Száz év története – dokumentumfilm-sorozat készült a romániai magyarokról

Magyarok Romániában – száz év története címmel az elmúlt száz év történelmi eseményeit felölelő dokumentumfilm első részét mutatja be az RMDSZ csütörtökön 19 órától a Bánffy-palota Tonitza termében. Az eseményen jelen lesz Kelemen Hunor szövetségi elnök, illetve kerekasztal-beszélgetést szerveznek történészekkel.

Az első világháború kitörésétől a Trianonig vezető útról szóló rész forgatókönyvírója Fodor János. A filmben hét jeles történész szólal meg: Ablonczy Balázs, Fodor János, Nagy Botond, Gidó Csaba, Egry Gábor, Lucian Nastasă-Kovács, illetve Zahorán Csaba.

A dokumentumfilm-sorozat kilenc részből áll, amelyben a szakma legnevesebb történészei mondják el az elmúlt száz év eseményeit. A filmekben sok archív, főleg korabeli híradókból származó felvételt használtak. A filmsorozat szerkesztője Vig Emese, szakmai irányítója pedig Bárdi Nándor. A további részek kapcsán újabb vetítéseket szerveznek a következő fél évben.

A dokumentumfilm az RMDSZ 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában című centenáriumi évre tervezett programsorozatának keretében készült. A programsorozat célja az erdélyi magyarok múltjának bemutatása, ezáltal pedig mindazoknak az értékeknek reflektorfénybe helyezése, amelyekkel a magyar közösség az elmúlt száz évben hozzájárult Románia fejlődéséhez.

„Azt szeretnénk, hogy a többség és kisebbség új nemzedékeit ne a párhuzamos történelmi szemléletek közötti szakadék válassza el, hanem a közös jövő építése kösse össze. El akarjuk mondani saját álláspontunkat, hiszen azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évszázad megítélésében jelentős eltérés van a román és a magyar történész-társadalom szemléletében, a közös történelem kidolgozása rendre elakadt” – olvasható az RMDSZ közleményében.

A centenáriumi évben az RMDSZ Erdély hat településére egy tíz részből álló történelmi előadássorozatot és három tudományos konferenciát szervez, emellett egy, az elmúlt száz évet felölelő történelmi kronológiát készít, amelyet román nyelven is megjelentet.

Kapcsolódók

Kimaradt?