„Legyen pénz, élet, rend” – tízéves tervvel száll harcba Marosvásárhelyért Soós Zoltán polgármesterjelölt


-A A+

„Legyen pénz, élet, rend” – foglalta össze a városról alkotott hosszútávú víziója lényegét a Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért induló Soós Zoltán független jelölt hétfő esti programbemutatóján. Az esemény előtt megnyitották a kampány Kossuth utcai központját, ahová várják mindazokat, akik Marosvásárhelyen húsz év után változást akarnak. 

Soós Zoltán polgármesterjelölt azt hangsúlyozta: készen áll a harcra, „mert harc lesz, sőt, háború”. Elmondta, húsz év után változtatni kell az irányon, amely felé Marosvásárhely halad, 2030-ig a „kullogók sorából az élbolyba” akarja vezetni a várost, mert már nem csak az erdélyi nagyvárosok mögött, de bizonyos szempontból Gyulafehérvár és Beszterce mögött is lemaradtak az elmúlt két évtizedben, hangzott el.

Ezért érvelése szerint nem személyek ellen, és nem is Dorin Florea ellen, hanem a jelenlegi városvezető húsz év alatt kialakított rendszere ellen küzd független polgármesterjelöltként az idei helyhatósági választásokon. Programját az érintettek és szakértők bevonásával állította össze, tartalmaz pár év alatt, de 8-10 év alatt is megvalósítandó célkitűzéseket. 

Soós Zoltán vállalja, hogy: két éven belül megépítik a város első parkolóházát, nekifognak a városi körgyűrű építésének a metropolisz övezettel közösen, a Poklos-patak medrét a közösség használatába adják. Úgy látja, a jövő az oktatáson múlik, ezért a program erre vonatkozó javaslatokat is magába foglal az iskolák alapvető higiéniai feltételeinek biztosításától a digitális felszerelések beszerzéséig. 

A kétnyelvű eseményen felszólaltak a jelöltet támogató marosvásárhelyi személyiségek is, mindannyian az irányváltás szükségességét hangsúlyozva. (Fotók: Bereczky Sándor)

Várakozás a Kossuth utcában megnyitott kampányiroda előtt.

„A Kossuth utca 18. szám alá mától mindenkit várunk, aki változást akar és segíteni akar ebben a háborúban” – fogalmazott Soós Zoltán. ​

A marosvásárhelyi kampánystáb székhelyén alá lehet írni a támogató íveket, és a magánúton gyűjtött aláírásokat is fogadják. Indulásához egyébként egy nap alatt összegyűltek a szükséges aláírások. A következő másfél hónapban Soós Zoltán a legfontosabb terveit részletesen fogja bemutatni, de a jelölt honlapján már böngészhető, hogy csapatával milyen Marosvásárhelyért dolgoznának.  100 intézkedés, 10 éves távlat, 10 ezer szerző – summázta számokban programját a jelölt. Soós Zoltán egyik célkitűzése, hogy két év alatt megépítsék a színház mögötti parkolóházat.A fizikai távolságtartás szabályaival szervezték meg a szűkkörű szabadtéri rendezvényt.A résztvevők „bajuszos” maszkokat kaptak. Portik Vilmos, a Vásárhelyi Forgatag főszervezője „tartotta kézben” az estét. A programbemutató kétnyelven zajlott, Hermann Márk Christian például javarészt románul szólt a közönséghez. A magyar-német-román felmenőkkel is rendelkező vállalkozó arról beszélt: Marosvásárhely nem engedheti meg magának az etnikai szavazást, már csak azért sem, mert tíz személyből három vegyes házasságban él a városban. Soós Zoltán szerinte realista, konkrét tervvel állt elő, nem üres ígérgetésekkel, és arra biztatta az egybegyűlteket, hogy ha Kolozsvárnak sikerült Gheorghe Funar „rémuralmát” leváltani, Marosvásárhelynek is sikerülhet. Az RMDSZ tanácsosi listáján szereplő W. Szabó Péter mesterséges intelligencia kutató szerint Marosvásárhelyben van potenciál arra, hogy IT-központtá váljon. Egyetemeiken „világszintű informatikusokat” képeznek, és ezeket a tehetségeket Marosvásárhelynek meg kell tudnia tartani, vélekedett a Londonból hazaköltöző szakember. „Ez egy olyan város lesz, ahol a fiatalok nagy örömmel maradnak majd” – összegzett. A szociális projektek menedzselésével foglalkozó Andreia Moraru a jelenlegi városvezetés szociális ellátásban tapasztalható hiányosságaira hívta fel a figyelmet: szemléletváltásra, a pénzek hatékony felhasználására, a nemzetközi egyezmények betartására szólított fel. Legyen pénz Marosvásárhelyen! - támasztotta alá Nyulas Bernát vállalkozó felszólalása, aki az átlátható és a vállalkozóbarát városvezetés hiányát kifogásolja Marosvásárhelyen. „Fejlődő pályára állítom Marosvásárhelyt” – érvelt Soós Zoltán, és köszönetet mindazoknak, akik ötleteikkel hozzájárultak programja összeállításához. „Ezentúl ne álljunk sorban a hivatalban” – hangzott egyik célkitűzése. A Poklos-patakot a város „szégyenfoltjának” látja a polgármesterjelölt – zöld sétálóúttá alakítaná, a közösség használatába adná. A Soós Zoltán mellett felszólaló marosvásárhelyi személyiségek a Dorin Florea-vezette húszéves rendszer lezárását szorgalmazták, felhívva a figyelmet az átláthatóság, emberközpontú közigazgatás, szemléletváltás és összefogás fontosságára.