Clujotronic: digitális műalkotások nyomán járhatjuk be Kolozsvár belvárosát


-A A+

Mozog, interaktív, vagy legalább világít mindaz, amit a Clujotronic Electro Arts Festival 9. kiadásán láthatnak a részvevők. A digitális technológia és a művészet határán mozgó kolozsvári fesztivál kiállításai péntektől vasárnapig tekinthetők meg a Bánffy-palotában és környékén, de ebben az évben hibrid a Német Kulturális Központ és a Francia Intézet közös rendezvénye, így a francia, német és román művészek online eseményekkel is várják a látogatókat.

A Galériák Fehér Éjszakája nevű országos rendezvénnyel párhuzamosan megszervezett Clujotronic a különféle nyilvános tereket is kihasználja, így született meg a Clujotronic Mile, egy interaktív művészeti útvonal, amely a Bánffy-palotából indul és a Deák Ferenc utcán ér véget a We AR Culture című fotókiállítással. Ezt az útvonalat jártuk körbe mi is.  

A Bánffy-palota első kiállítóterében a Neurális Kötés című interaktív installációval találkozhatunk, amely a neurális hálózat kuszaságát mutatja be UV fényben világító festékekkel.

Továbbhaladva egy interaktív rész következik, ahol táblagépeken követhetünk végig kézzel rajzolt történeteket. A képen látható Fabre & a város című munkán a felvilágosodás kori híres szobrok és festmények életre kelnek, és vicces, filozofikus hangnemben mesélnek el különböző szituációkat.

A kép a Phallaina című grafikus regényből származik, táblagép segítségével végignézhetjük egy lány történetét, amelyet különböző eredeti hangeffektusok kísérnek.

Sokan ki is próbálták az interaktív eszközöket: a képen lévő lány éppen a Panama Al Brown profi bokszoló életéről szóló rövid dokumentumfilmet nézi, amelyhez rajzokat, videókat és archív képeket is felhasználtak a 30’-as évekből. 

Ugyanebben a teremben több videojátékot is ki lehetett próbálni, amelyeket 48 óra alatt alkottak a Clujotronic Game Jam-ben részt vevő játékdizájnerek. Az alkotók két nap alatt összesen 12 játékot készítettek el, ezeket a kiállításon lehet kipróbálni.

Az első kiállítótér utolsó termében Octavian Federovici interaktív installációja fogadott minket, amely a jelenlegi globális helyzetre reflektál.

A Bánffy-palota másik kiállítótere a pince, ahova lemenve egy zenére táncoló alak fogad. A Wanna Dance? című installáció egy rövid videóval idézi meg a koronavírus előtti éjszakai életet, és kicsit visszarepít oda.

A Portál című installáció inkább élőben látványos, ha elég sokáig nézzük, az alkotók szerint egy jövőbeli térbe repíthet.

A Bánffy-palota bejárata mellett postaládákba berendezve tíz makettszoba látható, mindenik külön történettel rendelkezik, amit el lehet olvasni vagy meg is lehet hallgatni a helyszínen.

Ebben a történetben a kisfiú nem érti, hogy miért kell zöldségekből mindent megenni, ami a tányéron van, viszont a sütiből csak néhány darabot lehet.

A Clujotronic Mile utolsó állomása a Deák Ferenc utcán lévő We AR Culture című kiállítás, ehhez kolozsvári és németországi fotográfusokat, illusztrátorokat és animátorokat gyűjtöttek össze, hogy életre keltsék Kolozsvár kulturális tereit.  

Itt a bonchidai Bánffy-kastélyba csempészték vissza újra a zenét.

És a Dacia Moziba is újra visszakerül a nézőközönség.

A Clujotronic fesztivál kiállításai október 4-ig még megtekinthetőek, aki pedig nem szeretne kimenni, és a videojátékok vagy a digitális művészet szerelmese, az három műhelyen vehet részt, ahol francia, német és román szakértőkkel folytathat mesterkurzust. A kurzuson a videojátékok hangtervezéséről, a menekülési játékokról és a fotogrammetria létrehozásáról tanulhat. A nagyközönség pedig két vitát követhet élőben a Facebookon, amelyen a digitális alkotás és a videojátékok a világjárvány idején betöltött szerepéről tanulhat. A fesztiválon való részvétel ingyenes, és a hatályos egészségügyi normáknak megfelelően történik.