Ha ezért sem szántják fel a cardiffi gyepet, akkor miért? - ilyennek láttuk a Puskás Arénát


-A A+

November 15-én, pénteken este a Magyarország–Uruguay barátságos mérkőzéssel (1–2) felavatták az egykori Népstadion helyére épített Puskás Arénát. A Maszol munkatársa ott volt az eseményen, gyönyörű képeket készített a stadionavatóról, a létesítményt megtöltő 65 ezer emberről, de megmutatja a hiányzó vécécsésze helyét is. 

Az alábbi NAGYKÉPben – forrásmegjelöléssel – más szerzők képeit is felhasználtuk.

Az MTI képén madártávlatból mutatjuk az 1953. augusztus 20-án átadott és 2016-ban elbontott Népstadion helyére épült Puskás Arénát. A 67 215 néző befogadására alkalmas új létesítményt Skardelli György Ybl Miklós-díjas építész tervezte, aki – amint többször is elmondta – igyekezett megőrizni a kultikus stadion legfontosabb karakterelemeit.

Ilyenek például a lépcsőpilonok és a toronyépület. De ezeket leszámítva a Puskás Aréna egy modern, minden igényt kielégítő, az UEFA és FIFA besorolások alapján csúcskategóriás stadion lett. (MTI)

Az aréna környezete is tetszetős, díszkivilágításban, a Népstadiontól „megörökölt” fák takarásában gyönyörű látványt nyújt az új Puskás. 

Illuzióromboló viszont, ha elfordítjuk egy kicsit a fényképezőgépet a „hivatalos beállítástól” és körbejárjuk kívülről az arénát. Hegyekben áll még a régi stadion elbontott törmeléke és a területrendezéssel is ellesznek még egy pár hónapig. 

Napjaink új stadionjai jellemzően városon kívüli zöldmezős beruházások. Ez nem így történt Budapesten, ahol az új Puskás Arénát a Népstadion helyére húzták fel. Ennek nagy előnye a megközelíthetősége, semmilyen közszállítási befektetés nem volt szükséges, vszont a vadiúj létesítmény egy „lelakott” környezetbe került bele. A médiabejárót például az egykori „Népstadion és létesítményei” kapuján lehet megközelíteni, ahol a kapusfülke, a kiegészítő épületek a múlt század '70-es, '80-as éveiben épültek.

Bent a stadionban is vannak még olyan részek, amelyek nem készültek el a hivatalos megnyitóra. A fenti mellékhelyiségben hiányzik a vécécsésze és a lift körüli rész sem nevezhető éppen kulcsrakésznek. 

Munkatársunk már a pénteki Magyarország–Uruguay barátságos mérkőzés előtti napon megérkezett Budapestre, hogy a két csapat sajtótájékoztatójáról és hivatalos edzéséről is beszámolhasson a Maszol olvasóinak. Az alkalmat megragadva lőtt egy pár képet a Puskás Aréna olyan részeiről, ahova halandó emberek nehezebben kerülhetnek be. 

A játékoskijáraton ebből a szögből látják a lelátót a játékosok.

A cserepadoknál Puskás Aréna Budapest felirattal és a Magyar Labdarúgó Szövetség logójával ellátott kényelmes bőrülések csalogatnak.

Kipróbálták a mentősök és kipróbálta a Maszol munktársa is. Tudja a fene miért, de egy bizonyos bizsergés kialakul ott, a szív tájékán.

A Puskás Aréna lelátói három szinten ölelik körül a küzdőteret, a tetőszerkezet pedig arról gondoskodik – az időjárási viszontagságok elleni védelem mellett – hogy a hang benn maradjon. Ezt már a csütörtöki edzéseken tapasztaltuk, a pálya legtávolabbi részén melegítő magyar kapusok kesztyűjéről visszapattanó labdákat is jól lehetett hallani. Elképzelni se tudtuk, hogy milyen lesz telt ház esetén.

A stadionnyitóra nagyon készültek a magyar válogatott szurkolói is. Elsősorban a Carpathian Brigade, amely az elmúlt években Európa minden szegletébe elkísérte a nemzeti tizenegyet. A jobboldali kapu mögötti lelátó teljes magasságában, sőt még a két kanyarban is már egy nappal a meccs előtt el voltak helyezve a székekre a nyitómérkőzés koreójának az elemei. De ezt a poént még nem lőjük le. 

