Keressük a „legkarácsonyibb” hangulatú erdélyi várost – szavazzon a kedvencére!


-A A+

Hét erdélyi városban néztük meg a karácsonyi vásárok és díszkivilágítások idei felhozatalát. Cikkünk végén arra kérjük olvasóinkat, döntsék el, hogy melyiket tartják a legízlésesebbnek. 

Arad

A tavalyi után idén is a városháza mögötti Mihai Eminescu (volt Salacz Gyula)-parkban rendezik meg az aradi karácsonyi vásárt. A díszkivilágítást kissé rontják a december elsejei trikolórözön maradványai. (Fotók: Pataky Lehel Zsolt)A Betlehem az eddigieknél sokkal visszafogottabb, de annál meghittebb.A park sétányain szétoszlik a tömeg.A múlt hétvégi havazás sokat „dobott” a külcsínen.

Brassó

Brassóban idén is a város legforgalmasabb helyén, a Tanácstéren szervezték meg a karácsonyi vásárt. Fotók: Bálint Orsolya/Bohemian Photo Studio Kézműves és termelői portékákat lehet beszerezni.December elsején gyújtották meg a karácsonyfa fényeit.A vásártól pár lépés távolságra van minden turistalátványosság, valamint rengeteg vendéglő, ha valaki ott töltené el az estéjét.  

Csíkszereda

Kézműves termékeket és könyveket is találunk a csíkszeredai karácsonyi vásárban. Fotók: Pál ZoltánEste pedig így borul ünnepi fénybe a város.

Kolozsvár 

Arany színű kincses Kolozsvár. Fotók: Miske AnnaMennyország kapujában állva.„Istenem,  hadd legyen egész évben ilyen a világ.”Tükröződő gyönyör.Mézeskalács, kürtőskalács illat száll a levegőben.Aranyesernyő alatt.  

Nagyvárad

A nagyváradi Szent László (ma Unirii)-téren hatalmas műfenyő áll a karácsonyi vásár közepén. Fotók: Fried Noémi LujzaMária és a gyermek Jézus alakját a Szent László-templom oldalára vetítik ki.A vásárlókat naponta várják.A villamosmegálló felől a karácsonyfadíszen át is érkezhetünk a vásárba.A Nagyvásártéren szőkőkutat is idéz a díszítés.

Sepsiszentgyörgy

Sepsiszentgyörgyön idén is diszkrét és ízléses, fehér fényfüzérekkel díszítették a város főterét és az utak mentén lévő villanyoszlopokat. A főteret helyi alkotók által tervezett és kivitelezett rendhagyó köztéri installációikkal tették hangulatosabbá. Fotók: Vargyasi LeventeA főtér fénypontja idén a hármas tandem-kerékpár, amely egy geodóm formájú installáció alatt helyezkedik el és hexagon ülőkék tartoznak hozzá. A kerékpár hajtásával fények kapcsolódnak fel az installáció elemeiben. A hármas kerékpár és a fényinstalláció a Vocalcycle kerékpárműhely és a Kubitstudio munkája. Az Erzsébet parkban Gyermekváros épült a Cimborák Bábszínház - Az Ég ölelkezett ím akkor a Földdel… című előadásának díszletének mintájára, amelyet Simó Enikő, helyi képzőművész tervezett, saját kezűleg rajzolt és festett. A főtéren felállított karámban elevenítik újra a kis Jézus születésének mozzanatait. A díszlet központi eleme az állatokkal teli istálló, ahol a szalma közt Kis Jézust és a szent párt láthatjuk. Az elemek közt megtaláljuk a Betlehembe igyekvő három királyt és a pásztorokat a juhnyájukkal együtt, akiket a betlehemi fényes csillag vezényel az útjukon. A várost körülvevő egyedi tervezésű házak Sepsiszentgyörgy otthonainak jelképei.Az önkormányzat kilencedik éve szervez közös adventi gyertyagyújtást a főtéren. Az idei adventi koszorú Bagoly Zsuzsa tervei alapján valósult meg, és a koszorúra egy helyi cég által kivitelezett, városfotókkal ellátott díszeket helyeztek el. Az adventi koszorú igazi példája az összefogásnak, ugyanis a fenyőágat a kertészet munkatársai fonták, a fáklyákat nap mint nap az önkormányzat munkatársa cseréli, illetve a lángot a helyi rendőrség munkatársai gyújtják meg.Az idei karácsonyi világítás egyik meglepetése a szintén helyi cég által tervezett és kivitelezett Erzsébet parkban található fényboltív, amely a tó feletti hídra van rögzítve. Az alagút fényfűzérrel díszített boltívei meghitt hangulatot varázsolnak a tó felé, amely közkedvelt helyszíne az ünnepi pillanatok megörökítésének.

Szatmárnémeti

Dallamos karácsonyi vásár Szatmáron. Nem csak szemkápráztatóan színes és fényes, de muzsikál is a szatmárnémeti karácsonyi vásár. Fotók forrása: Polgármesteri HivatalNapközben jól ismert karácsonyi dalok szólnak a hangszórókból, és az új központi rendezvénygödörben minden délután felcsendül az élő zene — egyházi kórusoktól hagyományos kántáló- és betlehemező csoportokon át hazai és magyarországi könnyűzenei előadókig.A rendezvénygödörből a vásár szigorúan csak kézművestermékektől, forralt bortól, kézműves édességektől roskadozó faházikói szegélyezik az utat a fényalagútig, amely a sziporkázó fénysátor alatti korcsolyapáláyhoz vezet.Az aradihoz hasonló fényinstallációval köszöntik az új évet Szatmárnémetiben is.

 
Ön szerint melyik város lett a legszebb?
Arad
Brassó
Csíkszereda
Kolozsvár
Nagyvárad
Sepsiszentgyörgy
Szatmárnémeti
Egyik sem tetszik
Más város a kedvencem (kattinson az Other opcióra, és írja be válaszát)
Other
Please Specify: