Kétezer magyar fiatal üvöltötte ki magát Kolozsvár főterén


-A A+

És mi lesz még ezután, hiszen a 25. KMDSZ Diáknapok csak most kezdődött, hétfő hajnalig nincs megállás. Szerda délben a már hagyományos főtéri felvonulással nyitották meg a rendezvénysorozatot. A csapatok is hozták a formájukat, de be kell vallanunk, Oláh Emese alpolgármester eléggé elvitte a showt: motorkerékpárral robogott be a tömegbe elmondani köszöntőbeszédét. 

A 25. KMDSZ Diáknapok számokban: 5 napon keresztül közel 2 030 diák, 58 csapatba és 19 klánba szerveződve vesz részt a megarendezvényen. A bulik és koncertek időpontjai a honlapon olvashatók. A bulikra bérletet a KMDSZ irodában és a helyszínen is lehet vásárolni 89 lejért, míg A kártyával 79 lejért kedvezményes áron. Napi jegyek csakis a helyszínen kaphatóak, szerdán és csütörtökön 20 lej értékben, valamint péntek, szombat, illetve vasárnap 25 lej értékben.

A hatóságok kérésére idén sem szabad autóval érkezni a helyszínre, azaz a Törökvágásra, ezért buszjárat indul, aki azonban mégis autóba ül, csak a Falumúzeumig mehet. Részletek itt

A negyedszázados évforduló alkalmából az idei év tematikája a back to basics, vagyis vissza az alapokhoz. „Kilépni kicsit a 21. század modern technológiájából és visszatérni a kilencvenes évek gyökereihez, mikor még a Dacia volt az akkori világ Teslája és a pixelek jelentették a legvagányabb filtert, valamint a What is Love volt a legnagyobb sláger. Ezt a hangulatot próbálja visszaadni a Diáknapok a két kreált Daciában utazó figurával, akik ’93 óta utaznak felénk, bemutatva az elmúlt éveket, hogy lassan megérkezzenek 2018-ba, a Diáknapokra” – közölték korábban a szervezők. A tematika egyelőre csak elvétve jelentkezett a csapatoknál. 

Óriási a hangzavar ezeken a felvonulásokon, mindenki a saját csapatindulóját fújja. Látványos elemek szoktak ilyenkor előkerülni, például Tibi atyás zászló...... tejesdoboz, mert miért ne...... mindenféle viccesnek szánt transzparens...... saját készítésű kartonautó, ami tényleg gurul... ...kabalák, mackófejek és maszkok. Szól ez komoly dolgokról is, van egy hivatalos megnyitó köszöntőbeszédekkel, itt például Sipos Dóra főszervező szól a tömeghez. Többek között felszólalt Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere is, aki a semmiből egyszer csak berobogott a tömegbe. A Paprika Rádió közreműködésével megtartották a szokásos csípős flashmobot is, a szerkesztők utasításaira a diáknapozók táncoltak, énekeltek ... ... és ülve lerótták tiszteletüket Mátyás király előtt.„Lécci, lécci, egy csoportoképet!"A főtérről a Törökvágásra vonultak, következő programpont: a csapatok bemutatkozása. És a végére egy kis cukiság: ez a bácsi szinte minden őrjöngést végignézett és -fotózott, majd tört angollal, olaszos kiejtéssel egyszer megkérdezi, „Student festival?”. Mondom, igen, „hungarian student festival”, erre ő, kúl, grazie!