuk, hogy a drogprevenció nem akar jobbra és balra határolódni. Megnyugodtunk. 

Belekóstoltunk a Drogmonopolyba, a drogfogyasztás különböző stációiba.

Ki találja ki, hogy Nóra melyik stációban van éppen?

A Szkeptikus Társaságot nagyon csíptük, makacs előítéleteket, áltudományos téziseket romboltak. 

Kikértünk a magyartörténelem-kvízüket, és rájöttünk, vannak hiányosságaink ezen a területen.

Ingyenes AIDS-szűrés. Kész főnyeremény, rengetegen igénybe vették. 

Három fős csapat képviselte a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa projektet a Szigeten, mi sajnos túl későn, hét után kerestük fel a standot, így már nem tudtuk elkapni őket.

Te honnan jöttél? 

Romániából innen. Meglepően sok román szót lehetett hallani a fesztiválon.

A melegben rengetegen szórakoztatták magukat társasjátékokkal. 

A hőség és a por miatt nagy keletje volt a vízipisztolynak és az egészségügyi maszknak. 

Aki egy perc néma csendre vágyott.

Vagy elképesztő zajra.

Vagy életmentő vízpermetre.

A fesztivál legjobb arcai. 

A Hollywood Undead amerikai banda délutáni koncertjén...

... a macik is buliztak. 

A koncert végét csörgős lufikkal dobták fel. Nem a kép homályos, csak a por nagy. 

A Major Lazer koncertjén soha nem láttunk egy helyen ekkora tömeget, pedig a Nagyszínpad következő koncertjén, a Kings of Leonon a szervezők szerint még többen voltak. Amerre csak a szem ellátott, ugráló, hullámzó tömeg. 

A fesztivált a The PinUps koncertjével zártuk. A kizárólag nőkből álló magyar zenekar polgárpukkasztó dalszövegekkel tolta az arcunkba és a fülünkbe a tabukat. Például azt, milyen az, ha a nők lesznek szexisták, vagy miért annyira ciki, ha a hatalom álszent módon nyomatja a gyűlöletet. 

Az egy órás buli alatt a színpadra két melltartó is felröpült, a sexy punk-rockban utazó együttes koncertjén egy nőrajongó - felrohanva a színpadra - puszit is lopott Nagypál Orsi énekesnőtől. Tisztára Pussy Riot magyar kiadásban. A hangulatot a Ludditák MC-k fokozták.  A feminista-punk-aktivista, Putyin-ellenes performanszairól elhíresült Pussy Riot zenekar két emblematikus frontembere, Nadja és Mása egyébként a Glastonbury fesztivál után a Szigetre is ellátogatott, ahol egy nyilvános, interaktív színpadi beszélgetésen vettek részt. Augusztus 14-én és 15-én „puncilázadás” volt a Fesztiválköztársaságban.