Egyszer lenn, máskor fenn - NAGYKÉP a Slavia Prága–Kolozsvári CFR BL-selejtezőről


-A A+

A Kolozsvári CFR játékosai és szurkolói számára szerdán este az volt a tét, hogy a vasutas alakulat „kivülállóként” befurakodik-e a labdarúgó Bajnokok Ligája nagymenői közé, vagy a realitás talaján maradva, a román bajnok szintjéhez közelebb álló Európa-ligában folytatja európai kupaszereplését. A Slavia Prága elleni mérkőzésről itt számoltunk be, most Manases Sándor és Moldován Árpád Zsolt képein keresztül a hangulatot is megragadjuk. 

Csapatuk szeretete, a Bajnokok Ligája csoportkörének elérhetetlennek vélt közelsége, a varázslatos Prága meglátogatása mintegy 300 kolozsvárit késztetett arra, hogy bevállalja az 1000 kilométeres utat Erdély és Csehország fővárosa között. Repülőjárat hiányában a legtöbben saját gépkocsikkal, autóbuszokkal tették meg a három országot átívelő távot. Minden tiszteletet megérdemelnek ezért.

A mérkőzés előtti órákban a kolozsvári vendégek a prágai Mustek-téren szolid sörözéssel mulatták az időt. Közben-közben a hangjukat is hallatták a helyi járókelők és a bámészkodó turisták nagy csodálkozására.

A cseh fővárosban - annak ellenére, hogy Európa egyik legvonzóbb turistalátványosságáról van szó - találni olyan belvárosi utcákat, ahol megállt az idő és csak egy bácsi csoszog haza a szatyorral. 

A világhírű napórájáról híres Orloj előtt sem taposták le egymást a turisták. 1597 óta reggeli és esti 9 óra között minden órában a felső részében lévő ablakban elvonulnak az apostolok. Egy helyi legenda szerint az órát Hanus mester készítette, s avégett, hogy művét más városokban ne tudja megismételni, a városatyák izzó vassal megvakíttatták. Az órás bosszút állt: egy nap kezét az óra finom szerkezetébe tette. Az elkövetkezendő 100 évben senki nem volt képes az óramű megjavítására.

Stavovské divadlo színház oldalában álló Il Commendatore címet viselő Anna Chromy szobor annak állít emléket, hogy 1787. október 29-én itt mutatták be Wolfgang Amadeus Mozart  Don Giovanni című operáját. 

De térjünk vissza a focihoz. NAGYKÉPÜNK két szerzője a Celtic Glasgow több szurkolójával is találkozott Prágában. A skót bajnok neve ismerősen csenghet a kolozsváriak számára, ugyanis a CFR a Bajnokok Ligája előző fordulójában épp a Celticet búcsúztatta. S akkor feltevődik a kérdés, hogy mégis mit kerestek ők Prágában, mikor csapatuk egy nappal később Stockholmban szerepelt az AIK ellen (a Celtic 6-1-es összesítéssel bejutott az Európa-liga csoportkörébe - szerk. megj.)? 

A választ Paul MacMillantól és édesapjától kaptunk meg, akik a Maszol tudósítójának elmondták, prágai repülőjegyüket már akkor megvették, amikor a CFR-rel összesorsolták csapatukat, és nem számítottak arra, hogy a vasutasok ellen alulmaradhat a Celtic. Harag nem volt, de azért búcsúként - finom iróniával - azért még odaszúrtak nekünk: találkozunk az Európa-ligában. S MEKKORA IGAZUK LETT!!! A pénteki EL-sorsoláson a CFR-t a római Lazioval, a francia Rennes-vel és a ...Celtic Glasgow-val együtt küldték az E-csoportba.

Ez a CFR szurkoló egy „ősrégi” Vass Ádám mezben nemzetiségi hovatartozását is demonstrálta. Amúgy (nem) mellékes megjegyzésként: a CFR „magyar mivoltát” épp Prágában tudtuk lemérni, ahol a csapatot elkísérő szurkolók zöme is bizonyította a KVSC-s múlt folytonosságát. 

S hogy ehhez mit szólnak a prágai lányok?

A 19 ezer férőhelyes Sinobo-stadiont tíz évvel ezelőtt építtette a Slaviát birtokló kínai tulajdonos cég, amely „nagyvonalúan” a nevét is odakölcsönözte az arénának. A létesítményt bámulatos pragmatizmussal használják ki, az utcafronton több söröző, egy kaszinó, egy gyorsétterem, egy szálloda, fan shop, múzeum, és cuccos vendéglő is található. A sajtópáholyba például egy McDonald's-on keresztül lehetett bejutni.  

Az UEFA nem engedélyezi a szponzornevek használatát a Bajnokok Ligája mérkőzéseken, így a létesítmény - papíron - erre a nagy napra visszakapta böcsületes nevét, a Slavia-CFR BL-visszavágót az Eden Arénában rendezték meg.

Benn az arénában egy tűt sem lehetett leejteni. A Slavia Prága szurkolói tudták, hogy csapatuk - 1-0-s kolozsvári győzelmével - karnyújtásnyi távolságra került a Bajnokok Ligájától és kevesebb mint félóra alatt szétkapkodták a belépőket. 

​A kolozsváriak is kitettek magukért, egy kis görögtűzzel teremtettek parázs hangulatot.

A pályán minden labdáért megharcoltak a felek.

A balhátvéd Jan Bořil 66. percben lőtt gólja után kevés kérdés maradt megválaszolatlan. A Slavia ekkor már 2-0-ra vezetett összesítésben, a fellegváriaknak ugyanennyit kellett volna lőniük a hátramaradó időben.

Egyszer fenn, máskor lenn. Bilel Omrani volt a CFR hőse Glasgowban a Celtic elleni visszavágón. A Slavia ellen már nem ment olyan jól neki, a kolozsvári mérkőzésen egy büntetőt is kihagyott. Ha az bemegy - gondolhatta - miközben a csehek a pályán ünnepeltek.

​A vasutas játékosok megköszönték a biztatást.

Ezen az estén voltak szomorú...

...és boldog gyerekek.