Megnéztük a magyar válogatott edzését a Puskás Arénában, és a Kolozsvári CFR szurkolói számára ismerős arcot fedeztünk fel a pályán. A vasutasok volt hátvédjéről, Lang Ádámról ekkor még az a hír járta, hogy a kispadon kezdi majd az uruk elleni mérkőzést, de Marco Rossi szövetségi kapitány később úgy döntött, hogy a kezdő tizenegybe nevezi a Cipruson légióskodó védőt.

Az úgynevezett vegyes zónában tudnak majd az újságírók szóba állni a játékosokkal, edzőkkel.

A cikkek, riportok pedig a sajtónak fenntartott dolgozószobában készülhetnek el.

A hivatalos megnyitó napján, pénteken, munkatársunk már órákkal a kezdő sípszó előtt megérkezett a stadionba, így elkaphatta, ahogy négy dunaszerdahelyi gyerek – Bittera Sophie Iman, Farkas Olivér, Navratyil Amira és Kovács Alma Virág – elpróbálta az Ismerős Arcok Nélküled című dalát. 

Ugyancsak a korai érkezésének köszönhetően fotózhatta le Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki alig pár perccel azután, hogy a stadion kapuit megnyitották a jeggyel rendelkezők előtt, Fürjes Balázs kormánybiztos társaságában felkapaszkodott a Puskás Aréna lelátójának legfelső sorába, hogy – a biztonsági kamerák alatt – az ottani kilátást is letesztelje.

Három órával a kezdő sípszó előtt elkezdték beengedni a nézőket, akik ámulattal vegyes büszkeséggel vették birtokba az új Puskást. (MTI)

A Carpathian Brigade első tagjai kifeszítették az identitásukat igazoló drapit, ahonnan a több ezer fős kemény mag irányítja majd a szurkolást a mérkőzés alatt.

A kemény mag a magyar–lengyel barátság egyik legelkötelezettebb ápolója. Ezt semmi sem példázza jobban, mint hogy a Puskás Arénában kifeszített első molinón a „születésnapos” Lengyelországot köszöntötték. „Dicsőség a nagy Lengyelországnak!” – írták. (Carpathian Brigade)

A megnyitó ünnepség részeként Fürjes Balázs köszönetet mondott annak a mintegy 15 ezer embernek, akik a Puskás Aréna építésén dolgoztak. Őket jelképesen egy budapesti alpinista és egy alsósófalvi vezérács képviselte. Mindketten szót is kaptak, a székelyföldi mestereket vezető Bálint Béla az álszerénységet félretéve azt mondta, „jó nagy bajban lettek volna a budapestiek a székelyföldiek nélkül”.

Ezután a csapatok elfoglalták helyüket a pályán, kezdődhettek a himnuszok. Előbb az uruguayi, aztán a magyar, amit ezzel az élőképpel fogadott a lelátó. A nemzeti színű háttérben felsejlik a babérkoszorú övezte Puskás Ferenc portréja a Népstadion (1953) és a Puskás Aréna (2019) építésének évével. Alatta pedig a drapérián ez állt: Két stadion, egy legenda, egy újabb történet kezdete... 

A mérkőzésen villámgyorsan két gólos hátrányba került a magyar válogatott, előbb Cavani, majd Brian Rodriguez is bevette Dibusz Dénes kapuját. A 24. percben Szalai Ádám szépített, ez volt a magyar válogatott első gólja az új stadionban és ekkor még nem sejtettük, hogy góljával a végeredményt is beállította. (MTI)

A FIFA-világranglista 5. helyén álló vendégek elleni vereség egy kicsit bele volt kalkulálva a mérkőzésbe, emiatt nem bánkódott senki sem különösebben. A kemény mag magához hívta a válogatottat, együtt elénekelték a himnuszt, tartalmas útravalóval látva el Marco Rossi tanítványait Cardiffba. (MTI)

A magyar fociválogatott ugyanis kedden este a walesi fővárosban lép pályára a 2020-as Európa-bajnokság E-csoportjának utolsó fordulójában. Egy esetleges győzelemmel kiharcolhatják a kijutást a kontinentális tornára, amelynek egyik helyszíne épp a Puskás Aréna lesz. 

Ha ezért sem szántják fel a szigetországi gyepet, akkor miért? (Magyar Nemzet)