Télbúcsúztató Torockón: utolsó útjára kísértük Farsang Dömét


-A A+

A több száz éves hagyománynak megfelelelően helybeliek és turisták népes tömege kísérte utolsó útjára szombaton Farsang Dömét. 

A torockói Duna-ház is csatlakozott a farsangtemetéshez: két ismeretterjesztő filmet, a Határtalanul magyar: Farsangtemetés Torockón, illetve a Hazajáró sorozat Torockói-hegység – Az ötödik szék titkai című filmjét tekinthették meg az érdeklődök.

A farsangtemetés 14 órakor kezdődött, a torockói Kriza János Művelődési házból induló, népes farsangi menet végigjárta a falu utcáit. Farsang Dömét a „pap”, a „kántor” és a harmonikás, a torockói népviseletbe öltözött fiúk, a magyar fiú és magyar leány, a menyasszony és a vőlegény, az úrfi és az úrilány, farönköt vonszoló sirató asszonyok, a betyárok ostorainak csattogtatása, helybeliek és turisták népes serege kísérte. Végül a főtéri itatónál a „pap” és a „kántor” búcsúbeszéde után Farsang Döme koporsója az örök vizekre evezett.

17 órától kulturális műsorral folytatódott az ünnepség a művelődési házban, majd este farsangi bállal ért véget Farsang Döme télbúcsúztató temetése.

Színes társaság kísérte Farsang Dömét utolsó útjára.A megboldogult teljes valója a koporsóját húzó csacsira nehezedett.„Itt nyugszik Farsang Döme. Megütötte 2019 menyköve”.Betyárok ostorcsattogtatásától zengett a Székelykő környéke.Az érdeklődők is kipróbálhatták az ostorcsattogtatás mesterségét.A vendégek is bekapcsolódhattak a gyászmenetbe.

A helybeliek is kíváncsiak voltak a Farsang Dömét kísérő díszes társaságra.A bohócok piros rúzzsal jelölik meg, akik az útjukba kerülnek. Az ördögök sem kímélik a résztvevőket, ők cipőboksszal kenik be az emberek arcát.Van, akit az ördög és a bohóc is megtalált.A kirakodóvásárban számos finomságot lehet  kipróbálni, de a leghosszabb sor a kürtöskalácsosnál kígyózott.A négylábúakat is levette a lábáról a néphagyomány.A résztvevők türelmetlenül fürkészik, hogy mikor ér vissza a gyászmenet az itatóhoz. Muzsikaszó jelzi az érkezésüket.Bár van, akit még a mellette elhaladó koporsót szállító szekér sem tud kizökkenteni az ízletes csemege fogyasztásának örömteljes pillanatából.A pap és a kántor búcsúbeszédében tréfás rigmusokkal emlékezett meg a megboldogultról és a közösség elmúlt évéről. Végül az ördögök, mégegyszer s utoljára jól elsupákolták Farsang Dömét.Ennyi maradt az "elázott" Döméből.