Kinek a beszéde váltott ki enyhe migrációt Tusványoson?


-A A+

Nem esett szó Orbán Viktor tusványosi beszédekor az erdélyi magyar politikum helyzetéről. Egyetlen határozott ígéret hangzott el az állami magyar kórházzal kapcsolatban. 

Nyílt téren, perzselő napra kiültetve hallgathatta a közel kétórás szombati találkozón Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az idei Tusványos zárónapja csúcspontjának hallgatósága. Orbánt idén is állva tapsolva fogadta a közönség.

Németh Zsolt moderátori minőségben előbb Tőkés Lászlónak adott szót. Előtte a magyar kormány nevében köszöntötte a magyar politikai- kisebbségi szervezetek képviselőit, "Székelyföld vezetőit". Nyomatékosan kikötötte: kizárólag írásban tehet fel a közönség kérdéseket.

Tőkés László beszédének monoton hangú felolvasása enyhe migrációt keltett a hallgatóság soraiban. Akadtak politikusok, akik ezt az időszakot használták ki az erdélyi-magyar lobbizásra.

Nem kívántunk belekíváncsiskodni a Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak átadott dokumentumba, melyet Borboly Csaba megyei tanácselnöktől kapott. Borboly Csaba részletesen el is magyarázta, mit kapott az államtitkár.

Az első sorban álló idős székelyek zúgolódtak, amiért Tőkés püspök úr olvas. Kérdésünkre azonban egy zöld pólós atyafi karon fog, úgy teszi hozzá: "Neki meg van engedve azért, mert amit ő megtett 1989-ben, azt még egy nem tette meg".

A sátorponyva vetette pici árnyékból a mi lábunk is kilógott, és fájdalmasan égette a nap. Akárcsak Németh Zsolt zárszóként, mi is éreztük a közönség szemlélésekor: "Ez az állóképesség a székelység megmaradásának" is reménykeltő bizonyatéka.

Elkészült Tusványos nagyszínpadi csoportképe is Orbán miniszterelnökkel és a szervezőkkel.

Míg a miniszterelnök visszavonul, nem léphet senki a nyomába, a Kijárat felirat ellenére sem

Víg, hangos dalolásban lelte örömét három zászlós atyafi rögtön az előadás után - a helyszínen levő televíziók figyelmét is magukra vonzották.

A tábor kijáratánál tarka szappanbuborék-felhőben gurult ki halkan a magyar rendszámú, fekete konvoj.

Fura csöndben várakozott a nép, kongott a sorompó, perzselt a nap. A füstöveges fekete autók motorja alig hallhatóan dorombolt. De a közönség az udvariassági várakozás 2 perce után beelőzött.

Miközben együtt vonultunk a közönséggel, a legtarkább véleményeket volt szerencsénk hallani az Orbán-beszéddel kapcsolatosan. Volt hideg, meleg, és szélsőségesen jobb és bal is. Ez már csak ilyen.