A kormány egymilliárd eurót fordít a kultúrára a következő években

A kormány egymilliárd eurót fordít kultúrára a következő években a Nagy Egyesülés századik évfordulója alkalmából - jelentette be csütörtökön Viorica Dăncilă román miniszterelnök.

A kabinet kormányrendeletet fogadott el erről.

Dăncilă elmondta: a román kultúrának sürgősen szüksége van egy több éves finanszírozási tervre, amelynek értelmében, múzeumokat, színházakat, kulturális központokat, könyvtárakat, koncerttermeket korszerűsítenek, valamint az épített és szellemi örökséget helyreállítják és bővítik. A pályázóknak összesen egymilliárd euró áll rendelkezésükre, ennek alapján többéves finanszírozási szerződést köthetnek az állammal.

Dăncilă bejelentette, hogy aláírtak már két szerződést 12 millió euró összértékben, így az egyik projekt Románia digitális könyvtárának a létrehozására irányul, a másikból elkészítik Románia épített kulturális örökségének kódexét, valamint a műemléképületek védelmének országos stratégiáját.

Romániában nincs hagyománya a többéves költségvetésnek, az állami intézmények általában egy évre terveznek. A rendelet szerint a kormány kötelezettséget vállal, hogy a következő évek állami költségvetéseit is terheli ennek a programnak a kiadásaival.

Románia az idén ünnepli, hogy az erdélyi románok 1918. december 1-jén a gyulafehérvári nagygyűlésükön kimondták Erdély és a Bánság Romániával való egyesülését. 

Kapcsolódók

Kimaradt?