Így távolítják el a Mátyás-szoborcsoportról a barna festéket


-A A+

Speciális felszereléssel fogott neki a múlt héten megrongált Mátyás-szoborcsoport megtisztításához Nagy Benjámin kőrestaurátor csütörtökön Kolozsváron. Az A kategóriás műemléket már szerdán felállványozták.

Nagy Benjámin, aki a szoborcsoport kőrészét restaurálta 2010-2011-ben, korábban már beszámolt arról, hogy a megvizsgált barna anyag nem hasonlítható olajfestékhez, vízben oldódik, így a műalkotásról aránylag könnyen eltávolítható. Hozzátette, egyszerű mosással a festéket nem tudják letisztítani a felületről, ennél speciálisabb eljárás kell hozzá.

A tisztítás első szakaszában előbb eltávolították szilárd halmazállapotban a vastagabb festékréteget, hogy az ne oldódjon szét a felületen. Az első szakasz utolsó fázisa a szilárd halmazállapotú festék felporszívózása. A festék vastag rétegekben állt Mátyás lova alatt.  Nagy Benjámin a porszívóhoz szükséges áramfejlesztőt vizsgálja éppen. 

A generátort a szobor talapzatához viszik. Nagy Benjámin munkáját két munkatárs segíti.

A szoborcsoport talapzatát évekkel ezelőtt a restaurálás alatt már kezelték egy speciális hidrofobizáló (nedvességgátló) anyaggal, amely még most is többé-kevésbé hat. 

Bár a szoborcsoport bronzrészét nem Nagy Benjámin restaurálta, hanem Kolozsi Tibor, annyit a kőrestaurátor elárult, hogy festék nem ívódhatott be Mátyás lovának hátsó lábaiba, de tartalmazhat olyan anyagokat, amely esetleg kikezdte a bronz patináját.

A Mátyás-szoborcsoport úgynevezett antigraffiti védőbevonatot is kaphat. A polgármesteri hivatal részéről ígéretet kaptak arra, hogy anyagi keretet biztosítanak az A kategóriás műemlék kőfelületének speciális védőbevonatára. A réteg miatt nehezebben tapad meg a felületen bármilyen anyag és könnyebben is tisztítható.

A porszívózás után jöhetett a speciális felszerelés összeszerelése. A kíméletes tisztítás során levegő, víz és bizonyos finom szemcse keverékét használják, amelyet nagyon alacsony nyomáson, tangenciálisan visznek fel a felületre.

Ebbe a szerkezetbe öntik a szemcsés anyagot. 

Nagy Benjámin a helyszínen elmagyarázza, hogy a vízzel kevert szemcse spirál alakban éri majd a felületet. A lényeg, alacsony nyomáson dolgozzanak, hogy ne roncsolódjon a kőfelület.

A kipufogócső.

Arra is ügyelnek, hogy a tömlő a mozgatás miatt se sértse meg a bokrokat, ezért odarögzítik a pallóként szolgáló deszkára.

Már fenn is van a tömlő, jöhet a munka.

Nagy Benjámin kőrestaurátor készen arra, hogy a védőfelszereléssel munkához lásson. A szakember korábban úgy tájékoztatott, ha az állványozást is beleszámítjuk, négy-öt munkanap csak a tisztítás.

Horváth Anna alpolgármester tájékoztatása szerint a vandalizmus eltakarítása négyezer lejébe kerül a városnak. A tetteseket még nem tudták beazonosítani.