125 éves a székely gőzös

A Haáz Rezső Múzeum és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala közös szervezésében ünnepi megemlékezést tartanak a Héjjasfalva – Székelyudvarhely vasútvonal felavatásának 125-ik évfordulója alkalmából.szekelygozos

1888. március 15-én adták át a helyi érdekeltségű vasútvonalat, amelyet forgalmi szempontból a MÁV segesvári osztálymérnökségének az irányítása alá soroltak be. A román állam 1932-ben 411.000 svájci frankért kisajátította a vasútvonalat a Héjjasfalva – Székelyudvarhely Helyi Érdekű Részvénytársaságtól. A szárnyvonal és helyi vasútállomás jelenlegi tulajdonosa nem járult hozzá a szervezők előzetes tervének megvalósításához, így meghiúsult a Berze Imre képzőművész által tervezett emléktábla elhelyezése.

Székelyudvarhely bekapcsolása a Kárpát-medencei vasúthálózatba ifj. Daniel Gábor és Ugron Gábor Udvarhely megyei országgyűlési képviselők hathatós munkássága révén valósult meg. Az esemény emlékét kívánja feleleveníteni a Pillanatok a Héjjasfalva–Székelyudvarhely vasútvonal és a székelyudvarhelyi állomás 125 éves múltjából című időszakos kiállítás, és a háromnyelvű tábla, amelyet a vasútállomás előtt helyeznek majd el.

A kiállítás a Kovács Fényképészet közreműködésével, valamint Ozsváth Pál, Szabó Károly Farkas Csilla és Gidó Csaba által kölcsönzött fényképék segítségével valósult meg.

A kiállítást megnyitja dr. Gidó Csaba történész, önkormányzati képviselő.

Helyszín: a székelyudvarhelyi vasútállomás előtti tér.

Időpont: 2013. március 15. (péntek) 11 óra

Kimaradt?