Kezdődik a csíkszeredai Régizene Fesztivál – idén a hispán zene lesz terítéken


-A A+

Idén július 8–15. között zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, és július 8–13. között a XI. Régizenei Nyári Egyetem. Az eseményekkel kapcsolatos újdonságokról tartottak sajtótájékoztatót július 5-én, csütörtökön a Mikó-vár színpadán. A szervezők és támogatók mellett jelen volt a Barozda együttes is, amelynek tagjai ízelítőt nyújtottak a kor zenéjéből.

A Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében zajló esemény idei fő témája a hispán zene, amely számos kultúra kapcsolódásából adódó egyedi vonása és mérhetetlen gazdagsága miatt megérdemli a kitüntető figyelmet.

A sajtótájékoztatón Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke örömének adott hangot, hogy idén is egy nagyon nívós rendezvény hívja fel Európa figyelmét Hargita megyére.

„Olyan fesztiválról beszélhetünk, amelyre méltán büszke lehet Hargita megye és a Hargita megyeiek, hiszen egy olyan értékes rendezvénynek lehetnek a haszonélvezői az itt élők és az ide látogatók, amelyet európai szinten is számon tartanak, ismernek és elismernek. Mint intézményfenntartók és fesztiváltámogatók fontos számunkra, hogy minél jobb fogadtatása legyen megyénkben a fesztiválnak, örvendetes az is, hogy az utcára is kivonulnak több programponttal és ott is megmutatkozik ez a fajta zene. Nagyon szép és tartalmas fesztiválban lesz részünk idén is" – hangsúlyozta Barti Tihamér alelnök.

Barti Tihamér azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a térségek ilyen módon is ráerősíthetnek a turizmus fellendüléséhez, hisz ahogy véget ér a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, július 16–22. között reneszánsz kastélynapokat tartanak a szomszédos Erdővidéken, a miklósvári Kálnoky-kastélyban.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere rámutatott: a zene és a kultúra igen sokat tud mondani és nyújtani a mai kor emberének is, ezért van igény arra, hogy a fesztivált évről évre megszervezzék, világ és Európa szinten is elismert zenészek is fellépnek, az erdélyi és anyaországi régizenészek mellett.

„Az idei fesztivál kiemelkedő eseménye, az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művének korabeli hangszerekkel való megszólaltatása lesz: J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passióját hallhatjuk Csíkszeredában, ugyanakkor Brassóban és Bukarestben" – erről és a részletes programról Filip Ignác Csaba, a fesztivál művészeti vezetője tájékoztatta a jelenlévőket. Július 12-én, csütörtökön, a bukaresti Atheneumban 19.30-tól; július 13-án, pénteken 19 órától a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban; valamint július 15-én, vasárnap szintén 19 órától a brassói Fekete-templomban szólal meg a Máté-passió.

"A koncertek a brassói Musica Barcensis fesztivállal együttműködésben valósulnak meg, így szeretnénk méltóképpen megünnepelni a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tízedik évfordulóját és a brassói Bach Kórus megalakulásának 85. évfordulóját" – emelte ki Filip Ignác Csaba.

A koncertek számos helyszínen zajlanak majd, ugyanakkor, akárcsak a korábbi években, utcazenét, előadásokat, gyermekprogramokat, táncházat és filmvetítést is tartanak. Ugyanakkor a koncerteken a Régizenei Nyári Egyetem hallgatói is fellépnek.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere az idei év újdonsága közül kiemelte, hogy első alkalommal a fesztivál belépődíjas. A belépők 5 és 20 lej között mozognak, ugyanakkor lesznek olyan események, amelyek továbbra is ingyenesek maradnak. A jegyek kezdéskor a helyszínen vagy napközben a Csíki Moziban megválthatók.

A sajtótájékoztatót színesítette a Barozda együttes jelenléte, akik több alkalommal is ízelítőt adtak azokból a zenékből, amelyekkel az idei fesztiválra készültek. A Barozda együttes 1976-os megalakulásakor elindítója volt az első székelyföldi táncházaknak, meghatározó szerepet töltve be az erdélyi táncház-mozgalomban.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X