Műemlékvédelmi világnap: várostörténeti séta debütált Csíkszeredában


-A A+

Korzó a múlt századfordulós Csíkszeredában címmel szerveztek kultúrtörténeti sétát a közelgő műemlékvédelmi világnap alkalmából szombaton. Igaz, hogy Csíkszereda kevés igazán jelentős műemlékkel rendelkezik, de szeretnék a hasonló kezdeményezések által felhívni a figyelmet a város értékeire, hangsúlyozta a séta ötletgazdája, Rusz-Ajtony Eszter.

A séta során elhangzott történeteken keresztül a résztvevők betekintést nyerhettek a polgárosodó Csíkszereda életébe, és megismerhették a város néhány jelentős épületét. Bár az időjárás nem volt kifejezetten sétabarát, több mint harminc érdeklődő toporgott dacolva a hideg széllel a csíkszeredai Mikó-vár előtti téren szombaton délelőtt. „Főleg a fiatalokban volna jó tudatosítani, hogy nem igaz az a közvélekedés, miszerint Szereda csupán egy poros, szürke kisváros, ahol sohasem történik semmi” – mondta a külföldön töltött évek után a közelmúltban hazatért ötletgazda, Rusz-Ajtony Eszter. A sétát vezető Jakab-Ladó Ágota művészettörténész felvezetőjében úgy fogalmazott, hogy ez a séta „demo verziója”, amely szubjektív válogatáson alapul, hiszen „a századforduló korszakából egészen más dolgokat is meg lehetne mutatni”.

Az érdeklődők Jakab-Ladó Ágota művészettörténész vezetésével az egykori Csík vármegye közigazgatási feladatait ellátó vármegyeházától kiindulva ismerkedtek a Csíkszereda arculatát meghatározó épületekkel, és az elhangzott történetek által az egykori lakókkal.Az egykori vármegyeháza – a mai polgármesteri hivatal – épületét 1888-ban adták át. Csíkszereda középületei között „jól sikerültnek számít”.„Üdvözlet Csíkszeredáról” az egykori polgári leányiskola épületével.Az egykori polgári leányiskola 1891-ben épült: „Művelt, vallásos, kötelességtudó, jó magyar házias nők” nevelése céljából. Ma a Petőfi Sándor Általános Iskola működik itt.Az eredeti tervek szerint étterem, kávéház, színházterem, vendégszobák is lettek volna az 1904-ben elkészült Vigadóban. Az épületről hamar kiderült, hogy „totális építészeti csőd”, és teljesen alkalmatlan a legtöbb olyan feladat ellátására, amire eredetileg szánták.Az 1902-ben elkészült Bochkor-házat idegenkedve fogadta a csíkszeredai lakosság, „túlméretezettnek és aránytalannak” tartották. A csíkszeredai szecessziót képviselő épület tíz év elhagyatottság után talált új gazdára a közelmúltban, felújítását követően közösségi célokat fog szolgálni.
Az egykori Vár, később Apafi, ma Petőfi utca épületeinek homlokzati része védettséget élvez.
Az egykori Takarékpénztár 1883-ban kezdte meg a működését. A Csíkszeredai Takarékpénztár R.T. megszüntette a korabeli uzsora-hálózatot. Vezetői jól gazdálkodtak és sokat jótékonykodtak, többek között finanszírozták az első csíkszeredai kisdedóvó felépítését.Előtérben az 1905-ben épült Pototzky-ház. Egykori gazdája, Pototzky Pál olyan bőkezűen támogatta a város kulturális és sportéletét, hogy végül 1930-ban csődbement. Mellette a Hirsch-házban 1926-tól szanatórium működött. Dr. Hirsch Hugó a szegényeket ingyen gyógyította, a jómódúaktól „egy lakodalom árát” is elkérte egy szanatóriumi kezelésért.A Római Katolikus Főgimnázium elődjét Csíksomlyón alapították. A gimnázium 1909 és 1913 között épült, ma két tanintézmény működik falai között.A várostörténeti séta résztvevői.