Ilyen volt az idei Csíkszeredai Városnapok


-A A+

Mezővárosi rangja elnyerésének és első írásos említésének 460-ik évfordulóját ünnepelte Csíkszereda augusztus első hétvégéjén. A családias hangulatot, a közösségi szellem előtérbe helyezését, valamint a tartalmas kikapcsolódást szolgáló programkavalkádban mindenki megtalálhatta a kedvére valót. Mi is körbejártuk a székelyföldi várost, hogy magunkba szippantsunk egy kicsit a városnapi hangulatból. (Fotók: Pál Zoltán)

Igazán rangos rendezvénnyel nyitott a Csíkszeredai Városnapok: a mára már hagyományossá vált Csíki Kamarazenekar ünnepi nyitóhangversenyén ezúttal a világhírű hegedűvirtuóz, Artur Kaganovskiy-jal együtt zenéltek a Szent Ágoston templomban.Rendhagyó módon idén a Vár téren húzták fel a város zászlóját, ezzel hivatalosan is megnyitva az idei városnapokat. A ünnepélyes hangulatról a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar gondoskodott. Az eseményen Ráduly Róbert Kálmán köszöntötte a városlakókat. „Ha az 1558 óta eltelt 460 év alatt megannyi neves, várostörténeti szempontból nem jegyzett jó székely férfi és asszony nem végezte volna el a dolgát, és mindenek fölött nem döntenek nagyon sokan úgy, hogy minden kísértésnek ellenállva – mert a szomszéd fűje mindig zöldebb – itt maradnak a Székelyföldön, akkor ma bizonyára mi nem állnánk itt. Nem ezen a nyelven beszélnénk, és nem ebben a formában emlékeznénk arra a kiváltságlevélre, amelyre hivatkozunk” – mondta köszöntőjében a polgármester.Az idei városnapok kétségkívül legjelentősebb eseménye az volt, hogy hosszú évek muzeológusi munkája eredményeként megnyitották az Útkereszteződésben című várostörténeti állandó kiállítást a Csíki Székely Múzeumban. Az esemény jelentőségét az is jelzi, hogy ez volt a valaha megtartott legnépesebb kiállításmegnyitó a múzeumban. A Csíki-medence földrajzi és domborzati adottságaitól, illetve a 11-ik századtól kezdődően a 20-ik századig, 1989-es rendszerváltásig hét kiállítótéren áthaladva ismerkedhetünk meg a város történetével Erdély legmodernebb kiállításán.Persze nemcsak magas kultúrával, hanem a vásári hangulattal, hagyományos és helyi termékek szemlélésével is kikapcsolódhattunk a városnapokon.Az idei városnapokkal nem építettek légvárakat a szervezők, de a gyermekek számára még azt is elérhetővé tették.Nem számít, hogy nyár közepe van, Csíkban úgyis megtalálják a módját annak, hogy így vagy úgy, de hokizhassanak.

A koncertek rendszerint délután kezdődtek, és éjfélig tartottak. Mindenki találhatott olyan együttest, amelynek a zenéje a legjobban megfelelt az ízlésének.Az idei városnapokon másodszor tartották meg a Székely Ízek Gasztronómiai Fesztivált, amelyen helyi termelők és cégek, hagyományos receptek alapján készült termékeit kóstolhattuk meg.Aki inkább csendre és egy kis technikára vágyott, az kedvére szemlélődhetett a Mikó-vár parkolójában megszervezett Veterán autók kiállításán. Ez a rendezvény is évek óta szerves részét képezi a városnapi felhozatalnak.Tizennyolcadik éve a városnapok kiemelt rendezvénye a Pityókafesztivál, amelyen a baráti táraságokból vagy munkaközösségekből álló csapatok a legjobb főtt és sült étel kategóriában versenyeznek. Idén 48 csapat jelentkezett a Központi parkban megszervezett fesztiválra.