Radu Jude nagyjátékfilmje nyerte a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

Radu Jude rendező Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe (Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari) című filmje kapta szombat este a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt. Ez az első román nagyjátékfilm, amelyet a rangos elismeréssel tüntetnek ki.

Radu Jude alkotása a fesztivál fődíja mellett az Europa Cinemas hálózat kitüntetését, az Europa Cinemas Labelt is elnyerte - derül ki az Agerpresnek küldött közleményből. A csehországi szemle nemzetközi zsűrijében idén Mark Cousins brit rendező, Zrinka Cvitecić horvát színésznő, Marta Donzelli olasz producer, Zdeněk Holý cseh filmkritikus és Nanouk Leopold holland rendező kapott helyet. A hivatalos versenyprogramba 12 filmet válogattak be.

Jude hatodik nagyjátékfilmje - amelynek világpremierjét hétfőn tartották a szemle keretében - történelmi eseményt rekonstruál egy utcai előadáshoz. A bemutató után a szaksajtó a populizmussal kapcsolatos "intelligens vészjelzésnek", "merész vígjáték-drámának" nevezte az alkotást - mutat rá a közlemény.

A filmben Ioana Iacobot, Alexandru Dabiját, Alex Bogdant, Ilinca Manolachét, Şerban Pavlut, Ion Rizeát, Claudia Ieremiát és Bogdan Cotleţet láthatják a nézők.  A romániai mozikban szeptember 28-ától vetítik a díjnyertes alkotást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?