Legénybúcsú tarkította a többnyelvű stoppolást Kolozsváron


-A A+

Nemcsak az erdélyi városokba, hanem külföldre is többnyelvű táblákkal stoppoltak márciusban Kolozsváron: a kolozsváriak és a Musai-Muszáj akciócsoport tagjai így lobbiztak azért, hogy a városháza függessze ki a többnyelvű helységnévtáblákat. A pár perces villámcsődületet érdeklődő rendőr és egy legénybúcsú tarkította.

A Stoppal egy többnyelvű világban elnevezésű flashmob 17 óra 55 perckor vette kezdetét a polgármesteri hivatal épülete előtt március 19-én, egy több hétig tartó akciósorozat keretében. Az akció részvevői pillanatok alatt hosszú sort alakítottak ki a Petru Maior, az egykori Arany János utcában, és többnyelvű táblákkal kezdtek el stoppolni a járda szélén.

Az akció alatt újabb és újabb résztvevők érkeztek, így a sor a villámcsődület utolsó perceiben már az utca elejétől a végéig kígyózott. 

A román, magyar, angol és német nyelvű táblák látványa az eseményhez kirendelt egyik rendőrnek annyira felkeltette a kíváncsiságát, hogy az egyik résztvevőhöz odalépve faggatni kezdte, hova lesz a „menet”.

A villámcsődületbe egy legénybúcsú kezdete is belefért. Deák Ferencet, a vőlegényt lepték meg a flashmob-részvétellel barátai, akik arra is gondot fordítottak, hogy a vőlegény "Végső állomás"-táblája több nyelven "figyelmeztessen". 

A Végső állomáshoz visszaszámlálással lehetett eljutni. Mint megtudtuk, a villámcsődület csak a legénybúcsú kezdete, a java még hátra van. "Egy vőlegénynek is fontos, hogy többnyelvű városban éljen" - állapította meg a leendő férj, miközben megszólalt egy autóból az Azaszép dallama. Ez pedig azt jelentette, hogy véget ért az akció.

Mielőtt a résztvevők teljesen szétszéledtek volna, sikerült elcsípnünk Gödri Csillát, aki ezúttal üres befőttesüveget szorongatott a kezében. "Sajnos ezúttal nem kaptunk pénzadományt" - mondta. A többnyelvű helységnévtáblákért hetek óta lobbizó akciócsoport adománygyűjtéssel próbálja fedezni kiadásait. "Eddig nem gyűlt össze annyi, hogy a kiadásokat teljesen fedezze, gyakran saját költségen nyomtatunk" - magyarázta Gödri Csilla, aki megjegyezte, eddig mindig akadt olyan érdeklődő, aki érdekesnek és hasznosnak találta az akciósorozatot, és adományozott.A képen Tóth Izabella szorongatja az "adományládát".

A multikulturalizmus az időseknek is számít. 

A Musai-Muszáj több hétig lobbizott közviták, villámcsődületek szervezésével, sok száz, többnyelvű helységnévtáblákat "követelő" kérvényekkel. A kolozsvári városháza nem reagált a civilek akcióira, így azok közéleti személyiségekkel karöltve bírósághoz fordultak