A Duna-deltában lesz Radu Jude Kristály Glóbusz-díjas filmjének hazai bemutatója

Augusztus elején, a Duna-deltában szervezett Anonimul Nemzetközi Függetlenfilm-fesztiválon mutatják be először Romániában Radu Jude Karlovy Varyban díjazott filmjét.

Radu Jude „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” című filmje első román alkotásként nyerte el a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt. Ugyanitt az Europa Cinemas Label díjat is megkapta.A film Románia holokausztban játszott szerepét vizsgálja. Az 1941-es odesszai mészárlásról szól, a történet szerint egy utcai előadásban rekonstruálják az akkori történéseket. A film címe idézet Mihai Antonescutól, aki a második világháború alatt Románia külügyminisztere és miniszterelnök-helyettese volt. A film egyfajta válasz a román politikus jövőre vonatkozó kijelentésére.

Radu Jude hatodik nagyjátékfilmjében Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia és Bogdan Cotleţ játszik.

A 15. Anonimul Nemzetközi Függetlenfilm-fesztivál augusztus 6. és 12. között zajlik a Duna-deltában, Szentgyörgyön. A filmet szeptember 28-tól vetítik a romániai mozik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?