Már hat kolozsvári parkban „ülhetünk egy asztalhoz” Mátyás királlyal

Újabb köztéri alkotást avattak hétvégén az „igazságos” születésének 575. évfordulóját felelevenítő Ülj le egy asztalhoz Mátyás királlyal  című projekt keretében.

Immár hat kolozsvári köztéri parkban mesélnek Mátyás király szellemiségéről és történeteiről azok az asztalként és padként használható térinstallációk, amelyeket az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének felkérésére a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) helyezett ki a kincses városban. Szombaton az Engels téren avatták fel a legújabb köztéri alkotást, a projekt egyik támogatója, Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő jelenlétében, derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.„Mátyást mind a mai napig az európai örökség kiemelkedő alakjaként tartjuk számon. Sok-sok hozzá kapcsolódó történetet mesélhetnénk, az ő bölcsességére, reneszánsz szellemiségére mai világunkban is gyakran lenne szükség” – mondta az RMDSZ-es EP-képviselő. Kiemelte, hogy Mátyás király a Corvinák megrendelője, a művészeteket pártoló reneszánsz király volt: Mátyás szellemisége útmutatás számunkra most is, hiszen tudás és tanulás nélkül nincs jövő, könyv és kultúra nélkül pedig nem megyünk semmire” – mondta. Sógor Csaba reményét fejezte ki, hogy aki „leül” Mátyás mellé, az otthon is előveszi a róla szóló történeteket, meséskönyveket.

Minden alkotáson van egy pirossal jelzett négyzet, ez a Mátyás királyt megillető hely az asztalnál, mellé ülhet bárki, megpihenhet, elolvashatja a történeteket. A térinstallációkat Kolozsvár lakónegyedeiben helyezik el, hogy a lakosok naponta találkozhassanak a Mátyás-történetekkel, amelyek négy nyelven olvashatóak.

A Mátyás-történeteket megismertető téralkotásokkal eddig a Merkúr parkban (Kiserdő-Györgyfalvi negyed), az Armatura parkban (Írisztelep), a Hétvezér téren és a Szamos-parton (Dónát negyed), a Kolina parkban (Monostori negyed) és az Engels téren (Andrei Mureșanu negyed) találkozhatunk. A KIFOR tervei szerint az elkövetkezendő időszakban Kolozsvár még hat különböző pontján, két monostori, két sétatéri helyszínen, a Fellegváron, valamint a Vasutas parkban is „egy asztalhoz ülhetünk majd Mátyás királlyal”. 

Kapcsolódók

Kimaradt?