Kolozsvár nem aludt, Berlinné változott


-A A+

Kolozsvár június 20-án éjszaka egy kicsit a művészetek Mekkájává, Berlinné változott. A több mint 24 órás programmaratonon közel 40 program, 20 helyszín - bábelőadások, koncertek, színház, performanszok, video mapping buli, partik, szabadtéri szobabiciklizés - várta egyebek mellett azokat, akik nem akartak aludni. A Kolozsvár sosem alszik projekt elérte célját: a kincses város június 20-án éjszaka teljesen a mienk volt.

Bár a programok már délelőtt elkezdődtek, este nyolckor mi is elindultunk, és öt órán át élveztük a pezsgést. Első utunk a Főtér és a Deák Ferenc utca sarkánál felállított hőlégballonhoz vezetett. 

A KIFOR csapata óriási, négy tonnás hőlégballonnal szeretett volna egyedülálló kilátás nyújtani kolozsváriaknak a városra, ottjártunkkor, este nyolc után viszont a ballont még nem tudták a magasba emelni. 

Az épületek között túlságosan nagy volt a huzat és a szél ahhoz, hogy a szervezők garantálni tudják a kosárban tartózkodók testi épségét. "Ha a szél elviszi a kosarat, nincs az az emberi erő, amely visszafogja a négy tonnás ballont" - avatott be az egyik szervező. Így a kíváncsiskodók csak be- meg kiszállhattak a földön dekkoló kosárból, de az élvezet így sem maradt el.

A Tranzit Házba menet még sikerült készítenünk egy fotót a Szent Mihály templom előtti parkolóban felállított szobabiciklikről, amelyeken nem sokkal később már rengetegen tekertek.

A Tranzit Házban egy beszélgetés közepébe csöppentünk, amelynek témája: a Szamos jövője. Az éjszaka folyamán itt szabadtéri vetítéseket, beszélgetéseket szervetek a Szamos parti éjszakák projekt keretében.

A beszélgetés után kedvünk szottyant egy kis bábelőadást nézni, így a Ioan Bob iskola udvarára sétáltunk, ahol a Puck Bábszínház éppen a Vasilache és Mărioara című előadását játszotta. A Varga Ibolya rendezte bábelőadásban Vasilache, a kertelést nem ismerő hős, szembeszegül az ördöggel, a halállal, hogy a végén a halál is meghaljon.

A zenei aláfestést élőben, dobokkal, sípokkal, csengőkkel biztosították, hogy a gyermekek még jobban élvezhessék. 

A Főtérre igyekezvén megnéztük, hogyan tekernek a szabadtéri szobabicikliken. A tekerés báját az adta, hogy bárki felpattanhatott a kétkerekűekre, és az edző instrukcióit követve fogyhatott egy kicsit. Mi csak megközelítettük a bicikliket, és máris ajándékokat kaptunk: telefonkártyákat és egy 000-ra nyíló apró lakatot.

A Főtéren közben elkezdődött a kultúrmaraton egyik csúcspontja: a Földönkívüli bohócok című előadás nemcsak látványosságában hódított, hanem mondanivalójában is levette a lábáról a kicsiket és nagyokat.

A történet a bohócok bolygóján kezdődik, amelyet el kell hagyniuk a szimpatikus és naiv szereplőknek (mert az felrobban), a Földre keveredvén pedig megpróbálnak beilleszkedni. Amikor már-már emberré változnak, ölnek, gyűlölnek, gyárban dolgoznak és ármánykodnak, rájönnek, hogy ők mégiscsak bohócok. Mennének is vissza a bolygójukra, ha az nem állna apró darabokban.

A mondanivalót színes, vicces, interaktív jelenetek oldották, a szereplők a közönség soraiba is simán elvegyültek, sőt pár apukából és gyerekből anyukajelölt lett. Az előadás végén a bohócok előszeretettel szelfiztek a közönséggel.

A darabot Eli Simon írta és rendezte, a zenét az élőben játszó Ada Milea (a képen) szerezte, a bohócok a román állami színház színészei voltak.

A földönkívüli bohócok után visszautaztunk a jövőbe. Az Origo Kulturális Egyesület Vissza a jövőbe című performanszán különböző korosztályú képzőművészek mutatták meg az utcán, hogyan válnak alkotóköveivé, színfoltjaivá a városnak.

A performansz során 25 művész az Insomnia kávéháztól a Jókai utcára cipelt egy-egy 75x75-ös polisztirén-kockát, egy vödör festéket és más kellékeket, majd ott a közös formát közös tematikára saját egyéniségének, lelkiségének megfelelően feldolgozta. Az alkotófolyamatot bárki végignézhette.

A túra végén még bekukkantottunk a Francia Kulturális Intézethez, ahol klasszikus, komolyzenei koncertet adtak különböző vizuális és elektro-akusztikus effektekkel megspékelve.

A Bánffy-palota udvarán szintén a video mapping adta a vizuális élményt, a felpörgetett zenét pedig K-LU, MARIKA, INDJSTOINE keverték. A Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 keretében megszervezett Kolozsvár sosem alszik programmaraton vasárnap is folyatódott. Aki pedig további élményekre vágyik, az itt nézheti meg azokról az eseményekről készült fotókat, amelyekről mi lemaradtunk.