TIFF 2020: a magyarfenesi Arkhai szoborparkban zárult a fesztivál


-A A+

Mint ismert, a koronavírusjárvány miatt bevezetett biztonsági intézkedések részeként idén kizárólag szabadtéri előadásokat rendeztek a 19. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF): a tíz kolozsvári helyszín mellett az immár hagyományos partnernek számító bonchidai Bánffy-kastélyban és magyarfenesi Arkhai szoborparkban. A fesztivál utolsó napján Magyarfenesre látogattunk ki.

Az elmúlt években kellemes kiszakadásnak számított a mozitermek sötétjéből, amikor a TIFF "kirándult" egy-egy napra Bonchidára és Magyarfenesre, hisz mindkét helyszínen festői környezetben lehetett levenni a lábukról a külföldről érkezett filmes szakembereket, "eladni" nekik Erdélyt.

A koronavírus miatt idén a szokásosnál nagyobb szerepet szántak a kihelyezett helyszíneknek, a fesztivál első hétvégéjét Bonchida, a másodikat pedig Magyarfenes kapta meg. Az Arkhai szoborparkban pénteken, szombaton és vasárnap is tartottak eseményeket.

Bartha Ciupe Ernő, az Arkhai szoborpark megálmodója tárt karokkal fogadta a megkeresés, és bocsátotta rendelkezésre immár hetedik éve 1 hektáros területét.

Mint a Maszolnak elmondta, területrendezési szempontból jelentős módosításokat kellett végrehajtani, míg korábban a természetes amfiteátrumként szolgáló domboldal elé állították fel a vásznat és így 1700 ember is elfért a szoborparkban, idén a sík területet is igénybe vették, hogy a távolságtartási szabályokat is tiszteletbe tarthassák.  

A kutyákat elzárták ugyan, de a tyúkokat alig alig, így a városi környezetből érkező mozizók idilli rusztikába csöppentek, ami szervesen "vezette fel" a műsort.

A vasárnap esti program a piros-fehér-zöld jegyében állt össze: előbb az erdélyi magyar népzene képviseletében a Tokos Zenekar állt színpadra, majd az olasz Federico Fellini 1973-as önéletrajzi ihletésű mesterműve, az Amarcord került vászonra.

Egy kis ízelítő a Tokos-koncertből azoknak, akik nem lehettek ott.

Az est leszálltával a szénaszobrok is díszvilágítást kaptak.

A '48-as ágyú örködött a fesztiválozók biztonsága fölött. 

Majd kezdődhetett A Film.